Wall Street: Έφτασαν οι αρκούδες – Και επισήμως σε bear market ο S&P

Οι απώλειες από το υψηλό του Ιανουαρίου άγγιξαν το 20%

Αναδημοσίευση από Οικονομικός Ταχυδρόμος      εδώ

Το εκρηκτικό κοκτέιλ του υψηλού πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνει το αποτύπωμά του στην Wall Street.

Η σημερινή συνεδρίαση θα καταγραφεί ως η ημέρα που η αγορά εισήλθε και επίσημα για μία ακόμα φορά σε «bear market», με την πτώση του S&P 500 από το υψηλό όλων των εποχών τον Ιανουάριο να αγγίζει τώρα το 20%.

Ειδικότερα ο S&P 500 χάνει περίπου 2% την Παρασκευή, καταγράφοντας πτώση 20,7% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Έτσι, για τους περισσότερους αναλυτές στη Wall Street, έχουμε πλέον την πρώτη bear market μετά την βουτιά τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανάλυση της LPL Research, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώθηκαν 17 bear markets του S&P 500 (ή σχεδόν bear markets) με μέση πτώση σχεδόν 30% και διάρκεια περίπου ενός έτους,

Πόσο διαρκεί;

«Η μέση bear market διαρκεί ένα χρόνο (338 ημέρες, πιο συγκεκριμένα). Αυτή η πτωτική πορεία έχει διανύσει ήδη μόλις το ένα τρίτο από αυτό, επομένως έχει πιθανώς περισσότερα περιθώρια για περαιτέρω πτώση , χωρίς να αποκλείονται ενδιάμεσα ράλι», «Η ψυχολογία που Οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν ελεύθερες τιμές και η ψυχολογία που τις οδήγησε προς τα πάνω για μια δεκαετία έχει γίνει αρνητική», σχολίασε ο George Ball, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Sanders Morris Harris.

Εβδομαδιαία πτώση

Για το σύνολο της εβδομάδας ο Dow Jones υποχωρεί κατά 4%, οδεύοντας για το πρώτο σερί οκτώ πτωτικών εβδομάδων από το 1923. Ο S&P 500 υποχωρεί 5% για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατά 6%. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται σε πτωτική τροχιά για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η διολίσθηση του S&P 500 σε bear market έρχεται καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες, με τις πιέσεις να ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Το άλμα του πληθωρισμού οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve τον Μάρτιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, και νωρίτερα αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα έγινε ακόμη πιο επιθετική και αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.


 
 
 

Το sell off

Αρχικά, οι απώλειες από το sell-off επικεντρώθηκαν σε μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας. Αυτές οι μετοχές είναι πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων, επειδή το υψηλότερο κόστος χρέους μπορεί να κάνει τις μελλοντικές ταμειακές ροές τους να φαίνονται λιγότερο πολύτιμες. Ωστόσο, το sell-off τελικά επεκτάθηκε και σε άλλα μέρη της αγοράς.

Η bear market του Μαρτίου 2020 διήρκεσε μόλις 33 ημέρες προτού ο S&P 500 καταλήξει να ανακάμπτει σε υψηλά ρεκόρ και πάλι, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε εταιρείες διαδικτύου που ευημερούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ζήτημα των επιτοκίων

Αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αλυσίδες λιανεμπορίου, καθώς έδειξαν ότι επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη. Τελευταία, η Ross Stores, ανέφερε απογοητευτικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 20%.

Επίσης, οι μετοχές της Deere υποχωρούν κατά 7%, αφού η εταιρεία κατασκευής βαρέως εξοπλισμού ανέφερε πτώση στα έσοδα της. Ωστόσο, η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και αύξησε τις ετήσιες προοπτικές για την κερδοφορία της.

Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve έχει σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να μετριάσει την πρόσφατη πληθωριστική έκρηξη. Αυτή η σκληρή στάση για τη νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει ανησυχία ότι οι ενέργειες της Fed θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.