ΤΑ ΝΕΑ

Διαπεριφερειακή σύσκεψη στην Κοιλάδα του Αχελώου

για την ανακατασκευή της θρυλικής

Γέφυρας Κοράκου

Αναδημοσίευση από Epirus Gate    


 

Διαπεριφερειακή σύσκεψη στην Κοιλάδα του Αχελώου για την ανακατασκευή της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου πραγματοποιήθηκε  σε αίθουσα του κέντρου «Ο Αχελώος» δίπλα από τη νέα Γέφυρα Κοράκου. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να γίνουν μελέτες εφαρμογής οι οποίες θα δείξουν το πραγματικό κόστος της αναστήλωσης και στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης. Στη διάρκειά της έγινε εκτενής αναφορά στα σημερινά δεδομένα και συζητήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη του θέματος σε Κεντρικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της Κυβέρνησης και των Κομμάτων καθώς και των Ευρωπαϊκών Θεσμών: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Ήδη έχει ενημερωθεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα και πολλοί ξένοι Ευρωβουλευτές. Τονίστηκε ότι το αίτημα της ανακατασκευής παραμένει πάντα επίκαιρο ιδιαίτερα φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση πεντακοσίων χρόνων από την κατασκευή της. Θα γίνει προσπάθεια επισημάνθηκε να εξευρεθούν πόροι και μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενταχθεί όχι μόνο η ανακατασκευή της Γέφυρας αλλά και η ανάπλαση της γύρω περιοχής, μαζί και του Φυλακίου "Κούλιας", με τη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου Πέτρινων Γεφυριών - μιας και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σημαντικά και ιστορικά πέτρινα γεφύρια, όπως της Κουτσοκαμάρας, του Αυλακίου, του Πετρωτού, της Καρυάς, των Βρουβιανών, του Μανώλη - που ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα και συνεδριακού κέντρου ώστε να υπάρξουν βήματα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων της. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και οι οποίοι έχουν κάνει την προμελέτη εξήγησαν τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η αναστήλωση. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της σχετικής προμελέτης, που συντάχθηκε το 2010 από τον Κώστα Κωτή και την Αναστασία Κουτή, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, επεσήμαναν

- ότι η ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου με χρήση παραδοσιακών μεθόδων και υλικών είναι απολύτως εφικτή

- ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση μιας ομάδας μελετητών με κατάλληλη εξειδίκευση

- ότι καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να παίξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την πολύτιμη γνωσιακή του βάση και το έμπειρο επιστημονικό του δυναμικό.

Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση προστασία του Φυλακίου (Κούλια) που σώζεται στη βορειοανατολική όχθη του Αχελώου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της γέφυρας και σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Η προτεινόμενη επέμβαση αφορά στην κατασκευή προστατευτικής στέγης με ελαφρά υλικά, η οποία δεν έχει απαγορευτικό κόστος και η οποία θα δώσει ακόμα πολλά χρόνια ζωής στο μνημείο, έως ότου γίνει η ολική του αποκατάσταση. Βασικός στόχος επίσης είναι και η συνεχής ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο το αίτημα της ανακατασκευής της Γέφυρας και η ανάδειξη της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μόνο με τη συνεχή και επίμονη προσπάθεια είναι δυνατό να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελειώνοντας αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί και με την παρουσία των εκπροσώπων των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγράφων στους οποίους βρίσκεται μέρος της Κοιλάδας του Αχελώου. Συμφώνησαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωκοινοβουλίου για να ενημερωθούν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης και να διερευνηθούν από εκεί οι δυνατότητες συμμετοχής σε περιφερειακά προγράμματα καθώς και τρόποι προσέλκυσης επενδυτών αλλά και τουριστικές μορφές ανάπτυξης εναλλακτικού αλλά και θρησκευτικού τουρισμού μιας και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται αρκετά θρησκευτικά μνημεία. Δεσμεύτηκαν σύντομα να παρουσιάσουν μια στρατηγική για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Ραδοβυζίων της Αργιθέας, του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων.

 


 

 

 

 

    αριθμός επισκεπτών