ΤΑ ΝΕΑ

Πανοραμική (Λίμνη Παμβώτιδα)

Φίλιππας Φίλιος

Ενημερωτικό για τη Λίμνη Παμβώτιδα (Γιάννενα)

 

Η μουσική του Νίκου Χουλιαρά "Η Κούπα" προστέθηκε από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη
«ευχαριστούμε για την παραχώρηση»

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

    


Φίλιππας Φίλιος

Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της λίμνης; Ποια είναι τα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν για την αναβάθμισή της; Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις και μέσα από ποια διαδικασία;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει όρια! Για την λίμνη των Ιωαννίνων υπάρχουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και ο σχεδιασμός για τα έργα που χρειάζονται.

Αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση και η απόφαση ότι προέχουν παρεμβάσεις στο λιμναίο οικοσύστημα και όχι έργα βιτρίνας στην παραλίμνια ζώνη.

Με τις κοινωνικές αλλαγές την αστικοποίηση την αύξηση του πληθυσμού και την αντιπαροχή εμφανίστηκαν τα προβλήματα ρύπανσης και άνοιξε η συζήτηση στα μέσα της δεκατίας του ’70. Η κατάσταση έβαινε επιδεινούμενη και ξεκίνησαν συζητήσεις και έργα βιολογικού καθαρισμού που άρχισαν να υλοποιούνται το 1987. Δυστυχώς παρά την έντονη ανησυχία συζητήθηκαν θέματα σε λάθος κατεύθυνση, π.χ. μηχανιστική μεταφορά μοντέλων από άλλες ευρωπαϊκές λίμνες. Μετά τη λειτουργία του βιολογικού και των δικτύων τα οποία ολοκληρώθηκαν το 2014 και παρά την αστική έκρηξη το παραλίμνιο μέτωπο «σφραγίστηκε» ως προς τα αστικά λύματα.


 Κορμοράνοι στη Λίμνη

Από τη δεκαετία του ’80 άρχισαν επίσης μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων, φυτοφαρμάκων, καταγραφής ανάγλυφου πυθμένα, λιπασμάτων, και στοιχειώδης έλεγχος ορνιθοτροφίων και κτηνοτροφικών μονάδων.

Ποτέ δεν ολοκληρώθηκε το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης το οποίο παραμένει μία σοβαρή εκκρεμότητα.

Το 2015 ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα με εξειδικευμένα στοιχεία και κοστολόγηση.

Να τονίσω ότι στη διάθεσή μας υπάρχουν δεκάδες μελέτες για καθετί που αφορά τη λίμνη από διαφορετικούς φορείς ,συγκεντρωμένοι όλοι στο αρχείο του Φορέα.

Με βάση αυτό το υλικό ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων και η ΜΟΔ προσέγγισαν το θέμα ολιστικά. Σήμερα διαθέτουμε ένα απόλυτα επεξεργασμένο εργαλείο προτεραιοποίηση – κοστολόγησης για την αποκατάσταση του λιμναίου οικοσυστήματος. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι ο Βουλευτής Ιωαννίνων είναι και Υφυπουργός Περιβάλλοντος με Νόμο του προηγούμενου Υπουργού κ. Χατζηδάκη, υποβαθμίστηκαν οι Φορείς Διαχείρισης και χάθηκε από τη διοίκηση τους ο τοπικός κοινωνικός έλεγχος. Το Π.Δ. για 4η φορά παραπέμφθηκε σε μελέτη και έχουν παγώσει εγκεκριμένα έργα κυρίως του ΕΣΠΑ. Πρόσφατα, είχαμε δύο εξαγγελίες από την κυβέρνηση για αλλαγή των ορίων της λίμνης και για δημιουργία πεζόδρομου –ποδηλατόδρομου περιμετρικά. Δηλαδή έργα εκτός λίμνης που την μικραίνουν χωρίς καμία παρέμβαση στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα στο λιμναίο σύστημα.

Σημειώνω ότι τα δύο τελευταία χρόνια η λίμνη είναι στην καλύτερη κατάσταση της τελευταίας 30ετίας χάρη στις πολλές παρεμβάσεις με επικεντρωμένους στόχους τόσο του Φορέα όσο και του Δήμου, των υπηρεσιών και της αστυνομίας.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Τα 12 εκατομμύρια που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση για τον ποδηλατόδρομο, να διοχετευθούν στην υλοποίηση του σχεδίου Φορέας- ΜΟΔ.

Ά Φάση:

  • α) Αγορά μηχανήματος κοπής καλαμιών και μηχανήματος συλλογής.

  • β) Έλεγχος φερτών μέσω των ομβρίων της πόλης στις εξόδους των αγωγών

  • γ) Δημιουργία ‘β εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων κτηνοτροφικών- ορνιθοτροφικών μονάδων

  • δ) Επανέλεγχος όλων των παραγωγικών μονάδων του λεκανοπεδίου

  • ε) Αναβάθμιση του ρόλου του Φορέα

 

Κοστολόγιο Ά φάσης: περίπου 2.000.000

Χρόνος Υλοποίησης 12-14 μήνες

 

‘Β Φάση παράλληλα με την Ά:

  • α) Καθαρισμός στραγγιστικών τάφρων

  • β) Έργα πεδινής υδρονομίας

  • γ) Έλεγχος αλιεύματος – δημιουργία ιχθυόσκαλας – Δημιουργία Λιμενικού ταμείου για είσπραξη εισφορών

 

Όλα τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν με ενημέρωση της κοινωνίας και των Φορέων

  


 Λίμνη Παμβώτιδα

  

ΜΟΔ ΑΕ: Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ 
Η ΜΟΔ αε είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και εδρεύει στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1996 με το Νόμο 2372/1996 μετά από απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ιδρυτικός νόμος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους Νόμους 2860/2000, 2937/2001, 3193/2003, 3336/2005 και 3614/2007. Η ΜΟΔ αε χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. περισσότερα

 

      αριθμός επισκεπτών