ΤΟ "ΘΑΥΜΑ" ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ,
ΚΑΤΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Αναδημοσίευση από iskra 18-07-2014       

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ COSCO ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΜΑΤ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Από το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στην προβλήτα της Cosco ξεκίνησαν για πρώτη φορά απεργία, καταγγέλλοντας τις εργασιακές σχέσεις κάτεργου, που βιώνουν. Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται:

  • η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,

  • η αναγνώριση του επαγγέλματος τους, ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού,

  • η αύξηση του ημερομισθίου,

  • η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα,

  • η δήλωση των εργατικών ατυχημάτων (καθώς όπως υποστηρίζουν αυτή την στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα)

  • η καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες

  • η καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας

  • η κατάργηση 16 ωρών εργασίας

  • η δημιουργία κανονισμού εργασίας

  • η καταβολή οφειλομένων.


 

Η απεργία ξεκίνησε όταν οι εκπρόσωποι της Cosco αντιμετώπισαν προσβλητικά, την Παρασκευή (18/7) το πρωί, αντιπροσωπεία εργαζομένων που τους επισκέφθηκε, για να διαμαρτυρηθεί για τις κάκιστες συνθήκες εργασίας.

Με την αναγγελία της είδησης για την προσβλητική συμπεριφορά τω εκπροσώπων της Cosco το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε ανάμεσα στους εργαζόμενους, οι οποίοι , να σημειώσουμε, δούλευαν εδώ και χρόνια χωρίς δικαιώματα και χωρίς δυνατότητα να συνδικαλισθούν και να συγκροτήσουν σωματείο!

Ομόθυμα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ κοινοποίησαν τα αιτήματα τους στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία αναδιπλούμενη, μερικώς, ζήτησε προθεσμία έως τη Δευτέρα (21/7) για να απαντήσει.  


 

Η προβλήτα της Cosco θα παραμείνει ουσιαστικά κλειστή έως τη Δευτέρα το πρωί, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέχρι τη Δευτέρα να παραμείνουν στο χώρο με βάρδιες, που θα αναλάβουν το ρόλο της περιφρούρησης και δεν θα εκτελούν καμία εργασία.
Μέχρι σήμερα, ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στο χώρο της COSCO, παρουσίαζε μια εικόνα τεχνητού παραδείσου, με χιλιάδες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, καθώς και για επενδύσεις με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα.
Η αλήθεια είναι, ότι ούτε οι χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, ούτε οι επενδύσεις της COSCO είχαν προστιθέμενη αξία, για την ελληνική οικονομία.

     


 

Η σημερινή, όμως, κινητοποίηση των εργαζομένων στην προβλήτα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αναδεικνύει ένα ακόμα ζήτημα, αυτό των άθλιων συνθηκών εργασίας, που έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα, εδώ και πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα, η διατύπωση αιτημάτων τους  αναδεικνύει την επικράτηση συνθηκών απασχόλησης που παραπέμπουν σε χώρες του τρίτου κόσμου.
Αυτό  είναι άραγε, το όραμα του πρωθυπουργού και των συγκυβερνώντων κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ, για το μέλλον των εργαζομένων αυτής της χώρας
Αυτές τις συνθήκες θέλουν να επιβάλλουν και να επεκτείνουν, ως εργασιακό πρότυπο στο σύνολο του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την απόφασή τους να προχωρήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους;


 

Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι θα σταθούν αλληλέγγυοι στις δίκαιες κινητοποιήσεις για τα αυτονόητα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για πληρωμή των υπερωριών, για καταβολή επιδομάτων επικινδυνότητας, καθώς και για το σύνολο των αιτημάτων που διατυπώνονται.
Ταυτόχρονα, καλείται η κυβέρνηση, έστω και τώρα, που οι καταγγελίες διατυπώνονται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως προστάτης των συμφερόντων των κάθε λογής επενδυτών και να παρέμβει για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει.

Η κυβέρνηση αντίθετα επιλέγει, για μια ακόμη φορά, νύχτα,  και με προφανή σκοπό να εμποδίσει την εξέλιξη της απεργιακής κινητοποίησης, να στείλει τα ΜΑΤ στην προβλήτα της Cosco, απέναντι στην  περιφρούρηση των εργαζομένων.

Οι απεργοί εργαζόμενοι απευθύνουν έκκληση, για συγκέντρωση κόσμου στο Πέραμα, στις εγκαταστάσεις της Cosco.