…Και η Ακρόπολη της Ηπείρου πουλήθηκε...

Τι δήλωναν όλοι οι πρωταγωνιστές και τι τελικά έπραξαν!

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 Βάσω Σκουλίκα    

Αναδημοσίευση από EpirusPost.gr    


 

Είναι αργά για δάκρυα... Και δεν αξίζουν μνημόσυνα! Οι τίτλοι τέλους έπεσαν. Με ένα τίμημα που δείχνει εξευτελιστικό η Δωδώνη περνά ουσιαστικά σε Ρώσους επενδυτές, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Πολλοί από αυτούς που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες. Αν όχι τις προσωπικές- πολιτικές, σίγουρα των κομμάτων που εκπροσωπούν.

Ειδικά δε οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι συνυπεύθυνοι για την κατάληξη. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ σχεδίασε ως μονοκομματική κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Παπαδήμου εκτέλεσε και η σημερινή τρικομματική ολοκλήρωσε.

Βήμα- βήμα στήθηκε η πώληση της Δωδώνης, η οποία μοιάζει με ξεπούλημα, καθώς στο μεσοδιάστημα συστηματικά και μεθοδικά, με ευθύνες και της ΑΤΕ και των Ενώσεων, η γαλακτοβιομηχανία διασύρθηκε και απαξιώθηκε.

Όλα ξεκίνησαν δύο χρόνια πριν ο κ. Πανταλάκης ανακοίνωνε την απόφαση για την πώληση της Δωδώνης. Απόφαση που είχε την πλήρη κυβερνητική κάλυψη.

Όσα ακολούθησαν και οι χλιαρές αντιδράσεις από την Ήπειρο δεν άλλαξαν την απόφαση αυτή. Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, με Κυβέρνηση Παπαδήμου πια, δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πώληση της Δωδώνης.

Στις 9 Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν προτάσεις. Ακολούθησε η δεύτερη και τελική φάση της αξιολόγησης και της επιλογής του τελικού....επενδυτή!

Ανασύρουμε από το αρχείο ορισμένα ακόμη ενδιαφέροντα σημεία:

Γ. Παπανδρέου Ιωάννινα 8/3/2009

«Και την Ήπειρο, θα την κάνουμε πρωτοπόρα στην Πράσινη Ανάπτυξη. Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" -ένα παράδειγμα- είναι δημιούργημα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, του καθημερινού τους μόχθου για την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας και, είναι απαράδεκτο, σήμερα που το εισόδημά τους καταρρέει, η βιομηχανία να στηρίζει με τα κέρδη της το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας, τα προνόμια των μεγαλοστελεχών της. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι τα κέρδη της επιχείρησης θα παραμένουν στην Ήπειρο και τους παραγωγούς. Τα Γιάννενα, η Ήπειρος, η Ελλάδα ολόκληρη, δεν έχει, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε πολιτική».

Γ. Παπανδρέου 4/11/2010

«Με σήμα κατατεθέν την αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου "ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.", που αποτελεί διαχρονικά το σήμα κατατεθέν της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας και εν γένει ολόκληρης της Ηπείρου και ένα υπόδειγμα επιτυχημένου συνεταιριστικο-αγροτικού μοντέλου, το οποίο όχι μόνο πέτυχε αλλά πρωταγωνιστεί με τα αγνά και ποιοτικά του προϊόντα στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ε. Βενιζέλος 25/4/12

«Έχω αντιμετωπίσει από πάρα πολύ κοντά και έχω βοηθήσει για να προωθηθεί η καλύτερη λύση ώστε να παραμείνει η «ΔΩΔΩΝΗ» στα χέρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και του ελληνικού της δυναμικού.

Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με την διοίκηση της ΑΤΕ και με εκπροσώπους του συνεταιριστικού κόσμου της Ηπείρου αλλά και όλους τους βουλευτές και υποψηφίους σήμερα βουλευτές της περιοχής. Άρα δεν πρόκειται να γίνει κάτι τώρα, έχω κάνει ήδη πάρα πολλά ως τώρα για τη «ΔΩΔΩΝΗ».

