ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

NΠΔΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408 
e-mail: chafartg@otenet.gr  

 

Πληρ. Κ. Νανά Χούντα                                                             Αθήνα 18.03.2013

Τηλ.   : 210 / 33.00.016, εσ. 103                                            Αριθ. Πρωτ.: 454

                                                                                                                                    ΑΔΤ 17

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

 

Κατατέθηκε στη Βουλή αλλαγή του νόμου για τις λεγόμενες συντάξεις καλλιτεχνών-λογοτεχνών (στο ν/σχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», άρθρο 4, παραγραφ. 13).

 

Το ΕΕΤΕ, θα μιλούσε διαφορετικά για αυτές τις συντάξεις, εάν τόσα χρόνια είχε λυθεί το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών, ιδιαίτερα των δημιουργών. Θα συζητούσαμε σε άλλη βάση με ποιους τρόπους η Πολιτεία θα μπορούσε να τιμήσει τους καλλιτέχνες. Όμως σήμερα αυτές  οι  συντάξεις είναι ο μοναδικός πόρος ζωής για τους δημιουργούς που είναι παντελώς ανασφάλιστοι.

ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 • Καταργούνται 15 συντάξεις το χρόνο, από τις 30 που δίνονται ως σήμερα συνολικά στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων (ζωγράφων, γλυπτών, συγγραφέων, ποιητών, μουσουργών, συνθετών, λαϊκών καλλιτεχνών, κλπ 36 καλλιτεχνικών κλάδων) που αν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με τη δημιουργία τους, αν και δώσανε όλη τους τη ζωή σε αυτό που λέγεται «συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας», στον Πολιτισμό, τους καταδικάζουν στην απόλυτη ανέχεια, εφόσον είναι παντελώς ανασφάλιστοι οι περισσότεροι. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ: Πρόσφατα μέσα στο Μάρτιο 2013, στην επιτροπή συντάξεων του Υπουργείου παρουσιάσθηκαν 26 αιτήσεις εικαστικών καλλιτεχνών, αιτήσεις του 2012 για σύνταξη, γνωστών δημιουργών με σημαντικό και διακεκριμένο καλλιτεχνικό έργο και ενεκρίθηκαν μόνο 6 λόγω του περιορισμένου αριθμού των 30 που με τον ισχύοντα νόμο 3620/2007 προορίζονται για όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους .
 • Τα όριο συνταξιοδότησης ανεβαίνει στο 67ο έτος   αντί του 65ου.
 • Το Ύψος  της σύνταξης  περιορίζεται στα 720 ευρώ.
 • Προβλέπεται ως προϋπόθεση να μη λαμβάνουν άλλη σύνταξη ίση ή μεγαλύτερη των 720 ευρώ από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Η  σύνταξη περικόπτεται ώστε το  άθροισμα και των δύο συντάξεων να μην υπερβαίνει τα 720 ευρώ.
 • Δύο Διοικητικοί υπάλληλοι (ένας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ένας του ΥΠΠΟ) θα  συμμετέχουν στην επιτροπή καλλιτεχνικής κρίσης  με δικαίωμα ψήφου!!!..
 • Δεν είναι πλέον «τιμητικές» αφού απαιτείται ο μέσος όρος εισοδήματος κατά τα 3 προηγούμενα της αίτησης οικονομικά έτη «να μην υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας κύριας ακαθάριστης σύνταξης που αντιστοιχεί κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, σε δημόσιο υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 έτη δημόσιας υπηρεσίας» (περίπου στα 10.000,00 ευρώ από 25.000,00 ευρώ που λέει ο ως τώρα ισχύων νόμος). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να παίρνει τη σύνταξη αν τα προηγούμενα 3 χρόνια πριν την αίτηση για σύνταξη ΑΠΛΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ. Πολύ δε περισσότερο που η  καλλιτεχνική βιοποριστική εργασία είναι περιστασιακή.
 • Οι Συντάξεις που ήδη καταβάλλονται μειώνονται στα 720 ευρώ.
 • Καταργείται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή  του ποσού της σύνταξης, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα οι συντάξεις αυτές σύντομα θα εκμηδενισθούν.
 • Οι Αιτήσεις που έχουν κριθεί και είναι σε εκκρεμότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απονέμονται με τα νέα οικονομικά κριτήρια, του κατατεθειμένου νομοσχεδίου.
 • Όποιος δεν εγγριθεί λόγω του περιορισμένου αριθμού, αν και έχει διακεκριμένο έργο και έχει προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες, έχει δικαίωμα ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ  να επανακριθεί εντός της επομένης τριετίας.
 • ΄Αν κάποιος καλλιτέχνης απορριφθεί  έχει δικαίωμα να επανέλθει με νέο έργο για ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ νέα κρίση, μετά από μια τριετία..Η τριετία στις μεγάλες ηλικίες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να περιμένει κανείς. Είναι επίσης  απόλυτα ξένο με κάθε έννοια δικαίου η «ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ νέα κρίση»  γιατί καμία επιτροπή δεν μπορεί να διεκδικήσει για τον εαυτό της το απόλυτα αλάθητο .Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν το περιθώριο να επανέρχονται προς νέα κρίση, εφόσον είναι απρόβλεπτο το πότε θα δημιουργήσει ο καλλιτέχνης  άξιο για διάκριση έργο.   Δεν είναι λίγες οι φορές που στην ιστορία των τεχνών ένας καλλιτέχνης μεγαλουργεί σε μεγάλη ηλικία..
 • Αναφέρει ότι «αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η /12/2012 και εκκρεμούν σε οποιδήποτε στάδιο..» (ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΞΙΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 30 Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, «...εξετάζονται με βάση τις αντικαθιστώμενες διατάξεις» χωρίς μάλιστα να προσδιορίζει με ποιές.
 • Για όσους ήδη λαμβάνουν τη σύνταξη αυτή, η σύνταξη περικόπτεται στα 720 ευρώ,
 • Η σύνταξη σε  περίπτωση θανάτου- δεν μεταβιβάζεται στα ανήλικα τέκνα, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τον ισχύοντα νόμο .

