"Τρομονόμος" και στις Τέχνες

Αναδημοσίευση από ThePressProject      

Σε μία περίοδο που τα ατομικά δικαιώματα δέχονται σωρεία σημαντικών χτυπημάτων, αλλά και η αστυνόμευση με την καταστολή εισβάλλουν σε χώρους όπως τα Πανεπιστήμια, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επικυρώσει διάταξη σε νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που θα μπορούσε να ποινικοποιήσει οτιδήποτε θεωρείται «ανατρεπτικό» συνδέοντάς το αυθαίρετα με την «υποκίνηση σε βία», βάσει του τρομονόμου. Το ΤPP οργανώνει διαδικτυακή τηλεοπτική συζήτηση, το βράδυ της Τετάρτης στις 20:00​.

Συμμετέχουν:

  • Φοίβος Δεληβοριάς, μουσικός

  • Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

  • Φωτεινή Λαμπρίδη, δημοσιογράφος, στιχουργός

  • Βύρων Θεοδωρόπουλος, κωμικός

  • Σπύρος Γραμμένος, μουσικός

  • Νίκος Γιούσεφ, μουσικός

Η διάταξη έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό χώρο, με σειρά σωματείων να καταγγέλλουν ότι σε χώρες που έχουν υιοθετήσει ανάλογες διατάξεις, καλλιτέχνες βρέθηκαν να διώκονται για το πολιτικό τους έργο. «Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους» τονίζουν.

Στην Ισπανία, μόλις χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη νομοθεσία της, μετά τις αντιδράσεις για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, του οποίου οι στίχοι κρίθηκαν ότι «υποκινούν την βία» και «προσβάλλουν τη μοναρχία».

Το άρθρο του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί:  Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα