Ποιά κανάλια δεν “τρώνε” hot doc;

Αναδημοσίευση από  tvxsteam 29 Οκτ 2012        


Φωτό: Αλέξανδρος Κατσής, fosphotos

“Η λίστα Λαγκάρντ διέρρευσε… άσχημα νέα για τον Έλληνα πρωθυπουργό” ήταν ο τίτλος του businessinsider.com λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ από τον Κώστα Βαξεβάνη και το περιοδικό Hot Doc. Ήταν όντως άσχημα τα νέα για τον Έλληνα πρωθυπουργό; Αν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετώπιζαν το θέμα όπως το Mega, μάλλον όχι. Γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη.

 Από την Παρασκευή το απόγευμα είχαν πάρει φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια sites και πολλά ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Το βραδινό δελτίο ειδήσεων του “μεγάλου καναλιού” δεν είπε λέξη για τη λίστα που υποτίθεται ότι ψάχνει το πανελλήνιο. Το Σάββατο η λίστα Λαγκαρντ διαδιδόταν με την ταχύστητα του φωτός. Στο βραδινό δελτίο του Μέγκα , μεγάλη σιωπή. Την ίδια στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανακοινώσει ότι αναζητά τον δημοσιογράφο προκειμένου να τον συλλάβει, ο ξένος τύπος συνεχίζει να δίνει έμφαση στο θέμα και η Ιταλική La Repubblica γράφει: “...αντί να χυθεί άπλετο φως για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να εντοπιστούν εκείνοι που φοροδιαφεύγουν εδώ και χρόνια βγάζοντας κρυφά τα χρήματα τους στην Ελβετία ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να συλλάβει τον Κώστα Βαξεβάνη που δημοσίευσε τη «μυστηριώδη» λίστα Λαγκάρντ”.

Έπρεπε τελικά να συλληφθεί ο εκδότης του περιοδικού, να βγάλουν ανακοινώσεις τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ.) για να αφιερώσει το Μεγκα στο τέλος του κεντρικού του δελτίου το βράδυ της Κυριακής ένα τυπικό δίλεπτο στο θέμα, όχι της δημοσιοποίησης της λίστας αλλά της σύλληψης του εκδότη μετά από εκτενές ρεπορτάζ για την παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων (τόσο στρατό σε ένα δελτίο δεν έχουμε ξαναδεί). Δεν είναι η πρώτη φορά που κυρίαρχο μέσο αποσιωπεί μεγάλο σκάνδαλο αλλά δυστυχώς αυτή η στάση εξελίσσεται σε κανόνα . Άκουσε κανείς τίποτα για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αντιφασίστες στη ΓΑΔΑ;

 Κώστας Βαξεβάνης


 

 “BBC, Reuters, Wall Street Journal, L humanite, N.Y.Times και πολλά άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του κόσμου ασχολούνται από προχθές με το δημοσίευμα”, δήλωσε στο Tvxs ο Κώστας Βαξεβάνης. “Αν κάποια ελληνικά μέσα θέλουν να το αποσιωπήσουν... τα συμπεράσματα δικά σας”.

 Το TVXS ζήτησε επίσης από τον δημοσιογράφο Θύμιο Καλαμούκη (Ελληνοφρένεια), την καθηγήτρια του τμήματος ΕΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Γιώργο Σαββίδη να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Θύμιος Καλαμούκης

 Εκπλήσσει κανέναν αυτό; Εμένα προσωπικά δεν με αιφνιδιάζει, είναι η φυσική κατάληξη μιας παράξενης πορείας διαπλοκής και ερωτηματικών. Την Παρασκευή ενώ είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως θα δημοσιοποιηθεί η λίστα το Μέγκα δεν ανέφερε τίποτα για το Hot Doc ενώ είχε ρεπορτάζ σχετικό με το σκάνδαλο. Αυτό είναι στοιχείο ρεπορτάζ και στοιχειώδης υποχρέωση κάθε μέσου είναι να αναφέρει οποιοδήποτε στοιχείο προκύπτει. Αυτό δεν έγινε βέβαια με αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση των τηλεθεατών πράγμα βαρύτατο..

