Πολιτισμός

χορός

 Ιερά Μονή Φανερωμένης

Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας

Πανηγυρίζει την Κυριακή  31 Μαΐου και

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015, του Αγίου Πνεύματος,

η Ιερά Μονή Φανερωμένης

στο δάσος του Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας.


 

Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος της Μυρσίνης Πρέβεζας, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία, λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.

Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.

Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είιναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, με εύκολη πρόσβαση, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.

Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.

 


 

Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.

Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη.

Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.

Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.

Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μαντρότοιχο από αργολιθοδομή.

Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά.

Παλαιότερα είχε μεγάλη περιουσία και κτήματα, αλλά την περίοδο της παρακμής της, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παραχωρήθηκαν με απόφαση της Πολιτείας, στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, για να υποστηριχθεί το έργο κατασκευής σχολικών κτιρίων στο Νομό Πρέβεζας

H Μονή επί των ημερών του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και  Πρεβέζης Μελέτιου Καλαμαρά, πριν 15-20 χρόνια, άρχισε να αναζωογονείται. Στη μονή έχουν γίνει και ολοκληρωθεί εδώ και 9-10 χρόνια, μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και  Πρεβέζης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε λειτουργία, καλαίσθητο και  προσβάσιμο.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με ΦΕΚ 740/τβ/25.8.1997.

Η Μονή έχει ανδρικό μοναχικό βίο και την υπηρετούν 6-7 καλόγεροι με τον ηγούμενο τους. Δέχεται επισκέπτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Σήμερα η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, αποτελεί ένα μικρό θαύμα της τεχνολογίας. Διαθέτει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων ικανά να παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες των μοναχών. Η λύση αυτή προκρίθηκε επί της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να περάσουν αρκετές κολώνες μέσα από το δάσος του Λεκατσά. Έτσι προκειμένου να μην διαταράξουν την οικολογική ισορροπία επιλέχθηκε σωστά από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης η λύση της εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών.

 


 

 

 

 

  

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --