Το Μνημόνιο πνίγει και τις αποδημικές οργανώσεις

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, φέρνει στη Βουλή το θέμα

Αναδημοσίευση από EPIRUSGATE 12/01/2012     

Τίτλοι τέλους για τα έντυπα που εκδίδουν οι αποδημικές οργανώσεις (Αδελφότητες, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι), εξαιτίας του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου μνημονίου, εκτιμά ότι θα έρθουν προσεχώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος φέρνει στη Βουλή το θέμα με Ερώτησή του.


  Πίτα του Ηπειρώτη

Ο βουλευτής υιοθετεί στην ουσία την πρόσφατη καταγγελία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας η οποία εντόπισε το θέμα και έδειξε ότι η κατάργηση των ταχυδρομικών ατελειών πλήττει τα μη κερδοσκοπικά έντυπα των συλλόγων που αποτελούν και ένα δίαυλο επικοινωνίας των αποδήμων. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με επιστολή-καταγγελία της (21/12.12.2011), την οποία συνυπογράφουν δεκάδες νόμιμοι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων νομικών προσώπων (Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών, Συλλόγων) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναφέρει ο βουλευτής, δηλώνει την αγωνία της για την βιωσιμότητα των εντύπων, που εκδίδουν οι αποδημικές οργανώσεις.

Είναι γνωστό, ότι με την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας (μειωμένο ταχυδρομικό τέλος) των εντύπων που επέβαλλε η κυβέρνηση με την ψήφιση του εφαρμοστικού Ν.3986/20011 (άρθρο 48) του μεσοπρόθεσμου μνημονίου, το κόστος έκδοσης-αποστολής έχει υπερδιπλασιαστεί με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αδυνατούν να εκδώσουν τα έντυπά τους, με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Θα πρέπει να επισημανθεί, τονίζει ο κ. Λαφαζάνης, ότι τα έντυπα που εκδίδουν οι απόδημες οργανώσεις της Ηπείρου (και όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και των άλλων περιφερειών της χώρας), καταγράφουν την ζωή και την εξέλιξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους, προβάλλουν τα ήθη και τα έθιμά τους, τα βιβλία και τα έργα του πνεύματος και της τέχνης των Ηπειρωτών και με σταθερότητα και επιμονή προβάλλουν και διεκδικούν από την εκάστοτε κεντρική και περιφερειακή εξουσία την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων ανάπτυξης και περιβάλλοντος των χωρίων τους και της Ηπείρου γενικότερα.


  Παναγιώτης Λαφαζάνης

Αυτά τα έντυπα, που αποτελούν τη σύνδεση μεταξύ γενέτειρας με τους απόδημους και πολλές φορές με τους ομογενείς, εκδίδονται με τη βοήθεια και συνδρομή των μελών των οργανώσεων, δεν πωλούνται και δεν υπάγονται στο Ν.2328/1995 (δεν παίρνουν κρατική διαφήμιση), ούτε στην υπουργική απόφαση της παρ.1του άρθρου 2 του Ν.3548/2007. Και καταλήγει στο ερώτημα: Επειδή, με την εφαρμογή του άρθρου 48 του Ν. 3986/2011, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν τη δυνατότητα τα απόδημα σωματεία της Ηπείρου, αλλά και όλων των περιφερειών της Ελλάδας γενικότερα, να εκδίδουν εφημερίδες και έντυπα με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας.

Επειδή η έκδοση των εφημερίδων και εντύπων των απόδημων οργανώσεων, δεν αποτελεί κατ' επάγγελμα επιτήδευμα, αλλά εκδίδονται με τη βοήθεια και συνδρομή των μελών των οργανώσεων, ερωτώνται τέσσερις αρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Επικράτειας, Πολιτισμού, Υποδομών):

1.Έχουν συνυπολογιστεί, από την κυβέρνηση, οι επιπτώσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Ηπείρου αλλά και των άλλων περιοχών της χώρας, από το σταμάτημα της έκδοσης και διακίνησης των εφημερίδων και εντύπων των απόδημων οργανώσεων;

2 Προτίθεστε να άρετε την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας (μειωμένο ταχυδρομικό τέλος) για τα έντυπα και τις εφημερίδες των απόδημων οργανώσεων; Αν όχι σε ποιες ενέργειες ενίσχυσής τους θα προβείτε, ώστε να συνεχίσουν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν απρόσκοπτα;

3. Θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται για την έκδοση των παραπάνω εφημερίδων και εντύπων, αφού η έκδοσή τους δεν αποτελεί κατ' επάγγελμα επιτήδευμα;