Συνέντευξη δημάρχου Φίλιππα Φίλιου για το Ρυθμιστικό

Την έντονη αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών προκαλεί η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο εξακολουθεί να μην δίνει λύση στο Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου, αλλά αντιθέτως με την ψήφιση του χωροταξικού, το θέτει σε νέες περιπέτειες και καθυστερήσεις.


 

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια, η οποία επηρεάζει τη συνολική ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της περιοχής.

«Όταν η Ήπειρος παρουσιάζει το χαμηλότερο ΑΕΠ στη χώρα και τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, τότε είναι σίγουρο πως κάτι δεν γίνεται σωστά.

Είχαμε τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Ιόνια Οδό, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την περιοχή.

Τώρα έχουμε το Ρυθμιστικό το οποίο παραπέμπεται στις καλένδες. Είναι μία εγκληματική ενέργεια. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αναστέλλεται η διαδικασία της υπογραφής του, όταν είναι έτοιμο και ψηφισμένο από τους τοπικούς φορείς, μετά από έναν ατελείωτο και εξαντλητικό διάλογο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα τα οποία καθυστερούν ή ακυρώνονται όπως είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και ο αγωγός φυσικού αερίου, για να τονίσει ότι πρόκειται για ενέργειες που είναι εχθρικές προς την πόλη.

«Χωρίς ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δημιουργούσαν το Ρυθμιστικό και το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάπτυξη για την περιοχή, δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα επένδυση. Γιατί κανένας δεν μπορεί να επενδύσει χωρίς να γνωρίζει τι ισχύει και τι όχι», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Μετά από μία σειρά δυσμενών αποφάσεων του κεντρικού κράτους σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συνεχούς περικοπής πόρων, έρχεται ένα ακόμη «χτύπημα».

Πρόκειται για τροπολογία την οποία προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

Σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών, λειτουργούν δύο νομικά πρόσωπα, ένα για την πρωτοβάθμια κι ένα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χάρη στην ευελιξία που έχουν κατάφεραν να κρατήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολείων.

Στην περίπτωση που καταργηθούν, οι αρμοδιότητές τους, προβλέπεται να περάσουν στην Εκτελεστική Επιτροπή και τις υπηρεσίες του Δήμου.

«Αν αυτό γίνει τότε κάθε ευελιξία για την άμεση αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των σχολείων θα είναι αδύνατη. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι τεράστια. Μία τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει μόνο ένα στόχο. Την περικοπή των χρημάτων για τα σχολεία και την ενσωμάτωσή τους στους ΚΑΠ», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε.

Τέλος ο Δήμαρχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την οδηγία του Υπουργείου να αξιολογηθεί το 15% των υπαλλήλων με βαθμό κάτω από τη βάση, τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το προσωπικό του Δήμου υπολείπεται κατά πολύ αυτού που απαιτείται για λειτουργία του.

«Αν σήμερα αφαιρεθεί ένα 15% των υπαλλήλων, τότε το Δημαρχείο κλείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.