ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                          

 

 

 

 

  

     

Δήμος Ιωαννιτών Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

ΘΕΜΑ:  Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

 

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» πραγματοποιήθηκε σήμερα, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι ΟΤΑ από την Ήπειρο, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στην επιχείρηση και ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.

Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στην Δωδώνη και καταγράφηκε η θέση όλων ενάντια σε κάθε διαδικασία πώλησης και ιδιωτικοποίησης της μονάδας.

Οι θέσεις και οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν την Τρίτη και εντός της εβδομάδας θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους θα μεταφερθεί το κοινό αίτημα των Ηπειρωτών να μην πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία.

«Η αξία της Δωδώνης για την Ήπειρο είναι πολλαπλή. Είναι μία μονάδα που είναι δεμένη με μεγάλο ποσοστό της παραγωγικής βάσης της περιοχής. Είναι δεμένη με την κοινωνία. Οποιαδήποτε αλλαγή θα διαταράξει τους δεσμούς αυτούς. Πρέπει να διαφυλαχθούν και οι παραγωγοί της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης», τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, τόνισε ότι η πώληση της Δωδώνης αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για την κτηνοτροφία της περιοχής αλλά για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Καυτηρίασε την στάση που κρατά η διοίκηση της ΑΤΕ, η οποία απαξιώνει την ίδια την επιχείρηση και πρότεινε Βουλευτές και Δήμαρχοι της Ηπείρου να αναλάβουν την πρωτοβουλία για άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Τόνισε δε πως οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αλλαγή θα πρέπει να γίνει με βάση το καταστατικό της εταιρίας το οποίο προβλέπει την μεταβίβαση των μετοχών στους φυσικούς φορείς, δηλαδή τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία Χρήστος Γεωργίου, σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση απαξιώνει τη μονάδα και ζήτησε την συστράτευση όλων των Ηπειρωτών ώστε να μην επέλθει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της βιομηχανίας, με πώλησή της από την ΑΤΕ.

«Η προσπάθειά μας να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει και την απόγνωση του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου» είπε στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας Γεράσιμος Λώλης και τόνισε πως η πώληση της Δωδώνης δεν είναι θέμα μόνο των κτηνοτρόφων αλλά του συνόλου των Ηπειρωτών.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου επεσήμανε την ανάγκη κοινής γραμμής πλεύσης τόσο από την αυτοδιοίκηση όσο και από όλους τους φορείς της περιφέρειας, ενώ τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι.

«Πρέπει να έχουμε κοινές θέσεις και όλοι μαζί να της παλέψουμε», ανέφερε ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης συμπληρώνοντας πως όλες οι παράμετροι που αφορούν στη Δωδώνη συνδέονται με το σύνολο της οικονομίας της Περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης σημείωσε πως οι εξελίξεις στη Δωδώνη είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα της περιοχής μας, στο οποίο δεν χωρούν κανενός είδους αντιπαραθέσεις. «Σήμερα απαιτείται κοινή πρόταση. Να πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό με κοινή πρόταση», επεσήμανε ο κ. Καψάλης.

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης. «Εμείς θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί και σε πιθανή αποχώρηση της ΑΤΕ πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης», τόνισε.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν ακόμη δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η Δωδώνη πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και πρότεινε στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση για υιοθέτηση του καταστατικού της επιχείρησης να διαμορφωθεί μία ακόμη –εναλλακτική- πρόταση, η οποία θα προβλέπει την διεύρυνση της οικονομικής βάσης, με την συμμετοχή κι άλλων ηπειρωτικών δυνάμεων. Μιας βάσης που θα εγγυάται την διατήρηση της επιχείρησης με τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά.

 

Την Τρίτη το πρωί, μία ολιγομελής αντιπροσωπεία από δημάρχους, εκπροσώπους των Ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 «Το μεγάλο μας  πλεονέκτημα είναι ότι μιλούμε για μία κερδοφόρα βιομηχανία. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο», κατέληξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.