Ζακ Ρογκ: «Για το χρέος σας φταίνε και οι Ολυμπιακοί του 2004»


Jacques Rogge

Φωτιές άναψε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να παραλάβει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων για του χειμερινούς αγώνες του Ίνσμπρουκ.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Ζακ Ρογκ υποστήριξε ότι η ολυμπιακή προετοιμασία του 2004 φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδώ δεν ήταν βραχυπρόθεσμη επένδυση, μόνο για τις δύο εβδομάδες των Αγώνων, αλλά ήταν και για τις επόμενες γενιές. Όλα όσα οικοδομήθηκαν αποτελούν μια επένδυση για το μέλλον. Ωστόσο, αν δει κανείς το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα δει ότι ένα ποσοστό 2% με 3% οφείλεται στο κόστος των Αγώνων. Θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες κατέστησαν, μετά, απαραίτητες τις διπλές βάρδιες που κόστισαν περισσότερο. Θα μπορούσαν να είχαν οργανωθεί καλύτερα, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων».

Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι έγιναν και επιτυχημένοι χειρισμοί στο θέμα της χρήσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, απλά ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Μία από αυτές, η χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου του Μπάντμιντον ως θέατρο και η μετατροπή του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεοράσεως σε εμπορικό κέντρο.