Στις παραλίες της Αττικής έφτασε το κίνημα
"Δεν πληρώνω"

 

Αναδημοσίευση από tvxsteam

 

Στις παραλίες της Αττικής έφτασε το κίνημα "Δεν πληρώνω"(www.oxidiodia.gr) προκειμένου να διεκδικήσει την ελεύθερη είσοδο των πολιτών, καθώς η εκχώρησή τους σε ιδιώτες συνεπάγεται την καταβολή αντιτίμου. Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και τα μέλη του κινήματος μεριμνούν για τη σχετική ενημέρωση του κόσμου.

  

Ο αγώνας του κινήματος "Δεν πληρώνω" για ελεύθερα κοινωνικά αγαθά έφτασε στην παραλία Αυλακίου του Πόρτο Ράφτη την περασμένη Κυριακή 3 Ιουλίου. Πρόκειται για μια παραλία περιμετρικά περιφραγμένη, προκειμένου οι πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν αντίτιμο για να εισέλθουν. Τα μέλη του κινήματος απελευθέρωσαν την παραλία για τουλάχιστον τρεις ώρες και ενημέρωσαν τον κόσμο για το αυτονόητο δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες.

   

"Είναι η πιο όμορφη παραλία της περιοχής και το νόημα της παρέμβασης ήταν να την απελευθερώσουμε, καθώς όπως και η υγεία, η παιδεία ή οι συγκοινωνίες, πρόκειται για δημόσιο αγαθό" δηλώνει στο tvxs.gr ο Βασίλης Παπαδόπουλος μέλος του κινήματος "Δεν πληρώνω". Όπως μας πληροφόρησε επίσης οι πολίτες που βρίσκονταν στην παραλία "υποδέχτηκαν" με μεγάλη χαρά και έκπληξη τα μέλη του κινήματος, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί ξανά παρόμοια παρέμβαση.

 

Σύμφωνα με το νόμο 2971/2001 "Αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ285Α), ο αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα και ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται. Επίσης βάσει του άρθρου 966ΑΚ κείνται εκτός συναλλαγής και περιλαμβάνονται στη δημόσια κτήση.

"Οι πολίτες ήδη πληρώνουν πάρα πολλά με την άμεση και έμμεση φορολογία. Το ζήτημα είναι ότι το χαράτσι των διοδίων και των "διοδίων" στις παραλίες πρέπει να καταργηθεί" υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Την ίδια στιγμή, τα μέλη του κινήματος καλούν τους πολίτες σε ελεύθερη χρήση όλων των κοινωνικών αγαθών, όπως οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία κ.λπ.

  

Στο δρόμο για την παραλία μέλη του κινήματος άνοιξαν τα διόδια της Αττικής Οδού στον κόμβο της Μεταμόρφωσης και στο Κορωπί αφήνοντας έτσι χιλιάδες οδηγούς να περάσουν ελεύθερα. Επίσης σκοπεύουν να συνεχίσουν τη δράση τους όχι μόνο στους δρόμους αλλά και σε άλλες παραλίες της Αττικής.