Ο στόχος είναι στο πλαίσιο του μνημονίου, δε μπορούμε να λειτουργήσουμε έξω από αυτόν, η ΑΤΕ θέλει να μεταβιβάσει το παραγωγικό της δυναμικό και να μείνει σε χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Η «ΔΩΔΩΝΗ» έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την Ήπειρο και για την ελληνική βιομηχανία γάλακτος και βεβαίως υπάρχουν λύσεις και με διεθνείς συνεργασίες υψηλοτάτης ποιότητος, οι οποίες έχουν και το κεφάλαιο και την τεχνογνωσία και που μπορούν να κάνουν τα επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας της «ΔΩΔΩΝΗΣ» ακόμα καλύτερα".

Ευ. Αργύρης Αντιπρόεδρος Βουλής 16/7/2010
«Όπως δεν πωλείται η Ακρόπολη, έτσι δεν πωλείται και η "Δωδώνη" στην Ήπειρο»

Κ. Τασούλας Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας 5/7/2010

Σε επιστολή προς τους κτηνοτρόφους: «Επάνω σε αυτή τη βάση, μαζί σας, θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου, ώστε η «ΔΩΔΩΝΗ» να εξακολουθήσει να στηρίζει το εισόδημα των κτηνοτρόφων, να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και να παράγει και να προωθεί τα εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Κάθε άλλη σκέψη, κάθε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της είναι τεράστιο λάθος και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί».

Σ. Καλογιάννης 23/8/2011

«Επαναφέρω το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πώλησή της. Ζητήσαμε επανειλημμένα να πληροφορηθούμε εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πώλησης, εάν έχει γίνει αποτίμηση της βιομηχανίας, ποια είναι τα αποτελέσματά της. Δυστυχώς από το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουμε πάρει μέχρι σήμερα καμιά απάντηση και αυτό επιτείνει την αγωνία και τη σύγχυση όχι μόνον μεταξύ των κτηνοτρόφων αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής κοινωνίας, στην οποία η ΔΩΔΩΝΗ έχει προσφέρει πολλά».

Άννα Ασημακοπούλου 24/8/12

«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρωτοβουλία της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συμμετάσχει ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε....Σημειώνω ότι πέραν της επιχειρηματικότητας, η πρωτοβουλία της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» στην κρίσιμη εθνική συγκυρία χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο.
Η στήριξή μου ως βουλευτής, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι δεδομένη, όπως πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι και η στήριξη από τους τοπικούς φορείς και όλους του Ηπειρώτες....»

ΝΟΔΕ Ιωαννίνων- Επίσημη ανακοίνωση 12/710

Μετά το κλείσιμο της συνεταιριστικής βιομηχανίας ΣΒΕΚΗ, την σε εξέλιξη ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΙΖ, σειρά πήρε το σύμβολο της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας, η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Από τις πρόσφατες εξελίξεις, αποκαλύφτηκε ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, είναι πολιτική επιλογή και απασχολεί εδώ και μήνες την κρατική Αγροτική Τράπεζα. Το σχεδιασμό αυτό εξυπηρετεί τόσο ο διορισμός κομματικών στελεχών στις καίριες θέσεις διοίκησης όσο και η απόπειρα μείωσης του εισκομιζόμενου αγελαδινού γάλακτος. Οι «καθησυχαστικές» αναφορές κυβερνητικών στελεχών, καθώς και των Προέδρων των Ενώσεων Συνεταιρισμών για λογαριασμό του «κρυπτόμενου» Διοικητή της ΑΤΕ, με τον τρόπο που έγιναν εντάσσονται σε μια ακόμη προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αρπαγή ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται.

Η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» έχει βελτιώσει ουσιαστικά τη λειτουργία της τα τελευταία χρόνια, κατά δε την προηγούμενη πενταετία, έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού της, κρατώντας παράλληλα ακόμη και σε περιόδους κρίσης σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οφείλει έμπρακτα να ενισχύσει περαιτέρω την βιομηχανία και να μην την ιδιωτικοποιήσει. Τη συγκεκριμένη δέσμευση πρέπει να την αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός...»

...αλλά τελικά:

Η Δωδώνη, για 21 εκατομμύρια, πουλήθηκε στους Ρώσους και την SIMOS FOOD η οποία οφείλει στη γαλακτοβιομηχανία κάτι παραπάνω από τα μισά!

  

Και άλλα άρθρα για την πώληση της Δωδώνης

Εκτός από τη Δωδώνη… χαρίζουν κι άλλα 90 εκατομμύρια

Η Δωδώνη περνάει στα χέρια της SI