ΤΑ ΝΕΑ

10ος Γλωσσικός Διαγωνισμός
«Ελλήνων ...Λόγος» στο Συρράκο

 Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, στις 6 το απόγευμα.
     

    Για 10η χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Συρράκο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Κρυστάλλης», ο γλωσσικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου «Ελλήνων ...Λόγος», την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, στις 6 το απόγευμα.

    Ο γλωσσικός διαγωνισμός «Ελλήνων Λόγος» αποτελεί μια πρωτότυπη δοκιμασία, που διεξάγεται από το 2014 για 10η φορά (δε διεξήχθη μία χρονιά λόγω πανδημίας) με διοργανωτές τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τη Δημοτική Κοινότητα Συρράκου, αποτελώντας μια αξιόλογη δράση, ενταγμένη στο πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι, είτε από πατρική είτε από μητρική πλευρά, έλκουν την καταγωγή τους από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών θα γίνουν στη γραμματεία του «Ελλήνων …λόγος» πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

      Ο γλωσσικός διαγωνισμός, που αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα Συρρακιωτών επιστημόνων, διεξάγεται για μια δεκαετία με απόλυτη επιτυχία, καθώς υπάρχει αθρόα συμμετοχή από παιδιά τα οποία διαγωνίζονται σε δύο ομάδες, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

     Οι συμμετέχοντες μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν στην εννοιολογική σημασία επτά λημμάτων έκαστος. Η απάντηση σε κάθε λέξη θα δίνεται σε διάρκεια μισού χρονομετρημένου λεπτού της ώρας με αντίστροφο ηλεκτρονικό χρονόμετρο.

    Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει για κάθε λήμμα (λέξη) να δώσουν απάντηση στην ερμηνεία του ή να το χρησιμοποιήσουν στη δημιουργία μιας πρότασης για να γίνει κατανοητή η χρήση του.

Η λέξη αυτή θα «βγαίνει» κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης από ηλεκτρονική τράπεζα 1.000 λέξεων για κάθε μαθητική βαθμίδα (Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα) και είναι όλες από εκείνες που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια των αντίστοιχων βαθμίδων. Έχουν δε επιλεγεί από ομάδα φιλολόγων, που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα στα σχολεία.

    Η διαγωνιστική διαδικασία για κάθε απαντημένη λέξη κρίνεται από τριμελή επιτροπή φιλολόγων με καρτέλα και με την ένδειξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ , ανάλογα με την κατά την κρίση τους ορθότητα ή μη της απάντησης . Είναι απολύτως σαφές πως πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία και όχι για μαθητική εξέταση, όπως τονίζουν και οι διοργανωτές.

    Στους τρείς πρώτους νικητές από κάθε μαθητική βαθμίδα (Γυμνασίου – Λυκείου), θα δοθούν δωροεπιταγές στις 14 Αυγούστου, σε ειδική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Συρράκου και πριν την έναρξη του παραδοσιακού πανηγυριού. Οι δωροεπιταγές θα είναι για τον πρώτο νικητή κάθε βαθμίδας το ποσό των 200 ευρώ, για τον δεύτερο νικητή το ποσό των 150 ευρώ και για τον τρίτο το ποσό των 50 ευρώ.

    Πεποίθηση των διοργανωτών είναι ότι ο πρωτοποριακός και πρωτότυπος για τα ελληνικά δεδομένα διαγωνισμός θα συμβάλει στην περαιτέρω εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και έχει ως σκοπό τη διεύρυνση και ενίσχυση των γλωσσικών δυνατοτήτων των μαθητών μέσα από μια αγωνιστική δοκιμασία με αντικείμενο την Ελληνική Γλώσσα , κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη τις δύσκολες εποχές που ζούμε. 

 

  

    

 

 

 

      αριθμός επισκεπτών