 Κι ενώ την Κυριακή μάθαμε μέσα από το διαδίκτυο και ξένα πρακτορεία και εφημερίδες που έθεταν θέμα ελευθερίας στην Ελλάδα , το θέμα της σύλληψης έπαιξε στο τέλος του δελτίου. Και έπαιξε μόνο η σύλληψη, ένα μέρος των δηλώσεων του ίδιου από τις οποίες έλλειπε η αναφορά του Κ. Βαξεβάνη στο ατόπημα των ΝΕΩΝ να δημοσιεύσουν τη λίστα του ΣΔΟΕ με τα ονόματα καλλιτεχνών και τα ποσά δίπλα δημοσίευση για την οποία δεν διώχτηκε κανείς. Τα προηγούμενα χρόνια το Μέγκα μας είχε συνηθίσει στη διαστρέβλωση και την παραποίηση. Στα χρόνια του μνημονίου συναντάμε κρούσματα απόκρυψης ειδήσεων, πράγμα που είναι σοβαρό για την “έγκυρη” ενημέρωση των τηλεθεατών του.

 Πέπη Ρηγοπούλου

 Σε μια εποχή και σε μια χώρα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αξιοπρέπεια στη δουλειά και τελικά στη ζωή λοιδορούνται , το αρχείο που έχει ονομαστεί λίστα Λαγκαρντ οδήγησε επιτέλους στη σύλληψη κάποιου. Όχι βέβαια του κυρίου Παπακωνσταντίνου που έχασε κάπου το ηλεκτρονικό προσωπικό της, αλλά ενός δημοσιογράφου που πήρε την απόφαση να δημοσιοποιήσει σε ειδική έκδοση και προς δύο ευρώ όσα ήταν ήδη γνωστά σε πάρα πολλούς.

 Φυσικά πέρα από ελάχιστους αναγνωρίσιμους, οι ποικιλώνυμες κυρίες με ή χωρίς εισαγωγικά, καθώς και διάφοροι με ξένα ονόματα δεν φωτίζουν το ποιοι εξαφάνισαν τα λεφτά που κάποιοι μας διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν. Η σύλληψή του Κ. Βαξεβάνη λειτουργεί σαν μια ασαφής προειδοποίηση για όσους θα διανοηθούν στο μέλλον να αποκαλύψουν και το ελάχιστο από τους μηχανισμούς που απεργάζονται τον όλεθρο μας.

 Όσον αφορά στην αποσιώπηση της δημοσιοποίησης της λίστας από το μεγάλο κανάλι αισθάνομαι σαν να χρησιμοποιήθηκε η λίστα Λαγκαρντ ως στάχτη στα μάτια των τηλεθεατών μπροστά στα μέτρα που έρχονται. Μεγεθύνθηκε το σκάνδαλο όσο ήταν κρυφή η λίστα και μετά η μαγική εικόνα το εξαφάνισε γιατί προφανώς ενόχλησε. Είναι η μεγάλη δύναμη της προπαγάνδας είναι σαφές. Αυξομειώνεις το μέγεθος ενός γεγονότος κατά το δοκούν.

 Γιώργος Σαβίδης

 Όλα τα μέσα είναι υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τα θέματα που αφορούν και καίνε τον λαό. Κανένας δεν δικαιούται να αποκρύπτει ή να παραπληροφορεί. Όταν αποσιωπάται ένα σκάνδαλο η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στα μέσα αυτά το χρέος τους. Εμείς ως ομοσπονδία θα έρθουμε σε επαφή με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τη διεθνή ομοσπονδία και θα πάρουμε από κοινού αποφάσεις με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον Κ. Βαξεβάνη,