ΟΗΕ Το 70% των νεκρών στη Γάζα

είναι γυναίκες και παιδιά

Αναδημοσίευση από tvxs.gr         

Νέα ανάλυση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δείχνει ότι το περίπου το 70% των νεκρών στην Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά, μάλιστα με τα περισσότερα παιδιά να είναι στην ηλικία 5 έως 9 ετών.

Όπως αναφέρει μάλιστα, ο υψηλός αριθμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση όπλων από το Ισραήλ με ευρεία ακτίνα καταστροφής σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αν και ορισμένοι θάνατοι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα εσφαλμένων βλημάτων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Επιπλέον, οι αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για «άνευ προηγουμένου» επίπεδα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, εγείροντας ανησυχίες για «εγκλήματα πολέμου και άλλα πιθανά εγκλήματα θηριωδίας».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι έχει επαληθεύσει τα στοιχεία για 8.119 νεκρούς στη Γάζα από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, περίπου το 44% των επιβεβαιωμένων θυμάτων ήταν παιδιά και το 26% γυναίκες, με τις ηλικίες από 5 έως 9 ετών να είναι οι πιο συχνές ανάμεσα στους νεκρούς.

Επίσης, περίπου το 80% των θυμάτων σκοτώθηκαν σε κτίρια κατοικιών ή παρόμοιες κατοικίες, πρόσθεσε το πρακτορείο.

OHE: Αδιαφορία για τις ζωές αμάχων

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας του οποίου τα στοιχεία θεωρούν αξιόπιστα τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 43.300 ανθρώπους τους τελευταίους 13 μήνες, ενώ πιστεύει ότι πολλά πτώματα βρίσκονται ακόμη κάτω από ερείπια σε κατεστραμμένα κτίρια.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι «αυτό το πρωτοφανές επίπεδο θανάτων και τραυματισμών αμάχων είναι άμεση συνέπεια της αποτυχίας συμμόρφωσης με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Επιπλέον, επικαλέστηκε τους νόμους περί διάκρισης, αναλογικότητας και προφυλάξεων κατά τις επιθέσεις, οι οποίοι απαιτούν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και απαγορεύουν επιθέσεις όπου η ζημιά σε αμάχους υπερβαίνει το στρατιωτικό όφελος.

Ο Τουρκ τόνισε την ανάγκη για «λογοδοσία σχετικά με τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δηλώσει, παλαιότερα, στο BBC ότι «θα συνεχίσουν να ενεργούν, όπως πάντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΟΗΕ: Φρικτά ανθρώπινα δεινά από τον πόλεμο

«Φρικτά ανθρώπινα δεινά» έχουν δημιουργηθεί από τη σύγκρουση στη Γάζα, αναφέρει επιπλέον η έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις από πυκνοκατοικημένες περιοχές, χρησιμοποιώντας πυραύλους αδιακρίτως, συμβάλλοντας πιθανώς στον αριθμό των νεκρών.

Παράλληλα, οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πολιτικές υποδομές, αφήνοντας πολλούς από τους επιζώντες τραυματίες, εκτοπισμένους και αντιμέτωπους με πείνα, χωρίς πρόσβαση σε επαρκές νερό, τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό πολιορκία από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου δεν εισήλθε καμία επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα.

Αυτή η κατάσταση ώθησε τις ΗΠΑ να απευθύνουν τελεσίγραφο στο Ισραήλ για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, αλλιώς θα αποσύρουν μέρος της στρατιωτικής στήριξης.

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στο BBC ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γάζα είδε «καταστροφή και απόγνωση που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κτίριο που να μην έχει υποστεί ζημιές. Μεγάλες περιοχές θυμίζουν το Στάλινγκραντ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αδιανόητο πόσο έντονοι ήταν οι βομβαρδισμοί σε αυτόν τον εγκλωβισμένο πληθυσμό», ανέφερε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα και κύρια παιδιά και γυναίκες πληρώνουν το τίμημα αυτού του παράλογου πολέμου».