Δικαίωση του αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από  αγώνα 20 μηνών

Γιορτή έχουν στήσει οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Δικαίωση Οδός Νίκης Καθαριστριών

Αναδημοσίευση από TVXS   

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς έπειτα από έναν αγώνα 20 μηνών, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργικό κτίριο στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, προκειμένου να γιορτάσουν τη δικαίωση αλλά και την επαναπρόσληψή τους.

Τα άλλοτε σκυθρωπά πρόσωπα των γυναικών που έγιναν σύμβολο της αντίστασης κατά των πολιτικών του Μνημονίου έδωσαν τη θέση τους σε χαμόγελα και δάκρυα χαράς, μετά από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια.

Φορώντας γάντια, οι εργαζόμενες ξήλωσαν τις σκηνές μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και εν συνεχεία ανάρτησαν μια μεγάλη αφίσα, η οποία έγραφε: «Οι 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες νίκησαν και συνιστούν 595 super active κατά των λεκέδων της υποκρισίας».

Παράλληλα, μοίρασαν στους περαστικούς μεζέδες και κρασί, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν στο υπουργείο εμφανίστηκε η αναπληρωτής υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

 

  

  

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επίσης βρέθηκε το πρωί έξω από το ΥΠΟΙΚ, χαρακτήρισε ως «συμβολική κίνηση» την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών και συμπλήρωσε: «Η απάντηση των καθαριστριών δεν αφορά μόνον τους εργαζόμενους του δημοσίου αλλά και όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και αξιώνουν σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις».

 

  

  

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ανακοινώσει σχετικά με τις καθαρίστριες ότι η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, «δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής», υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:


 

«Καθ’ οδόν για το σημερινό Eurogroup, για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με προσήλωση στο στόχο της επίτευξης μιας συμφωνίας-λύτρωσης για τη χώρα, δεν δύναμαι να βρίσκομαι έξω από το Υπουργείο για να τιμήσω τις καθαρίστριες του Υπουργείου που, μέσα από τον αγώνα τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων και οι οποίες σήμερα επιστρέφουν στην δουλειά τους.

Η σκέψη μου θα είναι μαζί τους. Όπως όμως θα είναι και στις συναδέλφους τους, τις συμβασιούχους καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχουν βρει ακόμα τη δικαίωσή τους και για αυτό συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους δίπλα στην είσοδο του Υπουργείου. Σε αυτές τις γυναίκες, που το κράτος χρησιμοποίησε για χρόνια με όρους εργασιακής ομηρίας, προτού τις θυσιάσει στον βωμό της 'προσαρμογής' και του «εξορθολογισμού», θέλω να εκφράσω πλήρη συμπαράσταση και να τους μεταφέρω την βούλησή μου για ανεύρεση λύσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ήδη προωθείται προς ψήφιση στην Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, έχω δεσμευτεί πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής.

Το Υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια στο κέντρο του σχεδιασμού μιας καταστροφικής για την ελληνική κοινωνία πολιτικής. Την ίδια ώρα που δαπανούσε εκατομμύρια για πληρωμές συμβούλων των οποίων οι συμβουλές συνεισέφεραν στην αποδόμηση της κοινωνικής οικονομίας μας, πέταγε στο δρόμο και λοιδορούσε τις γυναίκες που το καθάριζαν με χαμηλότατους μισθούς. Όπως δήλωσα την ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, η αντιστροφή αυτής της σκανδαλώδους βαναυσότητας θα συμβόλιζε την αλλαγή πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών για την οποία μας εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός της 25η Ιανουαρίου.

Σήμερα σημειώνουμε την πρώτη πράξη αυτής της δέσμευσης και τη χρησιμοποιούμε ως ευκαιρία για να απαντήσουμε στους δανειστές που κατηγορούν την κυβέρνησή μας ότι τέτοιες πράξεις αποκατάστασης της νόμιμης και ηθικής τάξης αποτελούν 'υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις'. Τους θυμίζουμε ότι η κυβέρνησή μας έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθμιση και πως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω».