Η «ιδιωτική» Τράπεζα της Ελλάδος
κατέσχεσε καταθέσεις «Δημοσίων» Πανεπιστημίων

Αναδημοσίευση από   ΕΛΛΗΝ - ΖHN  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012   

του Γιώργου Αδαλή


 

Όταν ο λύκος συνεχίζει να φυλά τα πρόβατα!!!

Είχαμε γράψει πριν μερικές μέρες ένα άρθρο για τον “λύκο που φυλά τα πρόβατα”. Φαίνεται λοιπόν ότι είχαμε γράψει … πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Τις τελευταίες μέρες, πραγματοποιούνται Κατασχέσεις ταμειακών υπολοίπων των Πανεπιστημίων & ΤΕΙ από την Τράπεζα Ελλάδος!!!

Μια «ιδιωτική εταιρεία» που μόνο κατ επίφαση ονομάζεται … Τράπεζα Ελλάδος!

Τις κατασχέσεις επιβεβαιώνουν έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα αλλά και Δελτίο Τύπου του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων αναφορικά με τις καταθέσεις των λογαριασμών των Πανεπιστημίων.

Όλα αυτά έχουν κυκλοφορήσει στο http://www.admin.upatras.gr/node/248

Μάλιστα, σε ένα μήνυμα γίνεται λόγος για σοβαρότατα γεγονότα που συμβαίνουν , μιας και οι κατασχέσεις επηρεάζουν τις Λειτουργικές δαπάνες του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ καθώς και τις επιχορηγήσεις 407, μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και του Διδασκαλείου.

Το ζήτημα πρόκειται να τεθεί στην Συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μιας και οι κατασχέσεις αφορούν σε παλαιές διεκδικήσεις οι οποίες δεν έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα και εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων.
Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.
Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων.
Επιπλέον, επειδή παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταβολής του καθεστώτος για την επιλογή ερευνητικού προσωπικού από τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι των ΕΛΚΕ συνέρχονται την Τρίτη 27-03-2012 στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών θεμάτων, έχοντας ζητήσει παράλληλα, συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Το Προεδρείο της Συνόδου”

Και είναι να απορεί κανείς γιατί με το όλο ζήτημα ΔΕΝ ασχολείται η ίδια η υπουργός Παιδείας. Με ποιο δικαίωμα μια ιδιωτική ένωση, όπως η τράπεζα της Ελλάδος, προχωρά σε κατασχέσεις ρευστών διαθεσίμων, Ανώτατων Κρατικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;

Πως ένας «ιδιώτης» κατάσχει δημόσιο χρήμα, που έχει προέλθει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη;
Από πού κι ως που, μια τράπεζα που ο ρόλος της κατηγορείται πανταχόθεν, προχωρά στην κατάσχεση χρημάτων που προορίζονται για την μόρφωση των παιδιών μας;

Και πάνω απ όλα! Υπάρχει επιτέλους ένας πολιτικός που να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να σταματήσει η «πειρατεία» στο δημόσιο χρήμα από αγέλες λύκων, που κάνουν πλιάτσικο στη χώρα μας;

Τι κάνει η Βουλή των Ελλήνων μπροστά σε αυτήν την εξόφθαλμη περίπτωση λεηλασίας του δημοσίου χρήματος από ιδιώτες;

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