ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΝΗ 2021

Αναδημοσίευση από eki.gr (Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων)    

 

Έχουμε τη δύναμη, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας,

Tο αντεργατικό νομοσχέδιο θα πάει στα σκουπίδια!

Η απεργία στις 10 Ιούνη με τους χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα και στο νομό μας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: πάρτε πίσω τις «ανατροπές του αιώνα».

Ήταν η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, που με αμηχανία κοιτούσαν το πλατύ απεργιακό μέτωπο που αγκάλιασε όλοι την Ελλάδα. Διαψεύστηκαν οι ισχυρισμοί τους ότι το νομοσχέδιο εκφράζει “την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό”, ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι ούτε ένα Συνδικάτο -πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ- να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλο το νομό που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους.

Οι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που απήργησαν έδωσαν απάντηση και στο ΣΥΡΙΖΑ που με στελέχη του τις τελευταίες μέρες απαξιώνουν τον αγώνα μας διαδίδοντας ότι η κυβέρνηση θα περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο ότι και αν γίνει. Δίνουν αβάντα στην απεργοσπασία. Στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας ονειρεύονται υπουργικές καρέκλες. 

Γιαννιώτη, Γιαννιώτισα,

Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, όλοι μαζί να οργανώσουμε την πάλη μας. Αποδείξαμε ότι είμαστε εδώ, το εργατικό κίνημα είναι εδώ και μπορεί να επιβάλει εξελίξεις. Σε δεκάδες χώρους δουλειάς η παράγωγη σταμάτησε ή υπολειτούργησε.

Την Τετάρτη 16 Ιούνη να δώσουμε νέα απάντηση, οι χώροι δουλειάς να δώσουν απάντηση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.

Έχουμε υποχρέωση στη νέα γένια να παραδώσουμε ένα διαφορετικό μέλλον από την κόλαση που ζούμε και μας ετοιμάζουν.

Η εργατική τάξη μπορεί να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας και να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει .

Επί ποδός πολέμου, όλοι στη μάχη να μπουν στον πόλεμο νέες δυνάμεις. Να γίνουμε ακόμη πιο πολλοί, χιλιάδες, να επιβάλουμε το δίκιο μας. Μπορούμε!!!

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Θέλουν να επιβάλουν:

 1. 10 έως 13 ώρες δουλείας την ημέρα, έως 78 ώρες την εβδομάδα.
 2. Έως 150 ώρες υπερωρία, με 20% λιγότερη προσαύξηση στην αμοιβή.
 3. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
 4. Τηλεργασία χωρίς όρια.
 5. Απελευθέρωση απολύσεων ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου.
 6. Νέα εμπόδια στην απεργία, πέρα από αυτά που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 7. Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία.
 8. Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους. Εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις. Είναι μέτρα που εξασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και αφοπλισμένους εργαζομένους.

Η εκμετάλλευση δε διορθώνεται, καταργείται.

Απαιτούμε:

 • 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.
 • Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο.
 • Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

Tο αντεργατικό νομοσχέδιο θα πάει στα σκουπίδια!