Γερμανία:

Περισσότερα από 100 μπλόκα αγροτών σε αυτοκινητόδρομους

Αναδημοσίευση από εδώ    

Πάνω από 100 είσοδοι αυτοκινητοδρόμων αποκλείστηκαν στο Βραδεμβούργο τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, μετά την κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στα μέτρα λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με την κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων.

Εκατοντάδες οχήματα και περίπου 1.300 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, υπήρχε αυτοκινητοπομπή με περίπου 1.500 οχήματα στο Κότμπους. Πολλές εκατοντάδες τρακτέρ διέσχισαν επίσης το Πότσνταμ σε μεγάλες συνοδείες.

Οι περισσότερες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα ή το βράδυ, ανέφεραν οι Αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί περίπου 850 αστυνομικοί στους δρόμους. Περίπου 2.000 άνθρωποι στη Σαξονία-Άνχαλτ συμμετείχαν στην κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία του καθεδρικού ναού του Μαγδεμβούργου.

Σημειώνεται, ότι ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτών Σαξονίας-Άνχαλτ ανέφερε στην Ευαγγελική Υπηρεσία Τύπου (epd) ότι υπήρχαν 4.000 έως 5.000 άνθρωποι.

Οι Γερμανοί αγρότες είναι εξοργισμένοι από τα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων. Τα μπλόκα έχουν διαταράξει την οδική κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πονοκέφαλο για τους μετακινούμενους.

Η διαμαρτυρία των αγροτών αυξάνει την πίεση σχετικά με τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης – προκειμένου να διορθωθεί το κενό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 – δέχεται πιέσεις, μεταξύ άλλων από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους αγρότες.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που επετεύχθη από τις ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων την περασμένη Τετάρτη, αποτελείται από έναν συνδυασμό πρόσθετων πηγών εισοδήματος για το κράτος, μαζί με περικοπές δαπανών, με έμφαση στη μείωση των επιδοτήσεων που θεωρούνται επιβλαβείς για το κλίμα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη απέναντι στις πιέσεις για τα νέα μέτρα.

Ενάντια στις περικοπές οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων

Οι ηγέτες πολλών γερμανικών κρατιδίων κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο να ανακαλέσει την απόφασή της να περικόψει τις επιδοτήσεις στη γεωργία.

Οι πρωθυπουργοί της Κάτω Σαξονίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Βαυαρίας, του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας, της Σαξονίας και του Σάαρλαντ, δήλωσαν ότι η επιβάρυνση των αγροτών ως αποτέλεσμα των περικοπών στον προϋπολογισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ήταν πολύ υψηλή.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ, σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι υπήρξε πάνω από το μέσο όρο επιβάρυνση στη γεωργία.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι αγρότες αντιμετώπισαν διπλό πλήγμα με ολοένα και πιο αυστηρές απαιτήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Πολιτείας Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ, τόνισε ότι δεν είναι απλώς θέμα στήριξης των αγροτών και ότι η οικονομική στήριξη για τη γεωργία χρησιμεύει επίσης για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα παραμένουν προσιτά.

δείτε και το παρακάτω βίντεο

https://twitter.com/i/status/1745479243457351878