ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail: chafartg@otenet.gr 

 

Πληρ. Κ. Χαρούλα Αντύπα                                                                          Αρ Πρωτ.: 2228

 Τηλ.: 2103300016  , εσωτ. 107                                                                                                 Αθήνα, 13/12/13

ΔΤ: 44

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2013 στις 11.00 το πρωί

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ

 

«Ευρωπαϊκή ΄Ενωση- ΔΝΤ- Κυβέρνηση,  μαυρίζουν τη ζωή.

Σβύστε το μαύρο. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ»

 

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος διοργανώνει ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2013 στις 11.00 το πρωί ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ για  να καταγγείλουμε την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τέχνης και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για όλα εκείνα που είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξή της και που πλήττουν τον πολιτισμό ως κοινωνικό δικαίωμα. Με την απαξίωση της τέχνης, με την πολιτική που εφαρμόζουν Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (σταδιακά από τη συνθήκη τουΜάαστριχτ), το ΔΝΤ και η Κυβέρνηση, ο χώρος της τέχνης βάλλεται :

 • Ασήκωτοι φόροι στο 39% (26%ΦΚΕ +13% ΦΠΑ) από το πρώτο ευρώ, ατέλειωτα χαράτσια.
 • Αμφισβήτηση συνεχής του δικαιώματος στη δημόσια υγεία..
 • Χτύπημα του θεσμού των δημόσιων καλλιτεχνικών διαγωνισμών και εκχώρηση των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο.
 • Άρνηση εφαρμογής του νόμου του 1% της δαπάνης των δημόσιων κτιρίων για καλλιτεχνικά έργα όπως προβλέπει η νομοθεσία από το 1997.
 • Υποβάθμιση της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής Παιδείας, μείωση ωρών διδασκαλίας / απολύσεις ωρομισθίων δασκάλων τέχνης στο Δημόσιο και τους Δήμους.
 • Ουσιαστική κατάργηση και αυτών των ελάχιστων συντάξεων που έδινε το Υπ. Πολιτισμού.
 • ΄Αρνηση λύσης του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών.
 • Άγριο ψαλίδισμα της σύνταξης όταν ο καλλιτέχνης παραμένει ενεργός μετά τη σύνταξη.
 • Μεγάλοι έμμεσοι φόροι στα υλικά μας και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
 • Επαναφορά των αντισυνταγματικών «αντικειμενικών» κριτηρίων φορολόγησης.
 • «Στεγανά» στις επιλογές για τις δημόσιες εκθέσεις – δημόσιες εκπροσωπήσεις- δημόσιες αγορές με την ανάθεση της επιλογής καλλιτεχνών σε «εργολάβους» του χώρου, σε εμπόρους και μεσάζοντες.
 • Εξόντωση του φυσικού αποδέκτη των έργων τέχνης, του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, των λαϊκών στρωμάτων.

Ο συλλογικός μας φορέας , το ΕΕΤΕ  αγωνίζεται χωρίς κονδύλια και χωρίς υπαλλήλους ως δημόσιος φορέας να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους καλλιτέχνες και προς την κοινωνία, για την προάσπιση της κοινωνικής λειτουργίας της Τέχνης.


 

Οι καλλιτέχνες – δημιουργοί ωθούνται στον αφανισμό αφού και αυτή ακόμα η «ιδιότητα» του καλλιτέχνη «τιμωρείται» από το κράτος και την πολιτική του, που παραδίνει τον απόλυτο έλεγχο του χώρου των τεχνών στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Κορύφωση αυτής της κατάστασης η εκχώρηση του Εθνικού Κήπου στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και η οργάνωση εκθέσεων εικαστικών από Διευθύντρια Λονδρέζικης Γκαλερί, απαξιώνοντας ακόμα μια φορά τους καλλιτέχνες  και θεσμούς που σχετίζονται με την παρουσία της τέχνης στο Δημόσιο Χώρο και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία..

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:


το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, την ασφάλιση και σύνταξη, στην Παιδεία. Διεκδικούμε τη δημιουργία δημόσιων θεσμών για την παραγωγή και τη διακίνηση της τέχνης, με  συμμετοχή στο σχεδιασμό και τη διοίκηση των καλλιτεχνών συλλογικά . Τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία. Ανεμπόδιστη στην παραγωγή της, στη διακίνησή της και στην επικοινωνία της με το λαό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της «αγοράς» , στα πλαίσια της ΕΕ και των νόμων της που εμπορευματοποιούν την τέχνη και τη δεσμεύουν. Δεν μπορεί να γίνει μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και που οδηγεί τους εργαζόμενους, το λαό  και μαζί και τους καλλιτέχνες στη φτώχια, την ανασφάλεια, την εξαθλίωση.... Πρέπει να παλέψουμε για ανατροπή της πολιτικής της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και των ιδιωτικοποιήσεων συνολικότερα. Ανατροπή που θα  φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο της ζωής.

Η Τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό.

Για Το ΔΣ του ΕΕΤΕ