Δήλωση - Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη (11.5.2012)


 

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μάι 2012 από Realgrportal

 


  

Ως Έλληνας πολίτης απορώ γιατί σ' αυτές τις αμέτρητες συζητήσεις που γίνονται στα κανάλια δεν άκουσα από κανένα τις λέξεις «Εθνική Ανεξαρτησία».

Απευθύνομαι λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που το πρώτο του χρέος είναι η υπεράσπισή της, για να του υπενθυμίσω, ότι ο κυριότερος λόγος της καταδίκης των «Μνημονιακών» κομμάτων από τον ελληνικό λαό είναι το ότι παρέδωσαν την εθνική μας ακεραιότητα και πολλά άλλα στους ξένους, χωρίς να προηγηθεί στρατιωτική ήττα...

Το γεγονός αυτό νομίζω ότι θέτει τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει εσείς πρώτα να σεβαστείτε κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Η ιστορία μας βλέπει όλους και προ παντός εσάς, τους εκπροσώπους του Λαού και της χώρας και θα είναι αμείλικτη, τόσο απέναντι σ' αυτούς που καταπάτησαν το ιερότερο αγαθό ενός Λαού όσο και γι' αυτούς που δεν έλαβαν υπ' όψιν τους αυτή την κατάφωρα προδοτική ενέργεια, που προσβάλλει τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που θυσιάστηκαν ως σήμερα υπερασπιζόμενοι την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αυτό το ανώτατο αγαθό του Λαού./p>

Και σας προειδοποιώ ότι αν τολμήσουν να κυβερνήσουν ξανά αυτοί που μόλις χτες τιμωρήθηκαν τόσο σκληρά από τον κυρίαρχο Λαό, η οργή του θα λάβει μορφές ανεξέλεγκτες, δεδομένου ότι δεν θα δεχθεί τη νέα ακόμα πιο προσβλητική ενέργεια που θα γίνει σε βάρος της ηθικής και πατριωτικής του ακεραιότητας.

Αθήνα, 11.5.2012

Μίκης Θεοδωράκης

----------------------------------------------


 

Παπαδάκης: Ήταν ένα μήνυμα σαφές και προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας ενόψει των συζητήσεων που θα γίνουν αφού η διερευνητική εντολή θα παραδοθεί από τον κ. Βενιζέλο και θα ακολουθήσει η διαβούλευση του προέδρου της δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων.
Κύριε Θεοδωράκη. Να πάμε τώρα σε εκλογές ή να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας ;

Μ.Θ. : Ο Λαός δεν έδωσε εντολή για κυβέρνηση. Φαίνεται καθαρά αυτό. Ο Λαός με αυτές τις επιλογές είπε ένα καθαρό όχι στα μνημονιακά κόμματα και μισό ναι στους άλλους, στις άλλες δυνάμεις. Το μόνο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε σε εκλογές για να ξεκαθαρίσει και ο Λαός πού θα πει το ναι. Το ναι το είπε μέν στις αντιμνημονιακές δυνάμεις αλλά μισό ναι ήταν αυτό. Εγώ θέλω ένα ναι ολόκληρο. Καταλάβατε; το όχι του ήταν απόλυτο.

Παπαδάκης : Την προηγούμενη φορά δεν π΄ήρατε θέση. Δεν στηρίξατε κανένα από τα κόμματα τα οποία ήταν στις εκλογές. Θα το κάνετε και σ' αυτές τις εκλογές ον γίνουν;

Μ.Θ. : Σ' αυτές τις εκλογές που θα γίνουν επειδή το κλίμα άλλαξε άρδην, θα πάρω οπωσδήποτε μέρος . Πώς και με ποιο τρόπο και με ποιους θα το ανακοινώσω όταν θα έρθει η ώρα.

Παπαδάκης: Θα είναι και ενεργός ο ρόλος σας; δηλαδή θα είσαστε και υποψήφιος;

Μ.Θ. : Πρωτοπόρος θα είμαι.

Παπαδάκης: Πρωτοπόρος θα είσαστε !

Μ.Θ: Στην πρώτη γραμμή.

Παπαδάκης : Επικεφαλής ψηφοδελτίου επικρατείας να το ερμηνεύσω ;

Μ.Θ. : Δέν ξέρω, εγώ πάντως θα είμαι πρώτος. Δέν με ενδιαφέρουν τα κόμματα. Εμένα με ενδιαφέρουν οι πλατείες και τα Συντάγματα. ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ . ΠΑΛΙ.

Παπαδάκης : Εγώ το ερμηνεύω ότι θα είσαστε σε ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Μ.Θ. : Ε κάπου θα είμαι. Κάπως θα είμαι, ναι.

Παπαδάκης : Κύριε Θεοδωράκη να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρέμβασή σας.

Μ.Θ. : Κι εγώ ευχαριστώ πολύ. Γειά σας.