Σωτήρης Δημητρίου:

Είναι επιτακτικό να πούμε το ΟΧΙ!

Αναδημοσίευση από TVXS       

της Κρυσταλίας Πατούλη

[...] Είναι επιτακτικό να πούμε το ΟΧΙ! Αν κατοχυρωθεί το ΟΧΙ, μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αποτέλεσμα. Έχει δημιουργηθεί ήδη ένα ρήγμα εκεί στην ΕΕ [...] Η εθελοδουλεία είναι το βασικό πρόβλημα της συναίνεσης. Η εξουσία όταν βρίσκεται στα όρια της αντοχής της,  αρχίζει και επανέρχεται στο μοναδικό της όπλο, στη βία και στην αίσθηση του πανικού [...] Ο ανθρωπολόγος Σωτήρης Δημητρίου, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, συμμετέχοντας στην Έρευνα για την Κρίση.

Είναι επιτακτικό να πούμε το ΟΧΙ. Αν κατοχυρωθεί το ΟΧΙ, μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αποτέλεσμα. Έχει δημιουργηθεί ήδη ένα ρήγμα, εκεί, στην ΕΕ.


  Σωτήρης Δημητρίου

Αυτός ο ραγιαδισμός που έχουν δημιουργήσει με αυτόν τον πανικό, είναι κάτι φοβερό. Έχουμε χάσει οποιαδήποτε αίσθηση της πραγματικότητας. Είναι μοναδικό για την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει.

Αυτά όμως που διαδραματίζονται σήμερα στην Ελλάδα, αποτελούν έναν κρίκο στη μεγάλη ιστορική καμπή που γνώρισε η ανθρωπότητα και που συνίσταται στην αποδόμηση του βιομηχανικού μοντέλου. Το έδειξαν έμπειρες μελέτες οι οποίες αποκρύπτονται από το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας.

Πρόκειται για την στροφή των κεφαλαίων από την επένδυση στη βιομηχανική παραγωγή στην επένδυσή τους στις αγορές με στόχο την αναζήτηση του κέρδους στη σπέκουλα και στη λεηλασία.

Συνέπεια της στροφής αυτής είναι η επιτάχυνση της κρίσης με αποτέλεσμα η μεν κυρίαρχη εξουσία να αυξάνει τα μέτρα βίας και καταστολής,  πλήττοντας τη δημοκρατία και οδεύοντας στη βαρβαρότητα, ενώ όλες οι γωνιές του πλανήτη μετατρέπονται διαδοχικά σε πεδία συγκρούσεων.

Από την άλλη πλευρά, αναδύεται στους λαούς η εθελοδουλία. Ο φόβος, γίνεται όπλο επιβολής από τους κυρίαρχους και τρόπος ζωής από τους κυριαρχούμενους.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας η λύση δίνεται με το πρόταγμα της αντίστασης, με την ανάταση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Έτσι η ανθρωπότητα προχωρεί στην Ιστορία.

Η εθελοδουλεία είναι το βασικό πρόβλημα της συναίνεσης. Η εξουσία όταν βρίσκεται στα όρια της αντοχής της,  αρχίζει και επανέρχεται στο μοναδικό της όπλο, στη βία, και στην αίσθηση του πανικού. Ότι ο λαός κινδυνεύει και η εξουσία πρέπει να τον σώσει από τον αόρατο εχθρό.

Αυτός είναι γνωστός μηχανισμός τον οποίο ακολουθούν πάντα. Στις ΗΠΑ όταν υπήρχε κρίση άρχισαν όλα τα Μέσα να μιλούν για την εισβολή από τον Άρη για να πανικοβληθεί ο κόσμος. Μετά άρχισαν να μιλάνε για την εισβολή από τους Σοβιετικούς, μετά για την εισβολή από τους Άραβες, και μετά από τους τρομοκράτες.

Και στην ιστορία αυτή, που αρχίζει από το 2001 με τους τρομοκράτες, εκείνο που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν περισσότερο τον έλεγχο επάνω στους λαούς, διότι έβλεπαν ότι οδηγούνταν στην κρίση.

Όσο οδηγούνται, λοιπόν, στην κρίση, τόσο περισσότερο επιτείνουν αυτή τη μέθοδο. Το όπλο τους είναι, ότι εξαθλιώνοντας τον κόσμο με την οικονομική ασφυξία, τελικά δεν κάνουν τον κόσμο να αγριεύει, αλλά να φοβάται.

Και τον κάνουν να δέχεται τη συναίνεση για να διασωθεί από αυτή την κατηφόρα που του έχουν επιβάλλει οι ίδιοι. Η εξαθλίωση που μας επιβάλλουν με τα μνημόνια είναι ένα όπλο τους αντίστοιχο με το όπλο του πανικού και του φόβου, ότι αν τους χάσουμε, αν φύγουν απ’ το σβέρκο μας, δεν θα ‘χουμε στον ήλιο μοίρα.

Εμείς πρέπει όσο είναι δυνατόν να αντισταθούμε και λίγο πολύ αυτή η αντίσταση θα έχει απήχηση και στον υπόλοιπο κόσμο και θα δημιουργήσει και στους ίδιους πρόβλημα.

Ήδη ο ΟΗΕ κατήγγειλε την ΕΕ που χτυπάει το δημοψήφισμα, γιατί θεωρούν ότι το δημοψήφισμα είναι ένας όρος του ΟΗΕ και έχουν δικαίωμα οι λαοί να το αξιοποιούν.

Δηλαδή, δημιουργούνται πλέον δυνατότητες έστω νοηματικής ανατροπής στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Είναι επιτακτικό να πούμε το ΟΧΙ, γιατί ακόμα κι αν αυτό θα 'ναι αρχικά μια μικρή σπίθα, επειδή οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κρίσιμες, λίγο ή πολύ, νωρίς ή αργά, θα λαμπαδιάσει.