Η μουσική του Μίκη μας "όταν σφίγγουν το χέρι" προστέθηκε από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη
«ευχαριστούμε για την παραχώρηση»

Εάν δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας, πατήστε το βελάκι για να ξεκινήσει!!!

Όχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

  • Όχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, που πραγματοποιούνται όλη την εβδομάδα και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται στη Βουλή για μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων σε ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) αποτελεί ένα ακόμη κτύπημα στην πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εκχωρείται σταδιακά σε ιδιώτες και εμπορευματοποιείται.

Συγκεκριμένα:

  • Προωθείται η αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την οποία αποτελούν μέχρι τώρα ενιαία οργανική – υπηρεσιακή οντότητα και η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, με όργανα διοίκησης της απολύτου επιλογής του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, με συνέπεια την λειτουργία των μουσείων ως ιδιωτικών φορέων και τον διαχωρισμό τους από την ενιαία εθνική πολιτιστική πολιτική.
  • Δίνει την δυνατότητα στα διορισμένα ΔΣ να διαχειρίζονται όπως θέλουν τους οικονομικούς πόρους του κάθε μουσείου.
  • Δίνει επίσης την δυνατότητα να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό και να εξάγουν αρχαιότητες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, επεκτείνοντας δηλαδή τις ρυθμίσεις του ν.4761/2020, με βάση τον οποίον επιτρέπεται η μεταφορά αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια!!!
  • Διαχωρίζει τα συγκεκριμένα μεγάλα μουσεία από τα μικρότερα, με τα οποία υπάρχει και ενιαία αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτά σταδιακά στο κλείσιμο και στην ιδιωτικοποίηση.
  • Η πρόβλεψη για οικονομική αυτοτέλεια ανοίγει τον δρόμο για σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση οικονομικής στήριξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αποτέλεσμα την είσοδο διαφόρων ιδιωτών χορηγών για την κάλυψη της, με τελική συνέπεια την πλήρη διαχείριση του πολιτιστικού αυτού πλούτου από ιδιώτες.
  • Αλλάζει προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα μουσεία.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και απαιτεί:

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων σε ΝΠΔΔ.
  • Την οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό των μουσείων και όλων των αρχαιολογικών χώρων για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάδειξη του έργου τους.

Ο μουσειακός πλούτος της χώρας είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι σε διαφόρους χορηγούς και ιδιώτες για να την διαχειρίζονται όπως θέλουν.

************************************************

Επισκεφτείτε και τη σελίδα του Μουσείου Ηρακλείου εδώ

Δείτε και αυτό στο facebook     εδώ

   

   

Μουσείου Ηρακλείου

     
Ανάγλυφη τοιχογραφία του Πρίγκηπα των Κρίνων

     
Άγαλμα του θεού Πάνα

     
Δίσκος Φαιστού

     
Τετράδραχμο Κυδωνίας

     
Άποψη του ανακτόρου της Κνωσού