Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκληση αδείας της Αχαϊκής Τράπεζας

Μυστήριο με τέταρτη τράπεζα για την οποία ξαφνικά σιώπησαν!

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου - Η συνεδρίαση της Κυριακής

Αναδημοσίευση από   patrastimes.gr  Τετάρτη 21 Μαρτίου, 2012       

Σ.Σ. Δείτε και τα βίντεο ποιο κάτω.
Ίσως σας θυμίσουν κάτι από τα βίντεο της Αργεντινής όταν έκλεισαν τις Τράπεζες.


πρώτη ανάρτηση 19.01, 20/3/2012
νεότερη ανάρτηση 20.51, 20/3/2012

Σε τραπεζικό θρίλερ με την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών από την κοινή γνώμη και δη τους καταθέτες αλλά και τους μικρομεριδιούχους, εξελίσσεται η ανάκληση αδειών συνεταιριστικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε εχθές η Τράπεζα της Ελλάδος.

Λίγες ώρες μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σχετικά με την «κατάρρευση» της Αχαϊκής Συνεταιριστική Τράπεζα και συγκεκριμένα το πρωινό της Κυριακής 18ης Μαρτίου 2012 συνεδρίασε εκτάκτως  η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων όπου αποφασίστηκε η ανάκληση αδειών για τρεις τράπεζες και συγκεκριμένα την Αχαϊκή, της Λαμίας και της Λέσβου-Λήμνου.

Μάλιστα το πρωινό της Δευτέρας εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων στους καταθέτες αλλά (κυρίως) τους μικρομεριδιούχους των εν λόγω πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σιωπή για την τέταρτη τράπεζα

Από τα στοιχεία όμως που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας προκύπτει ότι το εν λόγω πρωινό ελήφθη η ίδια απόφαση για μια ακόμη μεγάλη συνεταιριστική τράπεζα της Περιφέρειας. Μάλιστα το θέμα της συγκεκριμένης τράπεζας ήταν το πρώτο το οποίο συζητήθηκε! Ω του θαύματος, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος απέφυγε ή αμέλησε (;) να αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων οι άδειες λειτουργίας πρόκειται να ανακληθούν δεν είναι τρεις αλλά… τέσσερις!

Φυσικά τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και χρίζουν άμεσης απάντησης.

Η συνεδρίαση της Κυριακής

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκληση των αδειών των τραπεζών ξεκίνησε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, όπου συνήλθε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων προκειμένου να εξετάσει τη βιωσιμότητα των τραπεζών και να αποφασίσει για το «μέλλον» τους.

Παρόντες, ως μέλη της Επιτροπής, ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Προβόπουλος και τα μέλη Ι. Παπαδάκης (Υποδιοικητής), Ε. Ζερβουδάκης (Διευθυντής-Σύμβουλος) και Ι. Γούσιος και Χ. Βογιατζής (Διευθυντές).

Τα θέματα που τέθηκαν «επί τάπητος» δεν αφορούσαν μόνο τις συνεταιριστικές τράπεζες της Αχαϊκής, της Λαμίας και της Λέσβου – Λήμνου αλλά ακόμα μία η οποία εδρεύει σε έναν από τους μεγαλύτερους Νομούς της χώρας. Εκείνη για την οποία δεν ανακοινώθηκε τίποτα!

Και στην περίπτωση της τέταρτης τράπεζας η απόφαση της επιτροπής είναι ίδια με τις άλλες τρείς και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ανακαλείται η άδεια που είχε παρασχεθεί με την

απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων 6/6/31.7.1998, για την ίδρυση και λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «_», (δεν αναφέρουμε το όνομα για ευνόητους λόγους), και τίθεται αυτό σε ειδική εκκαθάριση σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 3601/2007.

Το ως άνω ίδρυμα επιτρέπεται εφεξής να διενεργεί μόνο τις πράξεις που υπηρετούν τον σκοπό της εκκαθαρίσεως. Ειδικώς απαγορεύεται η άσκηση όλων των δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3601/2007.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να αναρτηθεί στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος».

Δείτε την απόφαση-ντοκουμέντο


  

Παρ’ όλο που η απόφαση αναφέρει ρητά ότι η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει να δημοσιευθεί τόσο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όσο και στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, η τελευταία, άγνωστο το γιατί, στην ανακοίνωση της αναφέρει μόνο τις συνεταιριστικές τράπεζες Αχαϊκής, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου και δεν κάνει καθόλου λόγο για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τέταρτης τράπεζας.

Οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά… 

 

patrasTimes.gr-ΑΧΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ανάκληση αδειών συνεταιριστικών τραπεζών

Αναδημοσίευση από patrastimes την 19/03/2012     


  

Μεταφορτώθηκε από το χρήστη patrastimes την 19 Μάρ 2012

   

Πάτρα Κατάληψη στην Αχαϊκή Τράπεζα από τους εργαζόμενους

Αναδημοσίευση από patrastimes την 19/03/2012  


 

Μεταφορτώθηκε από το χρήστη patrastimes την 20 Μάρ 2012

www.patrastimes.gr  Πάτρα Αχαϊκή Τράπεζα κατάληψη εργαζόμενοι 20-3-2012

 

Σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της Αχαϊκής τράπεζας επί της οδού Γλαύκου προχώρησαν σήμερα το πρωί 99 εργαζόμενοι των 13 καταστημάτων της Αχαικής Τράπεζας, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο του εκκαθαριστή στο κτίριο...

Στο χώρο βρίσκονται και αρκετοί μέτοχοι, οι οποίοι περιμένουν κι αυτοί τις εξελίξεις.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο patrastimes.gr ο κ. Γκοτσόπουλος –από την πλευρά των εργαζομένων της τράπεζας- στόχος της κατάληψης είναι να εμποδιστεί να μπει στο κτίριο της διοίκησης ο κ. Γιαννίκος, που έχει οριστεί ως εκκαθαριστής από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό που ελπίζουν και προσπαθούν να γίνει είναι να αρθεί η ανάκληση αδείας της Αχαϊκής Τράπεζας από την ΤτΕ και να τοποθετηθεί έστω επίτροπος, αλλά όχι εκκαθαριστής. Αυτό άλλωστε θα συζητηθεί στο κρίσιμο τετ-α-τετ που θα έχει το μεσημέρι στην Αθήνα η Διοίκηση της Τράπεζας με τη Διοίκηση της ΤτΕ.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γκοτσόπουλος, μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι εργαζόμενοι είχαν τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί τους ενημέρωσαν να σταματήσουν τη δουλειά τους και να αποχωρήσουν από την τράπεζα.

Αγωνία υπάρχει, εκτός από τους εργαζόμενους, και από τους μετόχους αλλά και από τους καταθέτες της τράπεζας, που δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα χρήματά τους

Σύμφωνα με τον κ. Γκοτσόπουλο, οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, αφού αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει άμεσα διαθέσιμα 15 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται απόφαση που θα ορίζει σε ποια τράπεζα θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο της Αχαϊκής και θα εξυπηρετεί τους καταθέτες. http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=12291

  Φωτογραφίες από την κατάληψη