Διαμαρτυρία για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Γενικό Λύκειο – Απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 18ης Ιουνίου 2020 του Σωματείου Ηπειρωτών Εικαστικών αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών

Με πρόσφατη απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη (74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ.Φ. 2338/15/6/2020  καταργούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου. Η απόφαση αυτή αλλοιώνει ριζικά τον ιδρυτικό χαρακτήρα και την αποστολή του Γενικού Λυκείου που είναι, για τις τάξεις Α΄ και Β΄ Τάξεις αποκλειστικά γενικής παιδείας και για τη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου γενικής παιδείας και προσανατολισμού (ν.4610/2019). Αλλοιώνει δε ιδιαίτερα και τον πολιτισμικό ρόλο του Λυκείου αποστερώντας τις γνώσεις και τη δημιουργική σκέψη που καλλιεργούνται μέσα από ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, θεμέλια της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς των μαθητών σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Ειδικότερα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα:

Καταργείται το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου που αποτελεί βασική επιλογή για τους περισσότερους μαθητές, στερώντας τους άμεσα την αισθητική καλλιέργεια και αξιοποίηση των εικαστικών εκφραστικών ικανοτήτων τους. Αναμφίβολα, η τέχνη είναι η μόνη που μπορεί να διαμορφώσει ολοκληρωμένα την προσωπικότητα των εφήβων, να τους κρατήσει συναισθηματικά ακεραίους, να δώσει δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες τους, να τους συντροφέψει στη ζωή τους και να τους καταστήσει ενεργούς και ικανούς να αλλάξουν τον κόσμο.Καταργείται η διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου της Γ΄ Λυκείου. Αποκλείονται οι μαθητές από τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Πολυμέσων και όλων των Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στρέφει τους μαθητές υποχρεωτικά στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας της απόφασης.Οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές, καταργούνται οργανικές θέσεις και δημιουργούνται διαθεσιμότητες στους μόνιμους Εικαστικούς εκπαιδευτικούς.Διακινδυνεύεται, μακροπρόθεσμα, ακόμη και η λειτουργία και ύπαρξη ΑΕΙ εικαστικών κατευθύνσεων (Αρχικτεκτονική, ΑΣΚΤ κ.ά). Με την κατάργηση των μαθημάτων οι μαθητές θα αδυνατούν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε μαθήματα τα οποία δεν θα έχουν διδαχτεί στο σχολείο.

Ως Εικαστικοί Καλλιτέχνες και ως Εκπαιδευτικοί Τέχνης θεωρούμε το θέμα ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ και  ζητούμε την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης με απόσυρση του νέου ωρολογίου και την επέκταση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και την υποχρεωτική τους διδασκαλία σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Σε όσα αφορούν τις ανακοινώσεις του υπουργείου περί ψευδών ειδήσεων απαντούμε:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

η τέχνη δεν είναι δεξιότητα ή κάποιο ταλέντο που αφορά μόνο λίγους. Η τέχνη μορφώνει, εξανθρωπίζει, καλλιεργεί. Όποιος πραγματικά θέλει ένα παρόν και ένα μέλλον με ποιότητα ζωής πρέπει να αντιταχθεί σε οτιδήποτε αφαιρεί την τέχνη και υποβαθμίζει τη ζωή μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών - Ηπείρου