Το κόκκινο μελάνι που δεν θα στεγνώσει ποτέ από τις ψυχές μας!

Αναδημοσίευση από Πινάκιο 04/04/2012    

 


Το σημείωμα του αυτόχειρα.
Πατήστε για μεγέθυνση

Ένας 77χρονος άνδρας αυτοκτόνησε σήμερα (04/04/2012) το πρωί στις 9:00 στην πλατεία Συντάγματος. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας κατέβηκε τα σκαλιά του Συντάγματος, πήγε στο γκαζόν στην αριστερή πλευρά της πλατείας, έξω από την είσοδο του μετρό, και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Επρόκειτο για συνταξιούχο φαρμακοποιό από τους Αμπελοκήπους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πριν πατήσει την σκανδάλη είπε ότι δεν θα ήθελε να αφήσει χρέη στο παιδί του.  Στη συγκλονιστική ιδιόχειρη επιστολή του, έγραψε τα εξής :

Η επιστολή του 77χρονου αυτόχειρα περιγράφει μέσα σε μερικές αράδες την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι τους τελευταίους μήνες.

Λέξεις και έννοιες που βγαίνουν από μέσα μας, αλλά σκοντάφτουν στα χείλη μας για να μη μας κατηγορήσουν εμάς ως ακραίους ή δήθεν σωτήρες μας.

Οι τελευταίες λέξεις που αποτύπωσε στο χαρτί με ένα κόκκινο μελάνι που δεν θα στεγνώσει ποτέ στις ψυχές και τις συνειδήσεις όλων μας, χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση κατοχική και την παρομοιάζουν με αυτή του προδότη στρατηγού Τσολάκογλου.

«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσης μου που στηρίζονταν σε μια αξιοπρεπής σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή.

Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει τη δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίζω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου.

Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στο Μουσολίνι (πιάτσα πορέτο του Μιλάνο).   

 


    

Οικονομική κρίση και Αυτοκτονίες

Αναδημοσίευση από Enetδιάλογοι 15 Νοε 11 - 16:22     

Του Tάκη Αθανασόπουλου

Κάποιες μελέτες που διάβασα πρόσφατα μιλούν για αύξηση, σε παγκόσμια κλίμακα, των αυτοκτονιών. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στη χώρα μας.

Μια πρόσφατη έρευνα των Kristian Wahlbeck and Mareike Awolin, με τίτλο: Επίδραση της Οικονομικής κρίσης σε Κατάθλιψη και Αυτοκτονία στην Ευρώπη, μας δείχνει ότι όπως και στην Αμερική, πολλοί Ευρωπαίοι αυτοκτονούν λόγω οικονομικής καταστροφής εξαιτίας της κρίσης. Αυτοκτονούν περισσότεροι άνδρες από γυναίκες και η κατηγορία ατόμων που πλήττεται περισσότερο από κατάθλιψη και αυτοκτονίες, είναι αυτή των ανέργων.

Η ανεργία προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην ψυχική υγεία. Πέρα από την οικονομική φτώχεια, απουσιάζουν και μη οικονομικά πράγματα όπως το κοινωνικό κύρος (που παίζει πολύ σοβαρό ρόλο στην ψυχική μας υγεία), η αυτο-εκτίμηση, η σωματική και πνευματική δραστηριότητα, η χρήση των ταλέντων. Έχουμε συχνά αναφερθεί εδώ στον Μάσλοου, οπότε θα χρησιμοποιήσω την ορολογία του, που νομίζω ότι είναι αρκετά περιγραφική, δεν εκπληρώνονται οι βασικές ανάγκες των ατόμων. Ξεκινούν με όνειρα κι ελπίδες, ν’ αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνουν, παραιτούνται, πέφτουν σε κατάθλιψη και συχνά αυτοκτονούν.

Αυτό που παρατηρήθηκε (μιλάμε για έρευνες ετών) στους ανέργους ήταν: ψυχολογικές διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ και αύξηση των αυτοκτονιών. Αυτό είχε ήδη παρατηρηθεί και σε προηγούμενες έρευνες, η ανεργία επιδρά πολύ αρνητικά στον ψυχισμό των ατόμων. Ανάμεσα στους ανέργους που αυτοκτονούν, υπάρχει σίγουρα ένα ποσοστό ατόμων με αδύναμο χαρακτήρα, που δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα, αλλά ο κίνδυνος αυτοκτονίας λόγω ανεργίας είναι πολύ μεγάλος για όλους, ακόμα και για τους πολύ δυνατούς.
Αφού μιλάμε για Ευρώπη, ας δώσω λίγο περισσότερα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Το 2005, το 10% των νοικοκυριών δανείστηκαν χρήματα και σήμερα τα χρωστάνε. Άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από την μεσαία τάξη, θα βρεθούν σε καθεστώς κακουχίας που θα είναι πρωτόγνωρη γι’ αυτούς και θα κινδυνεύσουν από κατάθλιψη κι αυτοκτονία, πολύ περισσότερο από το προλεταριάτο και τους παραδοσιακούς, συνηθισμένους στην κακουχία, φτωχούς. Αυτές είναι προβλέψεις του 2009 και όπως βλέπουμε επαληθεύονται.

Τι γίνεται όμως στη χώρα μας; Διαβάζω στο άρθρο του Κώστα Λώλη, διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, που δημοσιεύθηκε στο:(( http://www.psychology-blog.gr/uncategorized/oikonomikh-krish-kai-autoktonies-sthn-ellada.html) ότι το έτος 2010 διπλασιάσθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Ο διπλασιασμός αυτός οφείλεται προφανώς στην οικονομική κρίση. Αυτοκτονούν κυρίως επιχειρηματίες που επτώχευσαν και άνεργοι που δεν άντεξαν άλλο, ηλικίας 35-50 ετών. Αν και στη χώρα μας οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι συχνότερες στις γυναίκες, οι άνδρες τα καταφέρνουν καλύτερα και πεθαίνουν 3 φορές περισσότερο από τις γυναίκες. Το 90% των αυτοχείρων έχει σοβαρή σωματική ή ψυχική νόσο, συνήθως κατάθλιψη.