Ξανά στον δρόμο για ψωμί - παιδεία - ελευθερία

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή 18/11/2011      

Ζαγάρας Κ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/11/2011Αρχή φόρμας


 Μπροστά από την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Με το σύνθημα “ψωμί - παιδεία - ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73” -που σηματοδοτεί την πολύπλευρη κρίση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και των κοινωνικών κατακτήσεων- να κυριαρχεί στη χθεσινή ειρηνική πορεία του Πολυτεχνείου, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη νέα κυβέρνηση του Μνημονίου. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πάλη του ελληνικού λαού κατά της χούντας των συνταγματαρχών, οι πολίτες (ξανα)βρέθηκαν στους δρόμους την πρωτεύουσας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας για να υπενθυμίσουν πως το διακύβευμα της εξέγερσης του Νοέμβρη παραμένει επίκαιρο, καθώς και για να βροντοφωνάξουν κατά της ισοπέδωσης της κοινωνίας και υπέρ του δικαιώματος στην εργασία, την παιδεία, την υγεία και την ασφάλιση, για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ελευθερία και δικαιώματα.

Αντιμνημονιακός και αντικυβερνητικός ο χαρακτήρας της χθεσινής διαδήλωσης

Από το πρωί, πολίτες όλων των ηλικιών βρέθηκαν στον χώρο του Ιδρύματος για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και να σημειώσουν με την παρουσία τους την ανάγκη για νέους και αποφασιστικούς αγώνες στην κρίσιμη σημερινή περίοδο, όπου η δημοκρατία βρίσκεται σε καθεστώς “έκτακτης μνημονιακής ανάγκης”. Πολλοί επίσης ήταν οι σύλλογοι, οι οργανώσεις, τα σχολεία, τα σωματεία εργαζομένων και τα κόμματα που έσπευσαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του προαύλιου χώρου.

"Η εξέγερση δεν μπαίνει στο μουσείο"

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση.

Η φετινή γιορτή μνήμης ξεκίνησε με την ομιλία της αντιπρύτανη του Ιδρύματος Τ. Μωροπούλου, η οποία τόνισε ότι “η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί. Δεν είναι ακίνδυνη, ούτε και χωρίς προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή. Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς: αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του με δική του ευθύνη”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Φυλακισθέντων -Εξορισθέντων Ν. Τριανταφύλλου έκανε λόγο για «πρωτόγνωρα αντιλαϊκά μέτρα που βιώνει ο ελληνικός λαός" και ζήτησε "να μη γεννά αυταπάτες και εφησυχασμό στον λαό η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας". Επίσης ανέφερε πως «επιστρατεύθηκε η ακροδεξιά για να σώσει το σύστημα» και ζήτησε την ανασύσταση του φοιτητικού κινήματος για να αντεπεξέλθει στους αγώνες του σήμερα.

Μετά τις ομιλίες έγινε το προσκλητήριο νεκρών και έπειτα μέλη της ΠΑΣΠ, που κρατάνε εδώ και δεκαετίες την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ως λάφυρο, έφτασαν στον χώρο.

Πάνω στη σημαία έριξε λίγα λουλούδια ο πρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος και η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι από το Ίδρυμα και από την πλατεία Κλαυθμώνος λίγο αργότερα.

Αντιμνημονιακός ο χαρακτήρας της πορείας

Τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, κατά της τρόικας, των μνημονίων και των σκληρών μέτρων κυριάρχησαν στα συνθήματα και τα πανό των διαδηλωτών.

“Πολυτεχνείο 2011: Ο αγώνας συνεχίζεται για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ”, έγραφε το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων που προπορεύτηκε, ενώ λίγο πιο πίσω τα μαζικά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου φώναζαν πως “Η χούντα δεν τελείωσε το '73” και φώναζαν “ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - Πολυτεχνείο, έτσι πολεμάμε της χούντας το σφαγείο”. “Η φλόγα του Πολυτεχνείου καίει στους αγώνες του σήμερα” έγραφε το πανό του Φ.Σ. Καλών Τεχνών, ενώ οι φοιτητές του Χημικού, του Βιολογικού και της Οδοντιατρικής φώναζαν “αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή”. “Δώστε λεφτά για την Παιδεία και κάντε τις τράπεζες φοιτητική εστία”, έλεγαν με τη σειρά τους οι καθηγητές, ενώ τα σημαιάκια της ΟΛΜΕ με το σύνθημα “όλοι στους δρόμους” έδιναν ξεχωριστό τόνο στην πορεία. “Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στην τυραννία, διαλέγει τις αλυσίδες ή την εξέγερση” έγραφε το πανό του σωματείου Μισθωτών - Τεχνικών, ενώ οι κάτοικοι της Κερατέας φώναζαν “Να γίνει Κερατέα ολόκληρη η γη, μη γίνει η ζωή μας χωματερή”.

Δυναμικό “παρών” έδωσε και ο δημοσιογραφικός κόσμος που μαστίζεται από την κρίση στα ΜΜΕ με τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ να ζητούν την άρση των απολύσεων και αυτούς της "Ελευθεροτυπίας" τα δεδουλευμένα τριών μηνών.

Μαζικό επίσης ήταν το μπλοκ των Επιτροπών “Δεν Πληρώνω”, ενώ εργαζόμενοι των πρωτοβάθμιων σωματείων φώναζαν συνθήματα κατά της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. “Μέτωπο για την ανατροπή της κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ, Τραπεζιτών” έγραφε το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ τα μέλη της φώναζαν “φασίστες, τραπεζίτες και τροϊκανοί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”.

Τέλος, ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των αντιεξουσιαστικών κινήσεων, στα οποία κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής.

Σε απόσταση “ασφαλείας” το ΠΑΜΕ

Πολυπληθής ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Με κυρίαρχο σύνθημα “εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη” αλλά και άλλα κατά της νέας κυβέρνησης, οι διαδηλωτές του ΚΚΕ πραγματοποίησαν, με απόσταση “ασφαλείας” από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, πορεία από την Πανεπιστημίου και τη Β. Σοφίας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Σειρά του Καρχιμάκη να ζητήσει από την ΠΑΣΠ να παραδώσει τη σημαία

Επετειακή συνήθεια τείνει να γίνει η πρόταση ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να παραδώσει επιτέλους η ΠΑΣΠ τη σημαία του Πολυτεχνείου.

Χθες ήταν σειρά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη να ζητήσει την παράδοσή της «σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού».

Σε γραπτή του δήλωση ο Μ. Καρχιμάκης υποστήριξε πως “η σημαία του Πολυτεχνείου, το πιο ιερό σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης, δεν χρειάζεται ούτε φανερούς ούτε μυστικούς 'νομείς'. Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη" και πρόσθεσε πως "η ιδιοποίησή της, συνιστά σφετερισμό μνήμης και προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα".