ΤΑ ΝΕΑ

ΠΡΑΜΑΝΤΑ 29/1/2024    

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση του λευκώματος «Λαϊκές Μουσικές Παραδόσεις

στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων»

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος «Λαϊκές Μουσικές Παραδόσεις στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων» οργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Δημ. Χατζής».

Πρόκειται για ένα λεύκωμα, που προέκυψε από ενδελεχή επιστημονική έρευνα και αποτελεί μια καταγραφή της ιστορίας του δημοτικού τραγουδιού και των λαϊκών μουσικών δρώμενων στην περιοχή των Κατσανοχωρίων και των Τζουμέρκων.

Ο σπόρος για τη δημιουργία του έπεσε από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σταύρου στον τέως δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, με την υλοποίηση να ανατίθεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που διέθετε προϋπάρχουσα εμπειρία και μπορούσε να προσεγγίσει επιστημονικά το θέμα.

Η έκδοση ήρθε σε συνέχεια της έρευνας, που έγινε για την καταγραφή της δημοτικής μουσικής παράδοσης στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER».

Το μουσικό λεύκωμα περιέχει ένα τόμο με κείμενα, φωτογραφικό υλικό από πανηγύρια, λήψεις των κοινοτήτων, τοπία κ.λπ., καθώς και τέσσερα συνοδευτικά CD με δημοτικά τραγούδια της περιοχής, τα οποία κάποια ηχογραφήθηκαν κατά την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων κατά την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο, από μουσικές κομπανίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και κάποια προέρχονται από παλαιότερες ανέκδοτες ηχογραφήσεις.

Τη γενική επιστημονική επιμέλεια του λευκώματος είχε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μουσικολόγος Γιώργος Κοκκώνης και εργάστηκαν ο Phd εθνομουσικολόγος Χάρης Σαρρής, ο Phd μουσικολόγος Σπήλιος Κούνας, η υποψήφια διδάκτωρ, μουσικολόγος Μαριάνθη Κοίλια και ο φοιτητής επί πτυχίω, μουσικολόγος Νίκος Μπαχτής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος, ο μουσικός ερευνητής και επιμελητής μουσικών εκδόσεων Νίκος Διονυσόπουλος και ο αναπληρωτηής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Κοκκώνης. Θα συντονίσει ο διδάκτορας μουσικής παιδαγωγικής Γιάννης Σταύρου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια και σκοπούς των Βορείων Τζουμέρκων. Θα εμφανιστούν τοπικοί μουσικοί και τραγουδιστές, καθώς και μουσικοί με θητεία στα Βόρεια Τζουμέρκα.

 

 

      αριθμός επισκεπτών