ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για απαλλαγή των επιχειρηματιών
από νομικές ευθύνες για την υγεία των εργαζομένων τους!

Αναδημοσίευση από imerodromos.gr  28-04-2020        

 


 Donald Trump

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ επιβεβαίωσε χθες ότι για τους ρεπουμπλικάνους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το νομοσχέδιο για την απαλλαγή των επιχειρηματιών από τις νομικές ευθύνες για την υγεία των εργαζομένων τους.

«Έχουμε μία κόκκινη γραμμή στις (σ.σ. οικονομικές) υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο Μακόνελ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Fox News».

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ψήφισή του, το έθεσε ως προϋπόθεση, προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας στις πόλεις και στις Πολιτείες των ΗΠΑ, που φέρνουν προς ψήφιση στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί.

Το νομοσχέδιο έρχεται με απαίτηση μεγάλων επιχειρηματικοί όμιλοι που λειτουργούν τεράστιες γραμμές παραγωγής ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις οποίες στοιβάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Μάλιστα οι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο, ώστε να προωθήσει νόμο με τον οποίο θα απαλλάσσονται από κάθε είδους νομική και αστική ευθύνη και υπαιτιότητα σε περίπτωση που εργαζόμενος κολλήσει τον κορωνοϊό στον χώρο της δουλειάς του! 

Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι μηνύσεις εργαζομένων κατά των εργοδοτών τους για έλλειψη μέτρων ασφαλείας που είχαν αποτέλεσμα την μόλυνση τους.

Από εργαζόμενους στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Walmart, την Amazon, τους εργαζόμενους στον κλάδο της κρουαζιέρας, της παραγωγής φρούτων και λαχανικών μέχρι την Εθνική Ομοσπονδία κυβερνητικών υπαλλήλων (που καλύπτει τους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες), εκατοντάδες μηνύσεις έχουν υποβληθεί απαιτώντας εκατομμύρια δολάρια και χτυπώντας το καμπάνια του κινδύνου για τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανιών.