Έγινε… αέρας η μισή σύνταξη

Με βασικό αίτημα την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των υγειονομικών αναφορικά με τις συντάξεις, οι οδοντίατροι της χώρας, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, κλείνουν αύριο Παρασκευή τα ιατρεία τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Αναδημοσίευση από  agon.gr   10-02-2023          

Το ζήτημα των συντάξεων αφορά όλους τους υγειονομικούς, που ζητούν την εξίσωσή των συντάξεών τους με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους, όπως μηχανικοί και δικηγόροι, λόγω της διαφοράς που προέκυψε μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι συντάξεις των υγειονομικών έχουν υποστεί μείωση, που φτάνει μέχρι το 50% μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και είναι σημαντικά μικρότερες από τις αντίστοιχες συντάξεις των λοιπών επιστημόνων. Βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της διαχρονικής δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο (κοινωνικός πόρος), το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα είναι υγειονομικοί με 40 χρόνια ασφάλισης να λαμβάνουν σύνταξη, που μετά βίας αγγίζει τα 800 ευρώ μικτά, την ώρα που ένας δικηγόρος ή ένας μηχανικός να λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ μικτά, μια διαφορά της τάξης των 250-300 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Κήττας.

Για το ζήτημα αυτό έχει γίνει συνάντηση και με τον νυν υπουργό Εργασίας, αλλά και με τους προκατόχους του, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κήττα, η Ομοσπονδία με τους νομικούς της συμβούλους έχει συντάξει και καταθέσει σχετική τροπολογία. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι ένα διαχρονικό ζήτημα, που προέκυψε από τον νόμο Κατρούγκαλου, και όλοι οι υπουργοί μέχρι σήμερα δεσμεύονταν για αποκατάσταση της αδικίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο αίτημα της κινητοποίησης είναι να μην εφαρμοστεί η εξαγγελθείσα (για τους ελεύθερους επαγγελματίες) αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρίας, καθώς θα σημάνει μια επιβάρυνση από 500 έως 1500 ευρώ ετησίως, ενώ το τρίτο βασικό ζήτημα είναι η άνιση, κατά την Ομοσπονδία, μεταχείριση των γυναικών υγειονομικών που εργάζονται ως ελευθεροεπαγγελματίες, σχετικά με το επίδομα κύησης και λοχείας. Η πολιτεία τις επιδοτεί με 200 ευρώ τον μήνα για τέσσερις μήνες απουσίας από την εργασία τους, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες, οι οποίες, για το ίδιο διάστημα, λαμβάνουν επίδομα 713 ευρώ το μήνα. Και ζητά αναπροσαρμογή του συγκεκριμένου επιδόματος σε συνολικά 2.852 ευρώ για διάστημα 4 μηνών.

Εν αναμονή της ΚΥΑ για το dentist pass

Ένα από τα πάγια αιτήματα του οδοντιατρικού κλάδου της χώρας είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης, ειδικά για τα παιδιά, με δεδομένο πως δεν καλύπτεται η οδοντιατρική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους.

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αφορά σε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών, ωστόσο εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει τους δικαιούχους, καθώς και το ύψος της αποζημίωσης για τους οδοντιάτρους.

Μάλιστα, όπως υπενθύμισε ο κ. Κήττας, αντίστοιχο πρόγραμμα, με voucher, είχε εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο δεν προχώρησε λόγω εκλογών, με τον κίνδυνο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο να είναι ορατός. «Άρα, αν δεν υπογραφεί η ΚΥΑ, θα πάει στις καλένδες και θα μας προλάβουν ξανά οι εκλογές. Όμως θέλω να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε και την δέσμευση του υπουργού ότι θα προχωρήσει άμεσα», σημείωσε.

Το  πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει δωρεάν κάλυψη για τον έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, φθορίωση δοντιών, καθαρισμό και οδηγίες στοματικής υγιεινής για παιδιά και γονείς.

 

στιγμιότυπα από την απεργία  εδώ