Ο Ούγγρος Ζωγράφος

Péter E Kottek

και η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα και την   Ελληνική Τέχνη!

 

  • Συνέντευξη στην Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση

  • Βιντεολήπτης-φωτογράφος: Βαγγέλης Ν. Ματάτσης

  • Μοντάζ και δημοσίευση : Ναπολέων Ροντογιάννης


 

Βρεθήκαμε στη Βουδαπέστη τον φετινό Ιούλιο, τις μέρες που η Ελλάδα φλεγόταν και που η ψυχή και η καρδιά μας χτυπούσε μαζί της σε θρηνητικούς ρυθμούς. Βρεθήκαμε εκεί προσκεκλημένοι από τον  Ούγγρο ζωγράφο Péter E Kottek που έχει λόγους να ανησυχεί και ο ίδιος για την  κατάσταση στην  Ελλάδα  και ειδικά στο Λουτράκι, αφού η κόρη του, η εγγονή και ο γαμπρός του διαμένουν εκεί, πολύ κοντά  στο σημείο εκκίνησης της πρώτης φετινής, μεγάλης  πυρκαγιάς που κατέκαψε τη χώρα μας.

Πεθερός του γιου μας , του αρχιτέκτονα Νίκου Ματάτση και συμπέθερος κατ’ ουσίαν δικός μας, άνοιξε τις πόρτες της ευαίσθητης καρδιάς του, του φιλόξενου σπιτιού του και της πλούσιας σε εκθέματα γκαλερί του και μας ξενάγησε σε αυτήν με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά. Έτσι, είχαμε κι εμείς, ο Βαγγέλης κι εγώ, την ηθική ικανοποίηση του συνδυασμού του τερπνού μετά του ωφελίμου, αφού μπορέσαμε να απολαύσουμε αλλά και να προβάλλουμε στη χώρα μας το για τους πολλούς άγνωστο έργο του πολυπράγμονα καλλιτέχνη Péter E Kottek.

 O Péter όπως μας εκμυστηρεύτηκε θεωρεί την Ελληνική Τέχνη και την Ελληνική Μυθολογία, άκρως συναρπαστικές, γεγονός που τον έχει εμπνεύσει επανειλημμένα. Επίσης, θαυμάζει απεριόριστα την ακρίβεια και τις σχολαστικές λεπτομέρειες που διακρίνουν τα Ελληνικά Έργα Τέχνης τόσο της αρχαιότητας  , όσο και του σήμερα. Χαρακτηριστικά μας απαρίθμησε τους μεγάλους Έλληνες που άσκησαν επάνω του επιρροή. Αναφέρθηκε στον  Όμηρο και στον Πλάτωνα , του οποίου τα γραπτά για την Ατλαντίδα τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή του, στον Ξενοφώντα που οι περιγραφές των αλόγων στο έργο του τον ενέπνευσαν ώστε να ζωγραφίσει έναν πίνακα με τα άλογα να του γνέφουν. Αναφέρθηκε και στον Αίσωπο τον πιο διάσημο Αρχαίο Παραμυθογράφο, τον «Όμηρο των μύθων» όπως τον αποκάλεσε, αφού για την Ευρώπη είναι ο Ιδρυτής της Λογοτεχνικής Παραμυθίας και το όνομά του καθώς και τα παραμύθια του, έχουν γίνει πλέον κλασσικά.

«Τακτικά» μας είπε ο Péter E Kottek  «αντλώ θέματα από την Ελληνική Μυθολογία, κυρίως, γιατί μου αρέσει να φαντάζομαι αυτόν τον κόσμο. Αλλά περιστασιακά προβάλλω και την εικαστική μορφή του σε έναν πίνακα . Ή συνδυάζω την Τέχνη μου με αυτόν τον κόσμο σε μερικές από τις σημερινές απεικονίσεις ανθρωπίνων χαρακτήρων, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσω τον χαρακτήρα του εικονιζόμενου προσώπου. Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό! Θεωρώ πως η Τέχνη μου εκτείνεται από την Αρχαιότητα έως σήμερα και σε όλη την Οικουμένη. Ο συνδυασμός της με την μουσικότητα και τον ρυθμό, της δίνει την τελική της μορφή».

Σχετικά με την γλυπτική και τις εικαστικές δημιουργίες του που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής του πορείας ο Péter μας είπε: «Ανακάλυψα κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο ένα μικρό κομμάτι μουσικού οργάνου καθώς καθάριζα την αποθήκη μου. Η μεταμόρφωση αυτού του κομματιού υπήρξε η αρχή της γλυπτικής μου Τέχνης. Κατά έναν τρόπο θέλησα και θέλω να δίνω συνέχεια στη ζωή των θραυσμένων αντικειμένων που δεν λειτουργούν πια, με ένα πνεύμα οικολογικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Με τον ίδιο τρόπο θέλω να τιμήσω τους υπέροχους κατασκευαστές-δασκάλους που κάποτε δημιούργησαν αυτά τα όργανα κι αυτά τα αντικείμενα».

Καταλήγοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το βιοποριστικό επάγγελμα του Péter E Kottek είναι η ζωγραφική πορσελάνης  Ηerend και γενικότερα η ζωγραφική και η αποκατάσταση  της πορσελάνης . Με βάση αυτές τις γνώσεις δίνει διαλέξεις και διδάσκει ζωγραφική σε μικρούς και ενήλικες. Η αναφορά μας στη σπουδαία  διοργάνωση του Ετήσιου Συμπόσιου Γλυπτικής από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Ελληνικό Ιωαννίνων (Ελλάδα), όχι μόνο δεν τον άφησε ασυγκίνητο αλλά αντίθετα του κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ώστε να υποβάλλει ο ίδιος αίτηση συμμετοχής στην επόμενη διοργάνωση!

  Θα  κλείσουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε με την Δήλωση της Πίστης του όπως ο ίδιος μας την εξέφρασε στη συνάντηση της Βουδαπέστης: «Πιστεύω στην Τέχνη γιατί υπερτερεί των πάντων. Γιατί δεν εγκλωβίζεται και δεν εγκλωβίζει σε καλούπια. Πιστεύω στη Δημιουργία γιατί είναι η γλώσσα της ψυχής!»

Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση

Αρχιτέκτων-ποιήτρια

  Φωτογραφίες από έργα τέχνης και την ξενάγηση


  

  

  

  

  

  

  

   

      αριθμός επισκεπτών