Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky)

«μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης
εκδοχής του καπιταλισμού»

Αναδημοσίευση από tvxs.gr   


 Noam Chomsky

Για τον Νόαμ Τσόμσκι, το κυριότερο μάθημα της πανδημίας κοροναϊού είναι ότι η κρίση αντιπροσωπεύει «μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού» και η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των χειρισμών από τους «κοινωνιοπαθητικούς παλιάτσους  που διοικούν την κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον.

Ο Τσόμσκι, ένας από τους πιο σημαντικούς δημόσιους διανοούμενους στον κόσμο μίλησε με ένα συνεργάτη της EURACTIV,  από το σπίτι του στο Tucson.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να μάθει κανείς από τον COVID-19, ο Τσόμσκι επεσήμανε τις αποτυχίες της υπάρχουσας οικονομικής τάξης.

«Είναι μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού. Μαζική αποτυχία. Εάν δεν μάθουμε αυτό το μάθημα, θα επαναληφθεί χειρότερα την επόμενη φορά».

«Είναι πολύ προφανές τι συνέβη. Μετά την επιδημία SARS το 2003, οι επιστήμονες γνώριζαν πολύ καλά ότι υπήρχαν και άλλες πανδημίες που θα προέρχονταν, πιθανώς από την οικογένεια των κοροναϊών. Θα ήταν δυνατόν να έχουμε προετοιμαστεί σε αυτό το σημείο. Σχεδόν με τον τρόπο που γίνεται με τη γρίπη. Έχετε ένα νέο εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο, επειδή υπάρχουν μικρές παραλλαγές, αλλά είναι έτοιμοι για αυτό και παράγεται γρήγορα».

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να γινόταν αυτό.. Εταιρείες φαρμάκων: έχουν τους πόρους, είναι εξαιρετικά πλούσιοι λόγω των δώρων που τους προσφέρουμε. Δεν θα το κάνουν. Παρατηρούν τα σήματα της αγοράς. Τα σήματα της αγοράς λένε ότι δεν υπάρχει κέρδος για να προετοιμαστείτε για την καταστροφή που έρχεται παρακάτω».

«Και έπειτα έρχεται το νεοφιλελεύθερο σφυρί: ότι οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται να κάνουν τίποτα, ότι οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα και όχι η λύση».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια απόλυτη καταστροφή λόγω της συμμορίας που διαχειρίζεται την Ουάσιγκτον. Ξέρουν μόνο να κατηγορούν όλους στον κόσμο εκτός από τον εαυτό τους, και είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή. Οι ΗΠΑ είναι τώρα το επίκεντρο της κρίσης. Είναι η μόνη χώρα που είναι τόσο δυσλειτουργική που δεν μπορεί καν να παρέχει δεδομένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θανάτους και λοιμώξεις».

Ο Τσόμσκι χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ για το πρόβλημα ως «σουρεαλιστική».


  Νόαμ Τσόμσκι

«Έτσι, τον Φεβρουάριο, η πανδημία μαίνεται ήδη. Όλοι το γνωρίζουν έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες… Ακριβώς στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Τραμπ βγαίνει με τον νέο του προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο. Αξίζει να τον κοιτάξετε προσεκτικά. Περαιτέρω περικοπές για το Κέντρο Ελέγχου Νόσων και άλλα τμήματα της κυβέρνησης που σχετίζονται με την υγεία, για να τα μειώσουν περαιτέρω εν μέσω μιας πανδημίας. Αύξηση της χρηματοδότησης για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, περαιτέρω επιδοτήσεις για την καταστροφή της οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στο άμεσο μέλλον. Και φυσικά, περαιτέρω χρηματοδότηση για το στρατό, που είναι ξεχειλωμένος και εκτός ελέγχου, και περαιτέρω χρηματοδότηση για το διάσημο τείχος του Τραμπ».

«Αυτό σου λέει κάτι για τη φύση των κοινωνιοπαθητικών παλιάτσων που διοικούν την κυβέρνηση και τη χώρα που υποφέρει από αυτήν».

