Πολιτισμός

χορός

Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID

 

Δελτίο Χορού    Απρίλιος 2015        Dance Bulletin 04/2015

**************************************************************** 

01. Το επίσημο μήνυμα για την Ημέρα του Χορού

Διαβάστε παρακάτω σε ελληνική μετάφραση το επίσημο μήνυμα που διαβάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου στις εορταστικές εκδηλώσεις.

02. Εκδήλωση στον Πειραιά

Το Τμήμα Πειραιά του CID σας προσκαλεί το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 ώρα 19:30 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, Καραΐσκου 104 και Σωτήρος στον Πειραιά, για τον εορτασμό της Ημέρας του Χορού. Είσοδος ελεύθερη.

03. Φεστιβάλ "Αναπάλη 2015"

30 και 31 Ιουλίου 2015 στο Χοροθέατρο "Δόρα Στράτου" το 9ο Φεστιβάλ Χορού. Όλα τα είδη χορού. Στείλτε συμμετοχές.

04. Διάφορα φεστιβάλ

Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε φεστιβάλ μπορείτε να δείτε:

α) Προηγούμενα Δελτία Χορού, στο www.grdance.org

β) Προηγούμενα CIDCircular στο:   www.cid-portal.org

γ) Περισσότερα φεστιβάλ και κάθε είδους εκδηλώσεις ανά χώρα και περιοχή στο: www.panorama.cid-portal.org

05. Εκδηλώσεις για την Ημέρα του Χορού

από το Τμήμα Αθηνών του CID

1.Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού

Χοροθέατρο "Δόρα Στράτου", Κυριακή 26 Απριλίου ώρα 14:00-16:00

2. Εκπαιδευτικό εργαστήρι αφρικάνικου χορού

Μαράσλειο, 29 Απριλίου ώρα 11:30

3. Εκπαιδευτικό εργαστήρι "PaintingDance"

Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη και Μουσείο Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών

4. Μουσικοχορευτική παράσταση

Παραδοσιακοί χοροί από Αρμενία, Αφρική, Ελλάδα, Ρωσία, ευρωπαϊκοί, στροβιλιστικοί, ζεϊμπέκικοι, bellydance ή σύγχρονος χορός.

Πλατεία Κεραμικού, Σάββατο 25 από ώρα 19:30

5. Ο χορός στην Τέχνη - συλλαμβάνοντας το ασύλληπτο

Πολυμορφική εικαστική έκθεση, ομιλίες, παρουσιάσεις και liveperformance. Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων 23-30 Ιουνίου.

 

*****************************************

Το επίσημο μήνυμα για την

Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου 2015

    Πριν από ένα αιώνα ο διάσημος ρώσος διοργανωτής Σεργκέι Ντιαγκιλεφ έφερε επανάσταση στο μπαλέτο καλώντας τους πιο προικισμένους ζωγράφους και μουσικοσυνθέτες της εποχής του να συμβάλουν στις παραστάσεις του. Πιστεύω ότι οι σημερινοί χορογράφοι παραμελούν τις άλλες τέχνες και δεν νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους μαζί με τους ισότιμούς τους σε άλλους τομείς. 

    Είμαι βέβαιος ότι το κοινό θα εκτιμήσει περισσότερες τέχνες εντεταγμένες σε χορευτικές παραστάσεις, αρχίζοντας από τις κλασικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καθώς και πιο μοντέρνες μορφές όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα πολυμέσα, ο σχεδιασμός φωτισμού. Επιτρέψτε μου να προχωρήσω περισσότερο προτείνοντας τον εμπλουτισμό της χορογραφίας με ανθρωπιστικές επιστήμες (ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία και γλωσσολογία). Προσωπικά, θα απολάμβανα ιδιαίτερα την αφήγηση ιστοριών, τις πολεμικές τέχνες και - το λέω σοβαρά - τη μαγειρική.

    Δεν υπάρχει κάτι καινούριο σ' αυτό, αφού οι Αρχαίοι Έλληνες στα συμπόσιά τους συνδύαζαν όλα τα παραπάνω. Εικοσιπέντε αιώνες μετά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην ιδέα ότι μια ολοκληρωμένη παράσταση συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερες τέχνες.

    Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ενώνει τις δυνάμεις του με έναν συγγενή οργανισμό για τον εορτασμό της Ημέρας του Χορού. Η Διεθνής Ένωση Πλαστικών Τεχνών IAA/AIAP είναι μη-κυβερνητική οργάνωση που τα γραφεία της βρίσκονται δίπλα στα δικά μας στην UNESCO. Η κοινή μας πρόταση είναι να συνδυάσουμε το χορό με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα. Rosa-Maria Burillo από το Μεξικό, Παγκόσμια Πρόεδρο της IAA/AIAP, η οποία κινητοποίησε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες για να συνεργαστούν με χορογράφους, χορευτές και δασκάλους χορού σε κοινές εκδηλώσεις: παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, flashmobs, λατρευτικές συναντήσεις, θεραπευτικές συνεδρίες και - γιατί όχι;- φαγοπότια!

Άλκης Ράφτης

Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID

UNESCO, Paris

Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (Conseil International de la Danse - CID - International Dance Council) είναι η επίσημη ανώτατη οργάνωση για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.

 

1. Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε περισσότερους από 100,000 επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

2. Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, και οι άλλοι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.

 

Το Δελτίο Χορού στέλνεται κάθε μήνα στα ελληνόφωνα μέλη του CID-UNESCO σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε 12.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χορού.

Προηγούμενα Δελτία Χορού, με πληροφορίες και ευκαιρίες που ισχύουν ακόμα:   www.grdance.org

Χοροθέατρο "Δόρα Στράτου", Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα. Τηλ. 210 324 4395 και 210 921 2866

 

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --