38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ριζοσπάστης 18 Νοέμβρη 2011    

Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική


Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν, χτες, ενάντια στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973

Τριάντα οχτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο λαός διαδηλώνει και κάνει σαφές ότι τα αιτήματα για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», όχι μόνο δε θα μείνουν αδικαίωτα, αλλά θα αντεπιτεθεί στη σημερινή βαρβαρότητα που δεν εξανθρωπίζεται, θα διεκδικεί το μέλλον και τη ζωή που αξίζει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, σ' εκείνους που δημιουργούν τα πάντα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, νέοι, άνεργοι διαδήλωσαν χτες στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, στέλνοντας ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Στη μεγάλη συγκέντρωση που καλούσαν το ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, ένα σύνθημα κυριαρχεί και δίνει το στίγμα για την προοπτική: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τ' αφεντικά». Από τις προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Βάθης, τα Χαυτεία, την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης «ενώνονται» στην Ομόνοια - όπου καλούσε και η ΕΕΔΥΕ - και οργανωμένα ξεκινούν την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην πορεία είναι οι εργαζόμενοι που λεηλατείται η ζωή τους, αφού επιδιώκουν να τους στερήσουν κάθε δικαίωμα, οδηγώντας ένα μεγάλο μέρος του λαού σε μεγαλύτερη φτώχεια. Εκεί είναι οι άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους, για να μην πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία. Εκεί δίνουν δυναμικό και μαζικό «παρών» οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι μαθητές, που παλεύουν και δεν υποτάσσονται στην αμάθεια της Παιδείας της «αγοράς» και την ανασφάλεια της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μαζί τους και οι γονείς, που αρνούνται να «πτωχεύσουν τα σχολεία και οι λαϊκές οικογένειες».


 Για πολλή ώρα πέρναγε η πορεία μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία

«Ο δικός μας Νοέμβρης είναι Νοέμβρης σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους», γράφει ένα απ' τα δεκάδες πανό, που αποτυπώνουν την άρνηση του λαού να συμβιβαστεί με την καταδίκη που του έχει «εξασφαλίσει» η «κυβέρνηση σωτηρίας». Η οδός Πανεπιστημίου «γεμίζει» σημαίες και συνθήματα: «Αρνούμαι να πληρώσω τη φοροληστεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία», «ΠΑΣΟΚ-Καρατζαφέρης - Νέα Δημοκρατία τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία».

Χαρακτηριστική εικόνα έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που «οργώνουν» την πορεία, τους γύρω δρόμους, κάνοντας οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση του δίκαιου αγώνα των εργατών στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

Οταν οι διαδηλωτές φτάνουν στη Βουλή, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Εκείνους που σε κάνουν να υποφέρεις, εργάτη μπορείς τούμπα να τους φέρεις». Τα αιτήματα των εργαζομένων, των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών, των γονιών άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια της πλουτοκρατίας, των κομμάτων της, της ΕΕ.

Η πορεία, μέσω της οδού Βασ. Σοφίας, φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία, σύμβολο του ιμπεριαλισμού μέχρι και σήμερα. Οι φωνές των διαδηλωτών ενώνονται: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»,«Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».

Στην κεφαλή της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ βρίσκεται από την αρχή μέχρι το τέλος της πορείας, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής, την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες πόλεις


 ΓΙΑΝΝΕΝΑ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης διαμήνυσε την απόφασή του να συνεχίσει αποφασιστικά, ακόμη πιο μαζικά και οργανωμένα, τον αγώνα για την παρεμπόδιση της βάρβαρης επίθεσης που δέχεται, τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Πολλές χιλιάδες, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μαθητές και φοιτητές, συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΣΦΕΑ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και στην πορεία που με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συντάχθηκαν κάτω από τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και του ΣΑΣΘ, κάτω από τα πανό των Λαϊκών Επιτροπών. Πολλές καινούργιες δυνάμεις συντάχθηκαν στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στη συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ μίλησε ο Γιάννης Κατσαρός, εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ.

Στην πρώτη γραμμή, συμμετείχαν ένστολοι φαντάροι, παιδιά του λαού. Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό του ΣΦΕΑ και από πίσω ακολουθούσαν οι φοιτητές, οι μαθητές, τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα μπλοκ του ΠΑΜΕ με τα πανό των σωματείων, των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, κ.λπ.

Με τα συνθήματά τους διαμήνυσαν «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και πως «οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία». Εξω από το αμερικάνικο προξενείο βροντοφώναξαν «το πολυτεχνείο ζει έξω οι Αμερικανοί». Με την ολοκλήρωση της πορείας δόθηκε το σάλπισμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές.

Σε άλλες πόλεις


 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στην Πάτρα, με μαζική συμμετοχή έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε Σπάρτη, Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο, Πύργο, Καλαμάτα Αργοστόλι και Ζάκυνθο.

Δυναμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια έγιναν σε πόλεις της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, σε Κέρκυρα και Λευκάδα.

Μεγάλες οι συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλία, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν οι διαδηλωτές σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λαμία, Αμφισσα και Λιβαδειά. Στη Χαλκίδα και στη Λαμία, οι πορείες των διαδηλωτών κατέληξαν έξω από τα σούπερ - μάρκετ Α/Β Βασιλόπουλος, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης - για συνδικαλιστικούς λόγους - του Νίκου Τζελά, γραμματέα της «Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας». Στις συγκεντρώσεις διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης - αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και απολυμένους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και ψήφισμα - καταγγελία ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή Ν. Τζελά.

Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις που έγιναν σε Κοζάνη, Σέρρες και Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή κυρίως νέων εργαζομένων και σπουδαστών, αλλά και ανθρώπων που τούτο το διάστημα συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές. Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Πτολεμαΐδα, Κιλκίς, Δράμα, Κομοτηνή, Κατερίνη, Καβάλα και Ξάνθη. Στη Φλώρινα, μικρή ομάδα των γνωστών προβοκατόρικων και παρακρατικών μηχανισμών πλησίασε τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων και προκαλούσε φωνάζοντας αντικομουνιστικά συνθήματα.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ

Ειδική συνεδρίαση για το Πολυτεχνείο

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε το λαό να παλέψει με προωθημένα αιτήματα και στόχους

Με την καθιερωμένη ειδική συνεδρίαση τίμησε και η Βουλή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής συνέδεσε την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 με το σήμερα λέγοντας: «Οπως τότε ξεπεράστηκε ο φόβος των τανκς, έτσι και σήμερα μπορούν να ξεπεραστούν όλοι οι φόβοι, αλλά και η τρομοκρατία που ασκείται για την έκτη ή την επόμενη δόση. Τα συνθήματα, οι στόχοι, η δράση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου όχι μόνο είναι επίκαιρα, αλλά και απαιτούν την υιοθέτηση περισσότερο προωθημένων αιτημάτων και στόχων».

Συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα, τριάντα οκτώ χρόνια μετά, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν συνθήματα και στόχοι ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όπως και ανατροπής της σημερινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., που χαρακτηρίστηκε ήδη ως κυβέρνηση "μαύρου μετώπου". Γιατί αυτή η συγκυβέρνηση, όπως έχουμε τονίσει, έχει στόχο την παραπέρα εξαθλίωση του λαού και την προστασία και υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα και η νεολαία μπορούν να υιοθετήσουν τα συνθήματα του ΚΚΕ, αλλά και να συμμετέχουν δραστήρια, μαζικά, οργανωμένα, συντεταγμένα, περιφρουρημένα, με ταξικό προσανατολισμό, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα για την αποδέσμευση της χώρας από τη λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αρχίζοντας από την ΕΕ και με διαγραφή του χρέους μονομερώς, με λαϊκή εξουσία».

Στην παρέμβασή του ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους νέους εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και αυξημένης απασχόλησης». Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., Α. Κολοκοτρώνη, που ανέφερε: «Τα γεγονότα μετά την εξέγερση του '73 και όσα μέχρι σήμερα έχουν συμβεί είναι αυτά με τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος για να αποτιμήσει αν είχαμε θετικό αποτέλεσμα»...