«Τώρα αναζητούν απεγνωσμένα να κατηγορήσουν κάποιον άλλο, να κατηγορήσουν την Κίνα, να κατηγορήσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό που κάνουν είναι πραγματικά εγκληματικό. Αχρηστεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - τι σημαίνει αυτό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δρα σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε φτωχότερες χώρες, για την υγεία των μητέρων, τους θανάτους από διάρροια και ούτω καθεξής. Λοιπόν, αυτό που λέτε είναι «Εντάξει, ας σκοτώσουμε πολλούς ανθρώπους στο Νότο, γιατί ίσως αυτό θα βελτιώσει τις προοπτικές εκλογής μου».

«Ο Τραμπ, αφού προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την απειλή του κοροναϊού, πήρε στη συνέχεια τον ρόλο του διαχειριστή κρίσεων, ωστόσο χωρίς να αναγνωρίσει ότι είχε κάνει λάθος στην αρχική του απόκριση».


 

Ο σόουμαν
Phineas Taylor Barnum

«Πρέπει να δώσεις εύσημα στον Τραμπ. Είναι πιθανόν ο μεγαλύτερος απατεώνας που υπήρξε ποτέ. Κάνει τον PT Barnum (Phineas Taylor Barnum) να μοιάζει με ερασιτέχνη. Και είναι σε θέση να κρατά ψηλά στο ένα χέρι ένα πανό που λέει «Σ 'αγαπώ, είμαι ο σωτήρας σου, εμπιστεύσου με, δουλεύω για σένα μέρα και νύχτα» και με το άλλο χέρι σε μαχαιρώνει στην πλάτη. Έτσι αντιμετωπίζει την εκλογική του περιφέρεια, που τον λατρεύει, είναι μανιακοί, δεν έχει σημασία τι κάνει. Και βοήθησε σε αυτό ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο των μέσων ενημέρωσης, δηλαδή το Fox News, τον Rush Limbaugh, το τμήμα τύπου Breitbart των μέσων ενημέρωσης, το οποίο είναι το μόνο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που παρακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι».

«Παπαγαλίζουν ό, τι λέει, οπότε αν λέει σήμερα «είναι απλώς γρίπη, ξεχάστε το», θα πουν «ναι, είναι γρίπη, ξεχάστε το». Την επόμενη μέρα λέει «είναι μια φοβερή πανδημία και εγώ ήμουν ο πρώτος που το παρατήρησα», όλοι φωνάζουν από κοινού: «είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στην ιστορία και η ανακάλυψή του είναι το πιο υπέροχο πράγμα που έγινε ποτέ».

«Και αυτό ισχύει διαρκώς και εν τω μεταξύ, ο ίδιος βλέπει το Fox News το πρωί και αποφασίζει τι πρέπει να πει σήμερα. Είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο: οι Rupert Murdoch, Rush Limbaugh και ο κοινωνιοπαθητικός στον Λευκό Οίκο οδηγούν τη χώρα σε καταστροφή».

Όσο για το αν η πανδημία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με τη φύση, ο Τσόμσκι είπε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα προέλθει από τους νέους.

«Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης. Εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός σε αυτό που συμβαίνει. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά αυταρχικά, κατασταλτικά κράτη που επεκτείνουν τη νεοφιλελεύθερη πανούκλα ακόμη περισσότερο από ό, τι συνέβη. Στην πραγματικότητα, το επεξεργάζονται τώρα. Θυμηθείτε, η καπιταλιστική τάξη δεν σταματά ποτέ, πάντα διεκδικούν. Ακριβώς στη μέση αυτού, ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση για τα ορυκτά καύσιμα. Διαγράφοντας κανονισμούς που προσφέρουν κάποια προστασία».

«Μόλις χθες, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΗΠΑ), η οποία υπό τον Τραμπ μόλις μετατράπηκε σε παρακολούθημα των παραγωγών άνθρακα… εξάλειψε κανόνες που περιορίζουν την εναπόθεση υδραργύρου και άλλων ρύπων στο έδαφος γύρω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω άνθρακα. Αυτό σημαίνει, «ας σκοτώσουμε περισσότερα παιδιά στην Αμερική και ας καταστρέψουμε το περιβάλλον, επειδή μπορούμε να αποκομίσουμε περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες άνθρακα με αυτόν τον τρόπο», οι οποίες, φυσικά, καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυτό κάνουν συνεχώς. Κάθε μέρα, δεν σταματούν. Και αν δεν υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις, είναι ο πλανήτης που θα καταστραφεί».

