ΤΑ ΝΕΑ
  

 

«Κυκλώνας - βόμβα» στις ΗΠΑ:

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Μπάφαλο

55 νεκροί από το δριμύ ψύχος

Αναδημοσίευση από cnn.gr        

Ήδη οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, είναι δεκάδες

Μια σφοδρή χιονοθύελλα που προκαλείται από το φαινόμενο «κυκλώνας- βόμβα» έχει σαρώσει τη Βόρεια Αμερική άφησε την πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος με τη μητέρα φύση», δήλωσε η κυβερνήτης Κάθι Χόχουλ.

Η κυβερνήτης πρόσθεσε ότι «το Μπάφαλο, στο οποίο πολλά πληρώματα έκτακτης ανάγκης έχουν ακινητοποιηθεί από το χιόνι, αντιμετωπίζει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση». Ήδη οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, είναι δεκάδες.

Οι συνθήκες χιονοθύελλας εκτείνονται από τον Καναδά μέχρι νότια στο Ρίο Γκράντε.

Η περιοχή γύρω από το Μπάφαλο, στα βόρεια της Νέας Υόρκης, είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, καθώς έχει καταγράψει συνολικά 25 θανάτους νωρίς τη Δευτέρα, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν σημειωθεί 13.

Η κυβερνήτης Χότσουλ, η οποία κατάγεται από το Μπάφαλο, δήλωσε ότι «αυτός είναι ένας πόλεμος με τη μητέρα φύση και μας χτυπάει με ό,τι έχει από τις αργές ώρες της Πέμπτης έως την Παρασκευή».

Συμπλήρωσε δε, ότι «είναι (σαν) να πηγαίνεις σε εμπόλεμη ζώνη και τα οχήματα στις πλευρές των δρόμων είναι συγκλονιστικά».

55 νεκροί στις ΗΠΑ λόγω ψύχους

Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην κομητεία Ίρι, στη δυτική Νέα Υόρκη, που έχει παραλύσει από τα χιόνια. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, άλλοι βρέθηκαν νεκροί στους δρόμους ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα χιόνια από την αυλή τους.

Η παγοθύελλα αυτή θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών. Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ σχολίασε ότι θα μείνει στην ιστορία ως «Η Θύελλα του ‘22», μετά από εκείνη του 1977 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι.

Η ένταση της χειμερινής καταιγίδας ήταν άνευ προηγουμένου, εκτεινόμενη από τον Καναδά μέχρι τα νότια των ΗΠΑ στο Ρίο Γκράντε, στα σύνορα με το Μεξικό.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου οι σωροί του χιονιού έφτασαν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι συνθήκες χιονόπτωσης και χιονοθύελλας κατέστησαν αδιάβατους τους δρόμους, ενώ πάγωσαν οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας Έρι.

Από τους 17 θανάτους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες που καταγράφηκαν σε όλη τη Νέα Υόρκη, οι 16 ήταν στην κομητεία Έρι, είπαν αξιωματούχοι, ενώ αναφέρθηκε και μια θανατηφόρα δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην κομητεία του Νιαγάρα, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Νιαγάρα.

Περίπου 500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους την Παρασκευή το βράδυ μέχρι το πρωί του Σαββάτου, παρά την απαγόρευση οδήγησης της κομητείας που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς είχαν κληθεί για να βοηθήσουν στη «διάσωση ανθρώπων που είχαν κολλήσει σε οχήματα». Από τους θανάτους που αναφέρθηκαν νωρίς την Κυριακή –με άτομα ηλικίας από 26 έως 93 ετών– «ορισμένοι βρέθηκαν σε αυτοκίνητα και κάποιοι βρέθηκαν πραγματικά στο δρόμο μέσα στο χιόνι».

 


  

  

    

   

 

      αριθμός επισκεπτών