Πολιτισμός

εκθέσεις

 

«Η αέναη περιπλάνηση»

της Έπης Νικολακοπούλου

25 Σεπτεμβρίου 2016 στο (Σουφαρί Σαράι) Γιάννενα

 

 Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Η αέναη περιπλάνηση» την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ. στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου (Σουφαρί Σαράι)

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου - 25 Νοεμβρίου 2016

Δ. Φιλοσόφου & Γλυκήδων, Κάστρο, Ιωάννινα 45221, τηλ. 26510-34469

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.30 Προσφώνηση της Διευθύντριας ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, κ. Μάρθας Παπαδοπούλου

11.45 Προσφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Αικατερίνης Τζιτζικώστα

12.00 Ομιλία της Ιστορικού Τέχνης κ. Κλέας Σουγιουλτζόγλου για το έργο της Ζωγράφου

12.15 Ξενάγηση

 

   

η πρόσκληση σε pdf

το Έντυπο σε pdf

    

 

Η Αέναη Περιπλάνηση

Στους επιβλητικούς χώρους πολιτισμού του εμβληματικού Οθωμανικού Μνημείου Σουφαρί-Σαράι, στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων, εκεί που άλλοτε ήταν οι στάβλοι του Αλή Πασά, σήμερα φιλοξενείται μοναδικά ο αλληγορικός, μαγικός κόσμος της Έπης Νικολακοπούλου, εμπνευσμένος από την αέναη περιπλάνηση των πλανητών και την παντοδυναμία της Φύσης.

Με υλικά σύγχρονα, όπως το plexiglas και η σιλικόνη, επιτυγχάνει τη διαφάνεια και την ανάγλυφη υφή στην επεξεργασία των χρωματικών συνδυασμών, καθιερώνοντας ευρηματικά το προσωπικό της ύφος. Κυρίαρχος παντού ο αιλουροειδής χρωματικός κυματισμός, με έντονα ακρυλικά χρώματα, αναδεικνύει και συμβολίζει την εναρμονισμένη πολυφωνία της Φύσης, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την Έπη Νικολακοπούλου.

Επηρεασμένη από τους μύθους του Αισώπου, έπλασε τη δική της μυθολογία με κεντρικό ήρωα τον αγέρωχο, μεγαλοπρεπή Τίγρη. Το έντονο αινιγματικό βλέμμα του, άλλοτε γίνεται ερωτικό, άλλοτε απειλητικό και κάποιες φορές υπαινικτικό, μαγνητίζοντας τον θεατή.

Στον ουτοπικό παράδεισο της ζωγράφου όλοι οι νόμοι της ζούγκλας ανατρέπονται και τα ζώα, απειλούμενα από τον σύγχρονο άνθρωπο, συνυπάρχουν ειρηνικά.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία αφουγκράζεται την ενστικτώδη διαλεκτική των ζώων και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους μυστικούς κωδικούς που διέπουν το Σύμπαν.

Και ο σύγχρονος άνθρωπος; Ο ελλιπής, ο «ακρωτηριασμένος» ρομπότ-βιονικός άνθρωπος της Έπης Νικολακοπούλου, τί ρόλο παίζει σήμερα μέσα στη Φύση; Με σαρκασμό και τραγική ειρωνεία τον τοποθετεί επάνω στο διάφανο ποδήλατο με τους πολύχρωμους πλανήτες, σε μια αέναη τροχιά προς το άπειρο.

 

Κλέα Σουγιουλτζόγλου, Ιστορικός Τέχνης

Επιμελήτρια της έκθεσης

 


 

   

  

     

        

     

Χαιρετισμός

   

Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου, το λιθόκτι­στο ορθογώνιο οικοδόμημα των Γ.Α.Κ., φιλοξενεί, υπό την αιγίδα της Ελληνικής αντιπροσωπείας της UNESCO, την έκθεση της καταξιωμένης Γλύπτριας και Ζωγράφου Έπης Νικολακοπούλου με τίτλο: «Η αέναη περιπλάνηση».

Οι μορφές είναι ζωντανές, νιώθουν και κινούνται με ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα, ψυχή και «λαλιά» στο χώρο, όπου φυλάσσονται τα αρχει­ακά τεκμήρια. «Διαμένουν» στις εγκαταστάσεις των κοιτώνων και των σταβλισμένων αλόγων, των έφιππων αξιωματικών χωροφυλακής του Αλή Πασά Τεπενενλή.

Η εικαστική απεικόνιση του χρώματος, του φωτός και της αρμονίας διαγράφει την πορεία των Γ.Α.Κ. με συνοδοιπόρο τη γνώση και τον πολιτισμό, εμ­φορούμενη από την αρχή της προσφοράς, της αγάπης για το συνάνθρωπο και του σεβασμού για τα πνευματικά δημιουργήματα της φύσης.

 

Μάρθα Γ. Παπαδοπούλου, PhD

Διευθύντρια Γ.Α.Κ. - Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου

 

  

    

  

  

  

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Γ.Α.Κ. - ΙΣΤΟΡΙΚΌΑΡΧΕΊΟ ΗΠΕΊΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

KOPELOYZOS’ FAMILY ART MUSEUM

«ΕΛΠΙΔΑ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

 

ΙΔΙΩΤΕΣ

ΛΑΣΚΑΡΗΣ «ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ»

ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΤΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΑΤΗ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΒΛΑΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΚΑΚΟΣ

ΚΛΈΑ ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΌΓΛΟΥ

ΑΘΩΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

ΕΛΕΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉΚΆΛΥΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΆΣ ΤΩΝ ΈΡΓΩΝ ΤΈΧΝΗΣ ΓΊΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΉΧΟΡΗΓΊΑ ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΊΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Κ. ΝΙΚΌΛΑΟΥ ΜΑΚΡΌΠΟΥΛΟΥ.

  


 

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --