Βρετανία: Πάνω από 1 εκατομμύριο νέων οι άνεργοι

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανέργων μεταξύ των νέων σπάει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου.

Αναδημοσίευση από "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" Online 16/11/2011          

Η ανεργία μεταξύ των νέων στη Βρετανία έφθασε σε αριθμό που συνιστά το υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 19 ετών το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, πλήττοντας 1,2 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS).


  

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανέργων μεταξύ των νέων σπάει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου.
Ο αριθμός των ανέργων νέων (16-24 ετών) αυξήθηκε κατά 67.000 την περίοδο αυτή, αυξάνοντας το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στο 21,9%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων νέων φθάνει τους 286.000. Πρόκειται κυρίως για νέους που σπουδάζουν και αναζητούν μερική απασχόληση. Ο αριθμός του συνόλου των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε κατά 129.000, στα 2,62 εκατ. το τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο -ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 1994. Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 8,3%, που είναι το υψηλότερο από το 1996.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν παράλληλα ότι η μακροπρόθεσμη ανεργία επίσης αυξήθηκε και ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι είναι εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 31.000, φθάνοντας τους 868.000.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να ωθήσουν διάφορες ομάδες, συνδικάτα κ.ά. να πιέσουν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον επέρριψε την κύρια ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας στην κρίση στην ευρωζώνη.

«Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν έως ποιου σημείου η οικονομία μας πλήττεται από την κρίση στην ευρωζώνη», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Κρις Γκρέιλινγκ, καλώντας τους «ευρωπαίους εταίρους μας... να δράσουν με κατεπείγοντα τρόπο».