Δημοτικό κατάστημα Αλληλεγγύης Δήμου Ιωαννίνων

Πατήστε το βελάκι για να ακούσετε το μήνυμα


 

     

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ιωαννίνων, άνοιξαν ένα κοινωνικό πολυκατάστημα, με ρούχα, παπούτσια σκεύη, μη ευπαθή τρόφιμα (ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, μακαρόνια, πάνες, παιδικές κρέμες, σαπούνια, απορρυπαντικά κλπ..

Το κατάστημα βρίσκεται στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ και θα λειτούργει με δυο μονίμους υπάλληλους και εθελοντές. Η συλλογή από τις προσφορές των συμπολιτών θα γίνεται πάλι στον ίδιο χώρο. Έκτος από τις προσφορές ο δήμος έχει ένα πόσον που θα αγοράσει μη ευπαθή τρόφιμα, αλλά ένδυση και υπόδηση μόνον από προσφορές.

Τηλ:2651077077 & 2651001045

Αρ. Λογαριασμού ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 3.010.00.35225.02-9

  

  

Το τηλεοπτικό σποτ


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 17.11.2011

 

ΘΕΜΑ: Ξεκινά η λειτουργία Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης- Κοινωνικά Ιατρεία και ΚΗΦΗ από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πρόνοιας

 

Την υλοποίηση τριών σημαντικών δράσεων ξεκινά ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις οποίες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αποσκοπούν στην στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης και το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο, αποτελούν τις δύο κρίσιμες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. Σε μία περίοδο όπου η αλληλεγγύη μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα σε φαινόμενα κοινωνικής εξαθλίωσης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππας Τσουμάνης, σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας. «Στόχος μας είναι η παροχή υπηρεσιών φροντίδας και ενδιαφέροντος σε κατοίκους του Δήμου μας και ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φτώχιας και εγκατάλειψης. Στους στόχους μας είναι ακόμη και η δημιουργία ενός ενεργού και δυναμικού εθελοντικού κινήματος, η κινητοποίηση και η συμμετοχή των συμπολιτών μας, των θεσμικών και άλλων φορέων του Δήμου μας για την συλλογική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών ζητημάτων», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ολοκληρώνει τις διαδικασίες, ώστε εντός των επομένων ημερών να ξεκινήσει η λειτουργία του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης. Το κατάστημα θα στεγαστεί στο ΚΕΠΑΒΙ (κατάστημα 126) και θα προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και μη ευπαθή προιόντα, είδη καθαριότητας και υγιεινής, μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακής χρήσης, βιβλία, παιχνίδια και ότι άλλο προέρχεται από δωρεές πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων.

Η λειτουργία του, όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, στηρίζεται στη φιλοσοφία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας και η επιτυχία του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στόχος είναι η λειτουργία του να ξεκινήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Σε πρώτη φάση, θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη από τις πέντε το απόγευμα μέχρι στις οκτώ το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Η πρόσβαση θα γίνεται με την ειδικά κάρτα κοινωνικών παροχών που θα εκδίδει ο ΟΚΠΑΠΑ και θα ισχύει για έξι μήνες. Με την ίδια κάρτα οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση και σε άλλες δραστηριότητες του Δήμου. Ήδη ύστερα από συνεργασία που υπήρξε με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Μωυσή Ελισάφ, αποφασίστηκε η δωρεάν είσοδος σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης έχει θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την έκδοση της κάρτας. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η κατοικία, το ετήσιο εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασία, οι συνθήκες στέγασης, η κατάσταση της υγείας, ενώ για τους μετανάστες η νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια αυτό που επιθυμούμε είναι η συμμετοχή των συμπολιτών μας. Αναφέρομαι στην εθελοντική συμμετοχή τόσο στην λειτουργίια του καταστήματος, με την εθελοντική εργασία όσο και στην προσφορά ειδών που θα διακινούνται από το κατάστημα. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας, από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις, εφ’ όσον έχουν τη δυνατότητα και την ευγενική διάθεση, να προσφέρουν για το Δημοτικό Κατάστημα ότι μπορούν. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας, εφόσον το επιθυμούν, να διαθέσουν εθελοντικά λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους και να βοηθήσουν στη λειτουργία του καταστήματος», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Ηπείρου για όσους θέλουν να προσφέρουν χρήματα προκειμένου να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του, ενώ πληροφορίες δίνονται στους τηλεφωνικούς αριθμούς 26510 77077 και 26510 01045.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Η δεύτερη και εξ ίσου σημαντική πρωτοβουλία του Οργανισμού αφορά στη λειτουργία Δημοτικών Κοινωνικών Ιατρείων, τα οποία θα απευθύνονται σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που σήμερα αδυνατούν να έχουν στοιχειώδη, δωρεάν περίθαλψη.

Ήδη στο ΚΕΠΑΒΙ, διαμορφώνονται οι κατάλληλοι χώροι, ενώ από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΠΑΠΑ γίνονται συζητήσεις με γιατρούς για την εθελοντικής τους συμμετοχή. Ανάλογη στήριξη αναμένεται να υπάρξει από τον Ελληνική Ερυθρό Σταυρό και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της περιοχής.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των Ιατρείων μέχρι το τέλος του έτους.

ΚΗΦΗ

Έτοιμο να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το ΚΗΦΗ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο Δήμο Ιωαννιτών. Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του κτιρίου, στην οδό Χρηστοβασίλη, ενώ έγινε η επιλογή των τριάντα συμπολιτών μας που θα φιλοξενηθούν. Ο Οργανισμός βρίσκεται στη φάση της επιλογής του αναγκαίου προσωπικού για την υποδειγματική λειτουργία του ΚΗΦΗ.