 

ΤΟ ΕΕΤΕ  ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ  ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑΓΕΣ

 

Αν και έχουμε κατ’ επανάληψη βομβαρδίσει τα αρμόδια Υπουργεία με προτάσεις ζητώντας την αλλαγή του νόμου για τις λεγόμενες «τιμητικές συντάξεις» με αύξηση του αριθμού και διεκδικόντας την καθολική λύση του ασφαλιστικού -συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών (για  το οποίο έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει πρόταση νόμου) η Κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση σχεδίου νόμου  χωρίς ούτε να τις λάβει υπ’ όψιν, ούτε να μελετήσει και να συζητήσει το θέμα με το ΕΕΤΕ που βάσει του νόμου 1218/81 είναι ως ΝΠΔημοσίου Δικαίου  φορέας σύμβουλος της Πολιτείας σε ζητήματα των Εικαστικών Τεχνών και των δημιουργών τους.

 

Μάλιστα σε συνάντηση πρόσφατα κλιμάκιου του ΕΕΤΕ με τον  Αναπλητωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρίστο Σταϊκούρα, έγινε φανερό ότι η Κυβέρνηση  θεωρεί τις συντάξεις προς τους καλλιτέχνες «χαριστικές», ότι δεν την ενδιαφέρει η κοινωνική λειτουργία της Τέχνης και το αν οι καλλιτέχνες ως κλάδος είναι ανασφάλιστοι, ότι την ενδιαφέρουν μόνο οι αριθμοί.. Η αντίληψη που εκφράσθηκε απαξιώνει τους καλλιτέχνες που έχουν ήδη λάβει σύνταξη, ταυτίζοντας τις υπηρεσίες προς την τέχνη και την κοινωνία με την αναγνωρισιμότητα μέσω των ΜΜΕ !!!, όπως παλιότερα το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αρνηθεί τη σύνταξη στον ποιητή Νίκο Καρούζο γιατί δεν τον γνώριζε !!!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ & ΛΟΓΟΤΕΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.

 

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

 

                      Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

                     Εύα Μελά                                                                  Δημήτρης Βάρβογλης