"Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΗΡΘΕ"

Αναδημοσίευση από ISKRA 6/7/15        

 

Του ΣΤΑΘΗ*

Όπως απεδείχθη οι κάλπες δεν ήταν ΑΤΜ.


 

Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας, όταν χθες (στις 7.40΄) εγράφοντο αυτές οι γραμμές που διαβάζετε τώρα, είχε γίνει γνωστή η κατ’ αρχάς κατίσχυση του «όχι» - το ενδιαφέρον στη συνέχεια θα ήταν η καταγραφή της διαφοράς του απ’ το «ναι», και βεβαίως, η πολιτική αποτίμηση (και του αποτελέσματος και της διαφοράς). Για αυτά τα δύο τελευταία, θα έχουμε αρκετά να πούμε τις επόμενες μέρες. Για την ώρα σημειώνουμε μόνον τα εξής: ο δημόσιος διάλογος πρέπει επιτέλους να απεμπλακεί απ’ το οπαδικό επίπεδο που τον οδήγησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα κυρίως οι θεράποντες του «ναι». Αυτό που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει η διαπλοκή και η υποτέλεια υπερέβη την απόδοση των απανταχού στον πλανήτη χατζατζάρηδων. Με μια πρώτη ματιά θα διαπίστωνε κανείς ότι η χώρα μας διαθέτει μέσα ενημέρωσης όπως: τα Νέα (του Σόιμπλε), το Εθνος (των Βησιγότθων – Οστρογότθων βαράτε μας όλοι μαζί), την Καθημερινή (φωνή του Αφέντη), το Θέμα (είναι να τη βρίσκεις με τα φράγκα), το Mega (της πιο μεγάλης ξεφτίλας), τον ΑΝΤ1 (του Βερολίνου στην Αθήνα), τον ΣΚΑΪ (των γκαουλάιτερ) όπως κι άλλα κανάλια, πιο θολοβρώμικα απ’ το Ποτάμι. Όσο για δημοσιογράφους τύπου Μπογδάνου που έκλαιγε αδάκρυτος, όπως ένας γυμνοσάλιαγκας που του έχουν στεγνώσει τα δάκρυα, μπροστά σ’ ένα γερμανικό κανάλι, έχουμε αρκετούς – να φάνε και οι κότες (που τους αρέσουν τα πίτουρα).

Ολοι αυτοί οι τύποι πόνταραν (και υποκριτικώς εξόρκιζαν) στην πόλωση και στον διχασμό. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει διχασμός, υπάρχουν αντιθέσεις, και στη βάση αυτών των αντιθέσεων οι πολιτικοί αγώνες θα συνεχισθούν – και ο καθένας θα συνεχίζει να διαλέγει το επίπεδό του. Και να κρίνεται.

Απ’ ό,τι φαίνεται το ποσοστό του «όχι» θα υπερβεί κατά πολύ την εκλογική επιρροή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παρά τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τη θηριώδη προπαγάνδα εναντίον της, οι Ελληνες κατάλαβαν ότι εκείνο που διακυβευόταν ήταν η υπόσταση της χώρας. Και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όπως και με το σχέδιο Αναν. Τα σέβη μου. Και τα σέβη της ανθρωπότητας! Διότι το «όχι» το υποστήριξαν οι πιο ταλαιπωρημένοι απ’ την κρίση. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι δυσπραγούντες – δεν φοβήθηκαν! Τα σέβη μου, υποκλίνομαι. Με κλειστές τράπεζες και με προπαγάνδα του κερατά εναντίον τους, οι Έλληνες έβαλαν στο τραπέζι την ψυχή τους, την αντίστασή τους, εύγε κι όλος ο κόσμος βλέπει! (Ώρα 8.30, η διαφορά μεγαλώνει) και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν το ΚΚΕ δεν ακύρωνε τον εαυτόν του με το άκυρο, αν δεν απομείωνε τη διαφορά του «όχι» απ’ το «ναι» - έπεσε έξω το ΚΚΕ, δεν έπιασε τον παλμό και την ψυχή του λαού, καλό θα ήταν να ξανακοιτάξει την πολιτική του.

Οι θεράποντες του «ναι» παρά το Βατερλώ τους, φαίνονται να συνεχίζουν αμετανόητοι τον χαβά τους. Όμως από ασθενέστερες θέσεις (πράγμα που θα τους κάνει ακόμα πιο έξαλλους κι επικίνδυνους). Κανένας διχασμός δεν πρέπει να υπάρξει όπως αυτός που καλλιεργούσε η ακροδεξιά της Ν.Δ. και το Ποτάμι), αλλά δουλειά και προσπάθεια. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες, αλλά ο αποπροσανατολισμός για την πραγματική φύση του προβλήματός μας, έχουν καταρρεύσει.

Η στήλη αυτή υποστήριξε το «όχι» ως επίδικο της ίδιας μας της υπόστασης. Οπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει συχνά κριτική στην κυβέρνηση, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενίοτε αυστηρή. Θα συνεχίσουμε με κριτική αυστηρότερη (εάν υπάρχουν λόγοι) για την ώρα, τα σέβη μου στους Έλληνες, τους αλαφροΐσκιωτους της Ιστορίας. Πρωτοπορεί πάλι στην Ευρώπη και τον κόσμο αυτή εδώ η (οικουμενική) γωνιά της ελιάς και του ήλιου. Με το κεφάλι ψηλά και την ψυχή βαθειά, μας περιμένουν λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, μας περιμένει όμως και η Ιθάκη...