Ζυγίζοντας τις γεωπολιτικές συνέπειες του COVID-19, ο Τσόμσκι ξεχώρισε αρνητικά την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό όταν το κοιτάς»

«Η Γερμανία τα πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είχε πολύ σημαντικές νοσοκομειακές δυνατότητες, περίσσεια διαγνωστικής ικανότητας παρόλο που με κάτι τέτοιο δεν τηρούν αυστηρά τους νεοφιλελεύθερους κανόνες».

«Η Ιταλία έχει μια αρκετά σοβαρή επιδημία. Λαμβάνουν βοήθεια από τη Γερμανία; Λοιπόν, παίρνουν βοήθεια, ευτυχώς, από τη «υπερδύναμη» πέρα από τον Ατλαντικό: την Kούβα. Η Κούβα στέλνει γιατρούς, υλικά στέλνει η Κίνα, οπότε τουλάχιστον λαμβάνουν βοήθεια. Όχι από τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείς περισσότερο».

«Στην πραγματικότητα, η μόνη χώρα που δείχνει πραγματικό διεθνισμό - και αυτό δεν είναι για πρώτη φορά - είναι η Κούβα. Αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε. Η Κούβα δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια, οικονομικός στραγγαλισμός, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατία, και από κάποιο θαύμα, επέζησαν και συνέχισαν να δείχνουν στον κόσμο τι είναι ο διεθνισμός».


  Νόαμ Τσόμσκι

«Αλλά δεν μπορείτε να μιλήσετε για αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατηγορήσετε την Κούβα επειδή έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που κάνει, στην πραγματικότητα, έχει τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ημισφαίριο. Αυτές οι παραβάσεις λαμβάνουν χώρα στη νοτιοανατολική Κούβα σε ένα μέρος που ονομάζεται Γκουαντάναμο, το οποίο έχουν οι ΗΠΑ, το πήρε από την Κούβα με την απειλή όπλων και αρνείται να το γυρίσει πίσω, αλλά αυτό δεν πρέπει το λέμε».

«Ένα ευγενικό, υπάκουο άτομο υποτίθεται ότι πρέπει να λέει κάτι διαφορετικό. Υποτίθεται ότι πρέπει να κατηγορεί την Κίνα, να επικαλείται την «κίτρινη απειλή. Πηγαίνει πολύ βαθιά στην αμερικανική ιστορία, οι Κινέζοι έρχονται να μας καταστρέψουν, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, μπορείτε να ξυπνήσετε αυτή την απειλή ανά πάσα στιγμή».

«Υπάρχει ένα κάλεσμα πρόσκληση για μια Προοδευτική Διεθνή. Η πρόσκληση εκδόθηκε από τον Bernie Sanders στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη. Συγκέντρωση προοδευτικών στοιχείων από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παγκόσμιο Νότο. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την Αντιδραστική Διεθνή που πλαστογραφείται στον Λευκό Οίκο».

Η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, επιδιώκει να ενώσει «τα πιο αντιδραστικά βάναυσα κράτη», συμπεριλαμβανομένων των μοναρχιών πετρελαίου του Κόλπου, της Αιγύπτου του Αλ Σίσι, της Ινδίας του Μόντι, του δεξιοκρατούμενου Ισραήλ και της Ουγγαρίας υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, μεταξύ άλλων.

«Η μόνη πραγματική ελπίδα, σαφής ελπίδα στον ορίζοντα που βλέπω να αναπτύσσεται είναι η Προοδευτική Διεθνής που βασίζεται στον Bernie. Λέγεται συνήθως ότι η εκστρατεία του Sanders ήταν μια αποτυχία. Είναι ένα απόλυτο λάθος, ήταν μια τεράστια επιτυχία. Απίστευτη επιτυχία. Ο Σάντερς κατάφερε να μετατοπίσει την αρένα της συζήτησης και της πολιτικής πολύ ουσιαστικά. Τα πράγματα που ήταν απαράδεκτα πριν από μερικά χρόνια είναι τώρα στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Για παράδειγμα η Πράσινη Νέα Συμφωνία, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση».