ΤΑ ΝΕΑ

IRAN

Ιούνιος 2009

Εν ψυχρώ δολοφονίες διαδηλωτών

(αναδημοσίευση από το TVXS)

Ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο Ιράν, με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί να προειδοποιεί ότι επίκειται επιβολή στρατιωτικού νόμου. Στα video που κυκλοφορούν στο ίντερνετ οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.

 «Το να απαγορεύεται στους ανθρώπους να πραγματοποιούν νόμιμες διαδηλώσεις σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνα μέτρα, τα οποία ο Θεός ξέρει μόνον που θα οδηγήσουν τελικά», τονίζει ο Μοχαμάντ Χαταμί και ζητεί από τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τις 13 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών.

«Η άμεση απελευθέρωση αυτών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση στη χώρα», σημειώνει.

Οι αστυνομικές αρχές της Τεχεράνης ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 450 διαδηλωτές συνελήφθησαν το Σάββατο στην ιρανική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr. Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι τα 457 άτομα που συνελήφθησαν ήταν ταραξίες που προκαλούσαν ζημιές σε δημόσια περιουσία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί, περισσότεροι από 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι, φοιτητές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι, είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Το πρωί σήμερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις. Η κρατική τηλεόραση Press TV ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 13, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την πηγή αυτής της πληροφορίας.

Μερικά Video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο 15/06/2009




 

    αριθμός επισκεπτών