"Ιός" Deutsche Bank χτυπά τα χρηματιστήρια 24-03-2023

Αναδημοσίευση από  news247.gr            

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Deutsche Bank, μετοχή της οποίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Παρασκευής (24/3), καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και των τελευταίων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα.

Οι επενδυτές αξιολογούν ρίσκα σε σχέση με πιθανή έκθεση του γερμανικού κολοσσού στην τρέχουσα τραπεζική «φουρτούνα».

Το βλέμμα είναι συγκεκριμένα στραμμένο στην Deutsche Bank, μετοχή της οποίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση παρασύροντας συνολικότερα τον EuroStoxx Banks.

Ο γερμανικός κολοσσός Bank κατέγραψε πτώση για τρίτη ημέρα, σημειώνοντας βουτιά άνω του 11% μετά την αλματώδη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων του έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Οι μετοχές του έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους από τις αρχές του μήνα και τα CDS του (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.

Πτώση καταγράφεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον ΓΔ να πέφτει προς τις 1.025 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων το τραπεζικός κλάδος: χάνει σχεδόν 6%.

 

Deutsche Bank