Η χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό: Κούβα!  

Αναδημοσίευση από  imerodromos.gr    

O απολογισμός των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική αναμένεται να φτάσει τις 388.300 ως τον Οκτώβριο, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να μετρούν σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Το υψηλό επίπεδο φτώχειας και η έκταση της παραοικονομίας – κάτι που σημαίνει ότι πολλοί εργάτες εξαναγκάζονται να «σπάσουν» την καραντίνα και να πάνε για δουλειά – σε συνδυασμό με τις πυκνοκατοικημένες πόλεις και την ελλιπή δημόσια υγεία, κυρίως στις απομονωμένες περιοχές της υπαίθρου, ευθύνονται για το μεγάλο ποσοστό μετάδοσης και θανάτων.

Την ίδια στιγμή στην Μητρόπολη του παγκόσμιου Καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ τουλάχιστον 2.475.000 Αμερικάνοι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Στις καπιταλιστικές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ ο ιός «θερίζει» με τα θύματα να προέρχονται στην συντριπτική πλειοψηφία τους από την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά.

Ενενήντα, μόλις, μίλια μακριά από τις ΗΠΑ, στην Λατινική Αμερική της οξείας επιδημιολογικής κρίσης, βρίσκεται η Κούβα.

Την ώρα που δίπλα στην Κούβα η πανδημία προκαλεί εκατόμβες, την ώρα που στις ΗΠΑ υπήρξαν εικόνες ακόμα και ομαδικών τάφων για τα θύματα του ιού, στο νησί της επανάστασης οι νεκροί από τον κορωνοϊό ανέρχονται (27/6/2020) στους 85. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλυπτικοί: Η σοσιαλιστική Κούβα έχει καταφέρει να περιορίσει τη διάδοση του ιού και τα θύματα από τη νόσο.


 

 

Η Κούβα που βιώνει το ιμπεριαλιστικό εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον από το 1962, καταφέρνει και στέκεται στα πόδια της. Η Κούβα νικά τον κορωνοϊό παρότι ακόμα και αυτές τις ώρες εξαιτίας του εμπάργκο δεν έχει πρόσβαση σε επιπρόσθετο προστατευτικό υλικό, διαγνωστικά τεστ και αναπνευστήρες, αφού απαγορεύεται σε εταιρείες να εκτελούν τις αναγκαίες μεταφορές.

— Είναι η Κούβα, που τα κέντρα του ιμπεριαλισμού την αποκαλούν… «δικτατορία», που μετρά μόλις 85 νεκρούς διδάσκοντας τι σημαίνει δημοκρατία για τον λαό μέσα από το υγειονομικό σύστημά της.  Την ίδια ώρα οι «δημοκρατίες» της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Γουατεμάλα και το Περού αναμένεται να καταγράψουν περισσότερους από 10.000 θανάτους η κάθε μία, ενώ άλλες 15 χώρες, ανάμεσά τους η Ουρουγουάη, η Παραγουάη περίπου 1.000, σύμφωνα με το IHME.  Το γειτονικό Μεξικό που υποταγμένο στις ΗΠΑ κρατά εχθρική στάση απέναντι στην Κούβα, μετρά 25.779 νεκρούς επί συνόλου 208.392 ανθρώπων που προσβλήθηκαν, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για συνολικό απολογισμό 88.000 νεκρών…

— Είναι η Κούβα, που οι καπιταλιστές την λοιδορούν για τις «σακαράκες» που κυκλοφορούν στους δρόμους της – απόρροια και αυτό του εμπάργκο – που έστειλε γιατρούς για να σώσει το λαό της χώρας των «Ferrari». Εκατοντάδες ήταν οι Κουβανοί γιατροί που ρίχτηκαν στη μάχη στο πλευρό των Ιταλών συναδέλφων τους σώζοντας χιλιάδες ζωές.

— Η Μεγάλη Βρετανία, η παλαι ποτέ αυτοκρατορία όπου εφαρμόστηκε η «η ανοσία της αγέλης» που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 43.500 ανθρώπου, ήταν που ζήτησε τη βοήθεια της Κούβας. Παρά την εχθρική στάση της Βρετανίας απέναντι στην Κούβα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όταν βρετανικό κρουαζιερόπλοιο βρέθηκε στην ανάγκη λόγω κρούσματος του COVID-19 να αναζητήσει λιμάνι, μόνο η Αβάνα δέχθηκε να βγουν όλα τα άτομα στο λιμάνι της και να φθάσουν στη χώρα τους αεροπορικώς. Ταυτόχρονα στους ασθενείς προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες…


 

— Η Γαλλία – δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης – που μετρά σχεδόν 40.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό και είναι από τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχει ενεργά στο εμπάργκο εναντίον της Κούβας, αναγκάστηκε να προσφύγει στην Αβάνα για βοήθεια. Ο Μακρόν υπέγραψε διάταγμα ζητώντας να πάνε Κουβανοί γιατροί στα νησιά Μαρτινίκα και Γουαδελούπη (υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας) για να σώσουν τον πληθυσμό.

— Στη Βραζιλία του φασίστα προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου έχουν καταγράφει σχεδόν 1,2 εκατομμύρια κρούσματα και 53.830 θάνατοι. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του ακροδεξιού προέδρου μετά την εκλογή του ήταν η εκδίωξη των Κουβανών γιατρών από τη Βραζιλία. Πριν την ανέλιξη στην εξουσία του Μπολσονάρο, περίπου 10.000 Κουβανοί γιατροί εργάζονταν στη Βραζιλία. Ο Μπολσονάρο, που στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στις επιθέσεις κατά του κομμουνισμού και των σχέσεων των προηγούμενων βραζιλιάνικων κυβερνήσεων με την Κούβα, με την ανάληψη των καθηκόντων του απέλασε την πλειοψηφία αυτών των 9.000 γιατρών. Οι περισσότεροι παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε φτωχές, αγροτικές περιοχές στην αχανή Βραζιλία. Είναι τώρα, εν μέσω της πανδημίας, που η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκλιπαρεί να επιστρέψουν οι Κουβανοί γιατροί που έδιωξε… Ο αριθμός των θανάτων στη Βραζιλία αναμένεται να ξεπεράσει τους 166.000 ανθρώπους!

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Μεξικού οπαδοί της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού περιοριστεί η εξάπλωση του ιού θυσιάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στο βωμό του κέρδους. Η «οπισθοδρομική» σοσιαλιστική Κούβα επέλεξε να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή πιστή στη φράση του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα: «Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη»…

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια με έναν ακόμα τρόπο το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού. Την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες και Ενώσεις του πλανήτη. Την θανατηφόρα απαξίωση των συστημάτων υγείας. Την έλλειψη πρόνοιας για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Αλλά είναι σε αυτές τις συνθήκες που η Κούβα απάντησε στη γλώσσα των ανθρώπων: Με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, με εθελοντισμό, με διεθνή συνεργασία, με ουμανισμό.  

Αυτή είναι η Κούβα. Αυτό είναι το νησί της επανάστασης. Αυτή είναι η πατρίδα του Κάστρου. Αυτός είναι ο τόπος του Τσε. Αυτή είναι η χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό έχοντας να αντιτάξει απέναντι στην παγκόσμια βαρβαρότητα, το δικό της “εμβόλιο”: Τον σοσιαλισμό!

  


 Κούβα: El Malecon