Πολιτισμός

χορός

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

  

«31 χρόνια Τμήμα Παραδοσιακών Χορών ΠΚ. Δήμου Ιωαννιτών»

Κυριακή 3 Μαΐου 2015 ώρα 7:30 μ.μ.
Ετήσια παράσταση του τμήματος

 

            Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο φέτος συμπληρώνει 31 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζει την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 και ώρα 7:30 μ.μ., στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» την ετήσια παράσταση του τμήματος με τη συμμετοχή όλων των χορευτών του.

                Την καλλιτεχνική επιμέλεια εκδήλωσης έχουν οι: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (εκπ. Φυσικής Αγωγής).

                Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά),  , Φώτης Καραμπάς (βιολί),Γιάννης Λύτος (ακορντεόν) Βασίλης Τσίκας (λαούτο), Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα),Γκόγκος Ανδρέας (τρομπέτα).

                Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη,

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1984.

Στις πολυεπίπεδες δράσεις του συγκαταλέγονται περίπου 550 παρουσίες στην Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Αμερικής και Ασίας καθώς και η διοργάνωση 51 παραγωγών- εκδηλώσεων.

Οι διοργανώσεις αναλύονται σε: 14 θεματικές μουσικοχορευτικές παραγωγές, 5 θεματικές και τιμητικές συναυλίες, 11 σεμινάρια παραδοσιακού χορού (4 για χοροδιδασκάλους, 2 για γυμνάσια ευρωπαϊκών χορών και 5 για τους χορευτές του), 8 φεστιβάλ ή μουσικοχορευτικές συναντήσεις και 13 γιορτές τσίπουρου. 

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης και του χρυσού κυπέλλου στο χορό και της τρίτης στο τραγούδι (από τις χορεύτριές του), σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία το 2009, το οποίο τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεκάδες φορές παρουσιάστηκε ενώπιον των εκάστοτε Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών. Είναι ένα από τα πιο πολυπροβεβλημένα τηλεοπτικώς συγκροτήματα στην Ελλάδα και παραστάσεις του προβλήθηκαν από όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και δορυφορικής εμβέλειας.

Οι άνω των 250 μαθητές-χορευτές όλων των ηλικιών, διδάσκονται και έχουν παρουσιάσει πάνω από 500 χορούς 35 περιοχών της στεριανής και νησιώτικης Ελλάδας, 180 τραγούδια ερμηνευμένα από τους ίδιους ενώ έχουν αναπαραστήσει 45 έθιμα και δρώμενα.

Υπεύθυνοι διδασκαλίας και σκηνικής παρουσίασης των Τμημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ:

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: «Η Άνοιξη κι ο Έρωτας στην Ελλάδα», «Η Πασχαλιά στην Ελλάδα», «Σκωπτικοί και περιγελαστικοί χοροί της Ελλάδα», «Χοροί ορεινών περιοχών της Ελλάδας», «Το Νερό στην παράδοση», «Ρυθμικά παιγνιδίσματα», «Ο Κύκλος της Ζωής στην Παράδοση της Ελλάδας», «Ο Κύκλος του Χρόνου στην Παράδοση της Ελλάδας», «Αντρικοί, Γυναικείοι και Αντικριστοί χοροί της Ελλάδας», η «Γονιμότητα της Φύσης και της Ζωής στη Λαϊκή Παράδοση», «Σχολικοί χοροί με τις Γυμναστικές Επιδείξεις», «Στα πανηγύρια της Ελλάδας», «Το αλφαβητάρι του χορού», «Κοινός λόγος σε χορούς της Ελλάδας», «Προσωπίδες και Τζαμάλες», «Όσα λουλούδια του Μαγιού», «Λαχνίσματα και παιχνιδοτράγουδα», «Βόρειες διαδρομές», «Εν χορδαίς και οργάνω», «Της Ξενιτιάς τα βάσανα εγώ θα τραγουδήσω», «Μια φορά κι έναν καιρό μπήκε ο γάτος στον χορό», «100 χρόνια ελεύθερα Γιάννινα».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν οι περιοχές: Βόρειας Θράκης, Αλμωπίας, Κρήτη, Μικράς Ασίας,  Καππαδοκίας, Κύπρου, Κυκλάδων, Βαμβακόφυτου, Πόντου καθώς και οι περιοχές της Ηπείρου: Ζαγόρι, Σούλι, Παραμυθιά, Μέτσοβο, Βοβούσα, Κούρεντα, Ιωάννινα, Συρράκο, Κόνιτσα, Σαρακατσάνοι Ηπείρου, συγκαθιστοί χοροί βλαχοχωρίων Ηπείρου, ενώ έγινε και θεωρητική προσέγγιση των ρυθμών που απαντώνται στην Ήπειρο. Επίσης σε

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ: «Η Άνοιξη και ο Έρωτας σε Ήπειρο και Θράκη», « Η Ξενιτιά σε Ήπειρο, Κρήτη  και Δωδεκάνησα» και «Η Ήπειρος συναντά την Μικρά Ασία στον Κύκλο της Ζωής», «Η Ήπειρος του Πετρολούκα Χαλκιά», «Γρηγόρης Καψάλης: Από το Ζαγόρι στα Γιάννινα».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: 9 γιορτές τσίπουρου, 1η μουσικοχορευτική συνάντηση παιδικών συγκροτημάτων Ιωαννίνων, 1η μουσικοχορευτική συνάντηση Κ.Α.Π.Η. Ιωαννίνων. Επίσης τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις: «Από την Παράδοση Ακριτών του Ελληνισμού», «7 Σύλλογοι για τα Γιάννινα», «Παραδομένα Ηπειρωτικά και Κρητικά βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων», «Χορεύουμε και Τραγουδάμε για την Εθνική Παλιγγενεσία», «1ο και 2ο Τσίπουρο fest Ιωαννίνων», «1ο και 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών»   κ.α.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 16 ΤΜΗΜΑΤΑ: Προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, Προπαρασκευαστικό, Αρχαρίων, Φοιτητών, «Εμφανίσεων»,  Γονέων και Ενηλίκων

 

Ευχαριστούμε θερμά το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων και την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» για τη συμβολή τους στη διοργάνωση και προβολή της εκδήλωσης.

 


 

 

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --