Πολιτισμός

εκθέσεις

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΚΑΡΗΣ – Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»


 Σωτήρης Δάκαρης

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6.30μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Σωτήρης Δάκαρης – Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου», στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη (1916-1996), ο οποίος με το διοικητικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο σφράγισε την αρχαιολογία της Ηπείρου. Η έκθεση βασίζεται σε ενθύμια, φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια ανασκαφών και αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης θα γίνονται προβολές με μαρτυρίες φίλων και συνεργατών του Σωτήρη Δάκαρη, αναφορικά με τη δημιουργική ζωή του.

Παράλληλες παρεμβάσεις (ενημερωτικά ταμπλώ, videos) έχουν ενσωματωθεί στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Ο Δάκαρης, ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του παλιού Μουσείου Νικόπολης, υπήρξε ο πρώτος Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε συστηματικά και ανέδειξε τη Δωδώνη, το Νεκρομαντείο, την Κασσώπη και το Όρραον και ο πρώτος που μελέτησε τις ακροπόλεις της Καστρίτσας και του Γαρδικίου. Ο Δάκαρης προστάτεψε το Κάστρο και το Νησί των Ιωαννίνων και ήταν ο πρώτος Ηπειρώτης καθηγητής που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κατά το διάστημα λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε ομάδες μαθητών μετά από σχετική συνεννόηση.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τη ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και με την ευγενική υποστήριξη των κάτωθι:

  • 1. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  • 2. Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή

  • 3. ΙΚΕΑ

  • 4. Ν. ΠΡΟΚΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: 9.00-15.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας.

   
Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνωναριθμός επισκεπτών
    --