«Η Μετάβαση στο Εθνικό Νόμισμα- Αφετηρία εξόδου από την κρίση»

βιβλίο του Γιάννη Τόλιου

Ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), σας προσκαλεί την Πέμπτη, 10 Νοέμβρη 2016 και ώρα 19,00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου (Ισόγειο), στην εκδήλωση-συζήτηση, με αφορμή τη δημοσίευση από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», του νέου βιβλίου του Γιάννη Τόλιου.

Θα μιλήσουν οι:

  • Τρύφωνας Κωστόπουλος , καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

  • Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής της Οικονομικής της Διοίκησης, πρώην αντιπρόεδρος ΤΕΙ Χαλκίδας

  • Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, συγγραφέας του βιβλίου

  • Την εκδήλωση συντονίζει η Δήμητρα Γκαλονάκη, δημοσιογράφος

  • Θα ακολουθήσει συζήτηση

 


 Γιάννης Τόλιος

Το ζήτημα του «εθνικού νομίσματος» πλανάται τα τελευταία χρόνια σαν «φάντασμα» πάνω στην ελληνική κοινωνία.

Οι κυρίαρχες ελίτ στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, «εξορκίζουν» κάθε ουσιαστική συζήτηση για το «εθνικό νόμισμα», επιμένοντας για λόγους συμφέροντος, στην «πάση θυσία» παραμονή στην «ευρωζώνη-ευρώ» με την εφαρμογή αλλεπάλληλων Μνημονίων, φτωχοποιώντας και καταδυναστεύοντας τον ελληνικό λαό.

   Στην παρούσα έκδοση δίνονται με εκλαϊκευτικό τρόπο απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που πλανώνται σε κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενο, κάθε επαγγελματία, επιστήμονα, αγρότη, κάθε νέο και νέα, γύρω από το ρόλο του «εθνικού νομίσματος». Μέσα από τις θεματικές ενότητες αποκαλύπτονται τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με το «ενιαίο νόμισμα-ευρώ», όχι μόνο με όρους οικονομικούς, αλλά πάνω από όλα με όρους εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.  

    Από αυτήν την άποψη το βιβλίο έχει μια πρωτοτυπία και καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.  Ωστόσο, παρ’ ότι η μετάβαση στο «εθνικό νόμισμα» αποτελεί την «αναγκαία» προϋπόθεση, δεν είναι και «ικανή» από μόνη της να εξασφαλίσει μια εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται ταυτόχρονα η εφαρμογή δέσμης ριζοσπαστικών μέτρων και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να τα εφαρμόσει, με την ενεργητική στήριξη του ελληνικού λαού.


 

εκδόσεις «Ταξιδευτής»