Το αφιέρωμα του ABC για τις συνθήκες εργασίας στη Foxconn

Αναδημοσίευση από  MacUser.gr  22-02-2012            

 

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC πρόβαλε πριν λίγες ώρες ένα αφιέρωμα στις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, μιας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών της Apple.

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της Apple, η οποία έδωσε την απαραίτητη άδεια στους δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Foxconn.

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το ρεπορτάζ των New York Times, η Apple έχει βρεθεί σε μια δύσκολη θέση. Το αφιέρωμα του ABC πάντως δεν προσφέρει κάτι αξιόλογο. Παραθέτει όλα τα γνωστά γεγονότα που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο (αυτοκτονίες, εκρήξεις κτλπ) σημειώνοντας ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στα εργοστάσια της Foxconn είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας.

Κατά τα άλλα η εργασία αποτελείται από 12ωρες βάρδιες με δύο ώρες διάλειμμα για φαγητό. Οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για στιβαγμένα δωμάτια και χαμηλούς μισθούς αν και οι θέσεις εργασίας στη Foxconn είναι θέσεις με υψηλή ζήτηση.

Το ABC ταξίδεψε και σε ένα κοντινό χωριό για να συγκρίνει τις συνθήκες ζωής, οι οποίες δεν φάνηκαν καλύτερες. Μάλιστα, οι οικογένειες που ζούσαν στο χωριά δήλωσαν ότι οι ζωές τους είναι καλύτερες με τα νεότερα μέλη της οικογένειας να δουλεύουν στα εργοστάσια.

Μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία:

·         Απαιτούνται 141 βήματα για την κατασκευή ενός iPhone που ουσιαστικά είναι χειροποίητα.

·         Χρειάζονται πέντε μέρες και 325 χέρια για την κατασκευή ενός iPad

·         Οι εργαζόμενοι στο Foxconn πληρώνουν το δικό τους φαγητό: $.70/γεύμα και εργάζονται 12ωρες βάρδιες.

·         Οι εργάτες που μένουν στις εστίες στοιβάζονται ανά έξι ή οκτώ άτομα και πληρώνουν $17.50/μήνα.

·         Ο μισθός ενός εργάτη είναι στα $1.78/ώρα

Συνολικά η αναφορά φάνηκε θετική προς την Apple, όπως και αναμενόταν.