Διεθνές Συνέδριο 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ

10-11 Νοέμβρη 2018 Πανεπιστήμιο Αθήνας, κτήριο Μ.Θ.Ε. («Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών»)

«Επικαιρότητα της ανάλυσης του Κ. Μαρξ για τον καπιταλισμό

και η στρατηγική της Αριστεράς στον 21ον αιώνα»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρώτη Συνεδρία: (Σάββατο πρωί 10 πμ – 2 μμ)

1-Άνοιγμα Συνεδρίου από τον πρόεδρο του ΜΑΧΩΜΕ: Κίμων Αναστασιάδης, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αθήνα

  

«Μαρξιστική θεωρία και σύγχρονος καπιταλισμός»

2-«Ο Μαρξ στον 21ου αιώνα», Γιώργος Μανιάτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής  Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθήνας και Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών.

  

3-«Η ανάλυση του Κ.Μαρξ για τον καπιταλισμό και η πολιτική της Αριστερά στον 21ον αιώνα», Σηφάκη Κατερίνα, καθηγήτρια Παν/μίου Grenoble Γαλλίας εισηγήθηκε κείμενο του Jean Batou, επίτιμου καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και βουλευτή της Αριστερής Συμμαχίας του καντονίου της Γενεύης.

  

4-Ιστορική τάση της καπιταλιστικής συσσώρευσης: Από το Μαρξ στο 21ο αιώνα, Γιάννης Τόλιος, Δρ. Οικονομικών, Συντονιστής ΜΑΧΩΜΕ

  

 

Δεύτερη Συνεδρία: (Σάββατο απόγευμα 5-9 μμ)

«Οι ενδογενείς αντιθέσεις του σύγχρονου καπιταλισμού»

5-Το σύγχρονο υποκείμενο της κοινωνικής ανατροπής: Η εργατική τάξη και η πολιτική της κοινωνικής πλειονότητας, Ανδρέας Λύτρας, καθηγητής κοινωνιολογίας, Παντείου Πανεπιστημίου Αθήνας.

  

6-Κ.Μαρξ και σημερινός καπιταλισμός στη Ρωσία. Προβλήματα στις Αριστερές δυνάμεις ,Georgy Ν. Tsagolov, καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Μόσχας, Ακαδημαϊκός και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας.

  

7-«Η κρίση του «ευρωατλαντισμού», Εθνικισμός και Αριστερά», Πέτρος Παπακωνσταντίνου, διδάκτωρ Φυσικής, δημοσιογράφος-συγγραφέας Συντονιστής: Βασίλης Μακρίδης, δημοσιογράφος

  

 

Τρίτη Συνεδρία: (Κυριακή πρωΐ 10 πμ – 2 μμ)

«Μεταβατικό πρόγραμμα και σοσιαλιστική προοπτική»

8-Λαϊκή εξουσία και δημοκρατία. Η εμπειρία των επαναστάσεων του 20ου αιώνα, Δημήτρης Καλτσώνης, αν. καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου

  

9-Η εμπειρία της Κούβας στη διαδικασία σοσιαλιστικού Μετασχηματισμού, Ο Jose Oriol Marrero Martinez, είναι Μ.Sc. Κοινωνικών Επιστημών, Ερευνητής Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Πολιτικής υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας και σήμερα Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

  

10-Χαιρετισμός από Γραμματέα της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ) Παναγιώτης Λαφαζάνης

  

11-Από την Α’ Διεθνή των εργατών, στο Συνδικαλιστικό Κίνημα του 21ου Αιώνα, Ανδρέας Ζαφείρης, συνδικαλιστής, ερευνητής του ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ, μέλος του Δ.Σ. ΜΑΧΩΜΕ και Πρόεδρος Ινστιτούτου "Φ. Ντοστογιέφσκι" στην Αθήνα.

  

 Συντονιστής: Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, γ.γ. του ΜΑΧΩΜΕ

Φωτογραφίες από το Συνέδριο