Λογιστικός έλεγχος του χρέους στην Ελλάδα

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη

στην Επιτροπή ελέγχου του χρέους

Το μεσημέρι του Σαββάτου 04/04/2015 ξεκίνησε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, η διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που θα διερευνήσει το θέμα του δημόσιου χρέους.

Στις εργασίες ήταν παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι οι θέσεις της εν λόγω επιτροπής συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της ευρωζώνης.

Η Επιτροπή συστήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και θα συγκροτηθεί από επιστήμονες, ειδικούς και πολίτες στη διεκδίκηση λογιστικού ελέγχου του χρέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχει ο ειδικός σε θέματα λογιστικού ελέγχου Ερίκ Τουσέν.

Ο Ερίκ Τουσέν είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την κυβέρνηση του Ισημερινού, η οποία μέσω του λογιστικού ελέγχου κατάφερε να διαγράψει το 70% του ομολογιακού της χρέους.

Ο λογιστικός έλεγχος αποτελεί “εφιάλτη” όχι μόνο για τα κερδοσκοπικά funds και τους διεθνείς οργανισμούς, που χρησιμοποιούν το χρέος για την επιβολή αποικιακών συνθηκών σε χρεωμένες χώρες, αλλά και για το πολιτικό κατεστημένο αυτών των χωρών, καθώς φέρνουν στο φως γιγαντιαία σκάνδαλα.