ΤΑ ΝΕΑ

Το μεγάλο crash test σε εξέλιξη..

Βήμα- βήμα το ξεκαλούπωμα στο γεφύρι της Πλάκας!

Αναδημοσίευση από EPIRUSPOST.GR    06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020             

 

 

ΦΩΤΟ - Εντυπωσιακές φωτογραφίες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αφαψίδωση, το ξεκαλούπωμα δηλαδή στη Γέφυρα της Πλάκας παραθέτει το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας – ΜΕΚΔΕ που έχει έδρα στο Μέτσοβο. Το ξεκαλούπωμα ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου, αρκετά νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά αφού και το «κλείδωμα» του γεφυριού επιτεύχθηκε νωρίτερα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Σ΄αυτό συντέλεσαν οι καιρικές συνθήκες καθώς απουσίασαν οι πολλές βροχές και οι χιονοπτώσεις. Το ξεκαλούπωμα ξεκίνησε από την περιοχή της κλείδας και συνεχίστηκε προς τα βάθρα.

Σε κάθε βήμα γινόταν έλεγχος των μετακινήσεων του τόξου σε χαρακτηριστικά σημεία με χρήση κατάλληλα διαμορφωμένου δικτύου μετρήσεων αλλά και ενσωματωμένους αισθητήρες.

Μετά από ένα εικοσιτετράωρο είχε ξεκαλουπωθεί το κεντρικό τόξο σε όλο το μήκος της περιοχής με την μεγαλύτερη καμπυλότητα.

Η μετρηθείσα παραμόρφωση, όπως σημειώνει το Μετσόβιο Κέντρο, αντιστοιχεί στην ελαστική παραμόρφωση. Ήταν μόλις 3 mm στην περιοχή της κλείδας, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν στη μελέτη της γέφυρας, συμπεριλαμβανομένου του σφάλματος της μεθοδολογίας μετρήσεων.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό (και μια ελπιδοφόρα ένδειξη για την πορεία της κατασκευής), δεδομένου του πλήθους των αβεβαιοτήτων που υπεισέρχονται στους υπολογισμούς και της ελάχιστης εμπειρίας του σύγχρονου τεχνικού κόσμου σε κατασκευές πέτρινων γεφυριών τέτοιου μεγέθους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τελευταία λίθινη γέφυρα με σχετικά μεγάλο άνοιγμα ξεκαλουπώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

«Η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου είναι καθοριστικής σημασίας στη συνέχεια, καθώς αναμένεται η εκδήλωση των χρόνιων (ερπυστικών) παραμορφώσεων και μάλιστα στις συνθήκες του άγριου χειμωνιάτικου Άραχθου.

Το μεγάλο crash test ξεκίνησε, αλλά το σύνολο των εμπλεκομένων στο έργο (ερευνητές, μελετητές, κατασκευαστές) περιμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα σε ένα στοίχημα που έτσι κι αλλιώς ήταν εξαρχής πολύ δύσκολο! Το ΕΜΠ, που βρέθηκε δίπλα στο Έργο από την πρώτη στιγμή, παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του», σημειώνεται!

  


   

   

  

     

 

    αριθμός επισκεπτών